Nee zeggen is een kunst.

Nikki – de meest wijze twintiger van Nederland – geeft je de nodige peptalk!
Nee zeggen, voor de ene is het gemakkelijker dan voor de ander. Het lijkt alsof het tegen onze natuur in is. Toch zouden we het vaker moeten zeggen zodat we trouw blijven aan onszelf maar vooral ook rust vinden in hectische tijden vol spanning en stress. Het is ook belangrijk om zo de beste versie van onszelf te vinden en blijven. The Goal Getter vroeg daarom aan de meest wijze twintiger van Nederland, Nikki Pommer, waarom nee zeggen (niet) zo moeilijk is. Gedaan met 24/7 people pleasen, nee zeggen is een kunst en dat zal je hier stap voor stap leren.
Hi Nikki, kan jij eventueel kort een intro geven over jezelf?
Natuurlijk! Mijn naam is Nikki Pommer, momenteel 21 jaar, maar tegen de tijd van publiceren waarschijnlijk al 22 – dus laten we het daar maar op houden. Ik ben schrijver, spreker en trainer. Daarnaast ook nog ondernemer, omdat ik alles doe vanuit mijn eigen bedrijf SAY NIK.
In 2018 bracht ik mijn eerste boek De wijze lessen van een twintiger uit. In dit boek beschrijf ik de belangrijkste lessen die ik leerde over persoonlijke ontwikkeling, nadat ik op zeventienjarige leeftijd een burn-out kreeg. Over burn-outs, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap spreek ik ook actief. 
Met SAY NIK bied ik workshops & trainingen aan die je als persoon en professional helpen te ontwikkelen. Ik steek in op de informatie, inzichten en kennis die we nodig hebben om een fijn, gelukkig en duurzaam leven te leiden – maar wat we niet direct op school leren, tijdens het opgroeien of op de werkvloer. Wat hebben mensen in de huidige samenleving nodig om zich tot sterke persoonlijkheden te ontwikkelen? Want die hebben we op dit moment hard nodig. 
Heb jij het altijd gemakkelijk gevonden om nee te zeggen? En waarom was dat zo moeilijk voor jou?
Ik vond dat inderdaad best wel een uitdaging. Ik heb zelf een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat geldt niet alleen voor de projecten waaraan ik werk, maar ook voor de mensen om mij heen en waar ik omgeef. Ben je bekend met de Dramadriehoek? Waarin wordt uitgelegd hoe wij als mens communiceren? Je hebt daarbij aanklager, redder en slachtoffer. Ik ben duidelijk de redder geweest. Ik wilde iedereen helpen omdat ik het gevoel had dat het mijn verantwoordelijkheid was. Dat is natuurlijk onzin, maar gewoon een patroon dat ik vanuit mijn opvoeding heb overgenomen. 
Waarom denk je dat zoveel mensen het moeilijk hebben met nee zeggen?
Omdat heel veel mensen – net zoals ik – en zeker gevoelige mensen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ze hebben het idee dat ze het een ander naar de zin moeten maken, omdat ze dat hebben aangeleerd. Dat kan voortkomen uit opvoeding of wat je gezien hebt in je directe omgeving. Als je zo’n patroon heel lang in stand houdt dan is het heel moeilijk om dat te doorbreken. Daarnaast leven wij ook echt in een maatschappij waarin ja zeggen gevierd wordt en bij het woordje nee vindt iedereen dat toch even wennen. Maar uiteindelijk ontwikkelen mensen respect voor je als je nee durft te zeggen, zeker omdat bijna iedereen eigenlijk wel eens nee wil zeggen.

Nee zeggen is niet verkeerd. Daar doe je niemand te kort mee, want als jij over je eigen grenzen heengaat genieten mensen ook niet van de beste versie van jou.

Wat zijn je belangrijkste tips om gemakkelijker nee te kunnen zeggen?
Haha, dat is een hele goede vraag! Ik vind het moeilijk om hem uit te schrijven in drie tot vijf tips. Er is eigenlijk geen directe tip die nee zeggen namelijk makkelijker maakt, behalve dat je gewoon een keer door die weerstand heen moet. Het voelt onmogelijk om nee te zeggen totdat je het hebt gedaan. Dan voel je echt een victory
Eerst zal het misschien met schuldgevoel gaan, maar uiteindelijk ben je jezelf dankbaar voor het zeggen van nee. Wat ik deed toen ik ergens nee tegen wilde zeggen was vooral liefdevol richting mezelf praten en visualiseren dat ik mezelf bij de hand nam en het gewoon deed. Alsof je iemands hand vastpakt en gaat cliffdiven. 
Daarbij helpt het heel goed om jezelf nieuwe overtuigingen aan te leren. Je mindset te veranderen dus. Nee zeggen is niet verkeerd. Daar doe je niemand te kort mee, want als jij over je eigen grenzen heengaat genieten mensen ook niet van de beste versie van jou. Die gun je mensen wel. Je kan pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt.

Meer over Nikki? Volg haar via Instagram!

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, Belgiƫ's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen