“Creativiteit is er altijd. Het is aan ons om er ruimte voor te maken”

Stefanie sprak met Tessa van Tasarion Studio over creativiteit.

Toen Tessa De Moor haar bijberoep startte als ‘Studio Moor’ waren haar onderneming en Instagrampagina gericht op illustraties. Geïnspireerd door de successen van mede-onderneemsters maakte ze keuzes die ze misschien niet opnieuw zou maken. De belangrijkste les? Dat ze haar gevoel moet volgen in wat ze creëert en aanbiedt. Met Tasarion Studio bouwt Tessa aan een plek waar plaats is voor alles waarmee ze in de eerste plaats zichzelf gelukkig maakt. Vanuit deze (zelf)kennis vertelt Tessa hoe creativiteit een plaats heeft in onze levens, zelfs bij degenen die denken niet creatief te zijn.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: wie is Tessa en welke rol speelt creativiteit in jouw leven?

Alles is begonnen met illustreren en de nood om mij uit te drukken op een of andere manier. Het viel mij op dat mensen vaak vasthangen aan bepaalde, zogezegde regels. Voor creativiteit geldt dat ook en daarin ben ik me gaan verdiepen. Hoe zien anderen creativiteit en waar lopen ze tegenaan als het over creativiteit gaat? De tagline van Tasarion Studio vat het mooi samen: “free-spirited design studio” waarin je design mag zien in de breedste zin van het woord: zowel mindset als branding, posters, misschien ooit keramiek,… Het kan alles zijn. Ik wil me niet meer vastzetten in een bepaald hokje.

“Bij Studio Moor ging het vooral over illustraties tot het punt waarop ik het raar vond om andere dingen te doen. Nu gaat het over wat mijn ziel gelukkig maakt, daarvoor staat “free-spirited” in mijn tagline”

Tessa De Moor

Onlangs veranderde je de naam van je onderneming in bijberoep van Studio Moor naar Tasarion Studio. Waar staat Tasarion voor?

Tasarion komt van Lord of the Rings. Het is de naam die de oude elfen gaven aan de alleroudste bomen. Ik kan dan ook niet in een bos wandelen zonder een boom aan te raken. Met de verandering van naam, heb ik ook bewuste keuzes gemaakt in wat ik nog wil doen en wat niet. Bij Studio Moor ging het vooral over illustraties tot het punt waarop ik het raar vond om andere dingen te doen. Wat zouden mijn volgers ervan denken als ik er opeens graphic design zou tussengooien? Nu gaat het over wat mijn ziel gelukkig maakt, daarvoor staat “free-spirited” in mijn tagline.

Over het algoritme gesproken: op jouw Instagram vond ik de boodschap om een “passieproject te manifesteren volgens onze eigen regels”. Vertel.

Ik was op een bepaald punt heel erg bezig met creativiteit en onze ‘limited beliefs’. Ik geraakte gefrustreerd omdat ik op bepaalde vlakken zelf niet leefde naar wat ik vertelde. Dat resulteerde in een pauze van twee maanden waarin ik niets deelde en zelfs niet tekende. Ik zocht een manier om te doen wat ik wil doen zonder een duidelijk doel. Hoe kan ik delen zonder dat het moet en zonder dat het gelinkt is aan mijn eigenwaarde? Het mag dus niet meer gaan om content creëren of om likes krijgen.

Er wordt vaak gepusht om van een passieproject een bijberoep te maken maar dat moet niet. Je ziet alleen de succesverhalen, terwijl er ook veel mensen zijn die veel investeren in kennis, coaching, materiaal,… en maar toch niet de gewenste resultaten bereiken.

Die druk om te slagen als ondernemer en om aanwezig te zijn op Instagram legt toch enorme druk op creativiteit?

Absoluut. Ik dacht bij mijn laatste illustraties aan een potentiële koper, niet aan wat ik leuk vond. Ik maakte beslissingen die niet aansluiten bij wat ik zelf wil doen en dat is heel oneerlijk van mij: ik kan niet verwachten van anderen dat ze enthousiast zijn over iets waar ik zelf niet om sta te springen. Zeker in het begin maakte ik illustraties voor alles en iedereen. Nu denk ik na of het wel my cup of tea is.

