Wat na mijn studies?

Redactrice Rani deelt haar twijfels, zorgen en ‘grijze muizen angst’.

Als afstuderende krijg ik meermaals de vraag wat ik na mijn studies wil gaan doen. Met rode kaken stamel ik dat ik het nog niet echt weet, dat ik het nog aan het uitzoeken ben – me betrapt voelend als een dief die eigenlijk niet weet wat hij komt stelen.


Hoewel ik nog geen duidelijke loopbaan of zelfs maar beroep in mijn hoofd heb, is er wel een drang in mij om iets te betekenen. Ik ben wellicht niet alleen met dit verlangen, al moet ieder voor zich de daarbij horende vragen invullen. Allereerst: wat is ‘iets betekenen’ voor jou? In mijn geval wil ik anderen inspireren, hoop ik verandering te brengen rond voor mij belangrijke thema’s zoals body positivity, mentale gezondheid en sociale rechtvaardigheid. Dat brengt me meteen tot de tweede vraag: voor wie wil je iets betekenen? In mijn geval is dat voor mezelf, anderen en de wereld maar zoals gezegd is dit voor iedereen anders. Wil jij de volgende vrouwelijke CEO worden van een door mannen beheerst bedrijf? Go for it! Maar evengoed vul je dit in door een verlangen om de politiek tot actie aan te zetten via kunst. Het gaat erom uit te vinden hoe jij ‘werk’ wilt invullen.

Hoewel ik een vat vol ideeën en plannen ben, zijn er een aantal mentale barrières die me verhinderen er ook mee aan de slag te gaan.


Alleen zijn er aan alle mooie verhalen echter meerdere kanten. Ook hier wordt mijn engeltje – de kant van mijn dromen- vergezeld door een duiveltje -hello innerlijke criticus!-. Hoewel ik een vat vol ideeën en plannen ben, zijn er een aantal mentale barrières die me verhinderen er ook mee aan de slag te gaan. In de eerste plaats stel ik me vaak verslagen de vraag of het wel iets uitmaakt. Hoe meer ik over bepaalde thema’s te weten kom, hoe meer ik besef hoeveel werk er nog op vele vlakken aan de winkel is. Het gebeurt dan ook wel eens dat dit me met angst en verlamming overspoelt. Alleen heb ik onlangs iets geleerd wat ik graag wil delen, al klinkt het zo logisch dat je er waarschijnlijk zelf al was opgekomen. Het hangt namelijk allemaal af van de focus. Ben je zoals ik een idealist die meteen de hele wereld wil veranderen, dan zal je af en toe met de handen in het haar zitten. Als je echter vertrekt vanuit het planten van zaadjes in je dichte omgeving, zou je nog weleens verbaasd kunnen zijn hoeveel verder ze uitbloeien. Daarbij: je hoeft de wereld niet in je eentje te redden – een reminder die ik soms eens nodig heb.

In mijn idealisme word ik ook wel eens overrompeld door het realisme.


Daarnaast word ik in mijn idealisme ook wel eens overrompeld door het realisme. Ik ben opgegroeid met de West-Vlaamse mindset van hard werken en doorgaan. Ondanks de mooie praatjes, moet je op het einde van de rit toch een ‘echte’ job vinden, die brood op de plank brengt. Opkijkend naar mensen die hun eigen pad uitstippelen, ver weg van de verwachtingen, vraag ik me af of zij geen last hebben van deze ‘idealen’. Keer op keer dien ik te leren dat het er geen geschreven wetten zijn rond het leiden van het leven, noch dat
oordelen van anderen de beste richtingaanwijzers zijn.

Zelfs al kon ik mijn dromen in een job gieten, blijft er nog de vraag hoe dan.


Tot slot, zelfs al kon ik mijn dromen in een job gieten, blijft er nog de vraag hoe dan. Los van de onmogelijkheid van de opdracht of de verwachtingen van de maatschappij, ben ik zelf misschien nog het grootste obstakel. Ik raak namelijk moeilijk uit mijn hoofd, waar de ideeën en plannen liggen opgeslagen als in een verstoft archief. Terwijl ik eigenlijk wel weet wat ik moet doen. Zoals het cliché betaamt: gewoon… doen.

Terug naar de vraag wat ik hierna zal doen. Het antwoord blijft voorlopig ‘ik weet het niet’. Als ik verstar bij de volgende persoon die me de vraag stelt, zijn dit alle hersenspinsels die ze op gang brengt. Als een naïef meisje mijmerend over hoe ze de wereld kan veranderen. Tussen realisme en idealisme proberen te bedenken welke weg ik zal inslaan – en of die weg er überhaupt al ligt. Maar hé, misschien zijn niet alle dromen bedrog.

Volg Rani via Instagram

Rani

Rani zou zichzelf omschrijven als een cycloonhoofd, omdat het in haar bovenkamer nooit stil is, en als kameleonkind, omdat ze overal waar ze kan op zoek gaat naar manieren om met die hersenspinsels aan de slag te gaan. Gelukkig vindt deze stroom aan gedachten ook altijd een weg naar buiten, namelijk via haar pen.

Aanbevolen artikelen