Wat is jouw visie op creativiteit?

Creativiteit is in essentie vooral een gevoel. Alles kan een uiting zijn van creativiteit maar het komt van een gevoel, een spark waarbij je je geen vragen stelt. Het komt en je gaat ermee aan de slag. Het kan een beeld zijn dat je in je hoofd hebt of een uitdrukking die plots in je opkomt en die je wil neerschrijven. Een barista, iemand die planten schikt in een ruimte, een codeur,… Ze uiten allemaal een gevoel.

Is creativiteit een vorm van zelfzorg voor jou? Een soort coping mechanism?

Dat kan het zeker zijn, maar voor mezelf zou ik het niet zo noemen. De beste vergelijking voor mij is de vergelijking met mediteren: de ene dag gaat het goed, de andere dag niet. Dan komen de lijnen niet goed uit of stop je je verfborstel in de koffie in plaats van de verfpot. Maar als je in die flow komt, kom je tot rust. Dan heb je geen zorgen over wat er gebeurd is of gaat gebeuren en ben je gefocust op het moment zelf. Het is niet dat je zo problemen oplost maar het geeft wel rust. Soms zie je dingen niet meer helder en creatief bezig zijn kan dan voor de nodige klik zorgen.

Creativiteit is in essentie vooral een gevoel. Alles kan een uiting zijn van creativiteit maar het komt van een gevoel, een spark waarbij je je geen vragen stelt

Tessa De Moor

Wat houdt ons tegen om creatief te zijn?

Iedereen is creatief. De grootste problemen die we hiermee hebben zijn volgens mij het woord aanleg en het idee van goed genoeg zijn. We denken aan wat anderen esthetisch mooi vinden of wat een doel heeft. Mensen zeggen soms “ik wou dat ik ook zo goed kon tekenen”, maar ik ben ook niet met een potlood in de hand geboren. Toen ik tien jaar geleden iets tekende was dat ook niet geweldig. Ik doe het vaak en ik oefen. Dus heb je even tijd om die spark te volgen, doe het gewoon. Word je morgen wakker en wil je pottenbakken, dan moet je niet twijfelen.

Wat is jouw ultieme tip als het over creativiteit gaat?

Probeer alles. Als je iets vindt dat er leuk uitziet op Pinterest, geef het dan een kans. Alleen zo ga je merken of bijvoorbeeld met klei werken iets is waar je blij van wordt.

Veel mensen zouden antwoorden “oké, maar ik ben niet creatief”.

Je moet jezelf toelaten om creatief te zijn. Het is vaak een kwestie van je gedachtenstroom stoppen. Wat je jezelf wijsmaakt, houd je tegen. Schik jij boeken en planten bijvoorbeeld op een bepaalde manier op jouw wandplanken, dan is dat hoe het voor jou werkt en vertaalt dat een gevoel. Net zoals je je kleedt naar hoe je je voelt. Creativiteit is geen eenhoorn die je moet vangen in het bos. Maak ruimte voor creativiteit want het is er altijd.

De tip die ik hierbij wil geven is personifiëren. Als je denkt dat jouw creativiteit eruitziet als Harry Styles wil je dat het naast je zit. Harry Styles wil je dichtbij jou. Voor limited beliefs geldt het omgekeerde: die bedank je voor hun five cents en zet je vervolgens op de achterbank. Mijn limited beliefs zijn mini-dementors. Ik laat niet toe dat ze mijn geluk wegzuigen. Personifiëren maakt de dingen minder abstract en helpt om te overkomen wat je tegenhoudt. Kies vooral iets wat werkt voor jou.

Geïnspireerd geraakt door Tessa en benieuwd naar alles wat ze nog zal doen met Tasarion Studio? Volg dan @tasarion.studio op Instagram.

Aanbevolen artikelen