Kan ik de wereld op mijn schouders dragen?

hsp-hoogsensitief
Redactielid Chloë deelt haar persoonlijke ervaringen

Jarenlang hoorde Chloë op een wekelijkse basis: “Je bent te gevoelig.”,  “Je kan de wereld niet op je schouders dragen.” en meer van dat. Ik ben te emotioneel, dacht ze bij zichzelf. Vandaag weet Chloë dat deze uitspraak allesbehalve juist is en emotioneel zijn eigenlijk net één van haar sterktes is. 

Maar wat is die sterkte juist en hoe ga ik hier mee om? We kunnen die sterkte van mij labelen als ‘hoogsensitief’. Mensen die me kennen weten dat ik het niet zo heb voor labels. De reden waarom ik een hekel heb aan labels is omdat mensen zo een bepaald beeld van je kunnen krijgen. Jij zou je naar dat beeld moeten gedragen, anders klopt het voorgestelde plaatje niet. Want hoe kan jij nu introvert zijn als je zo sociaal én mondig bent? Waanzin!

“Naarmate ik ouder werd, hadden de dagelijkse je-kan-de-wereld-niet-op-je-schouders-dragenpeptalks niet zo veel invloed meer op mij. Er moest iets veranderen.”

Labels kunnen je ook rust en vrede geven. Ook kan je jezelf beter begrijpen en kunnen anderen je meer respecteren. Toegegeven: ik zou labels niet lastig vinden, moesten ze op die manier worden toegepast. Maar helaas word je vaak in een hokje geduwd waar jij je niet comfortabel bij voelt. Mijn advies naar jou toe: laat niemand een label op jou plakken tenzij jij jezelf ermee kan identificeren en vrede mee hebt. 
Naarmate ik ouder werd, hadden de dagelijkse je-kan-de-wereld-niet-op-je-schouders-dragenpeptalks niet zo veel invloed meer op mij. Er moest iets veranderen. Vroeger dacht ik zelfs: ik moet veranderen. Nadat ik mezelf kon labelen als hoogsensitief, bracht dit voor mij meer duidelijkheid met zich mee. Ik voelde me ineens niet meer zo alleen en vond rust in het label hoogsensitief. Ik realiseerde me dat er meer mensen op deze aardbol rondlopen die zich net zo vreemd kunnen voelen als ik. Deze ontdekking bracht met zich mee dat ik moest leren omgaan met mijn hoogsensiviteit en dus niet moest veranderen als persoon. Want geloof het of niet, er zit een gigantische kracht achter hoogsensitief zijn.

“Steek je energie in situaties en gevoelens die je wel kan veranderen en vergeet niet je eigen gevoelens en uitdagingen.”

Eén van de typerende dingen aan hoogsensitiviteit is een enorm empathisch vermogen. Als hoogsensitieve persoon voel je de energie van ruimtes meteen aan. Ook neem ik de emoties van anderen gemakkelijk over. Dit staat me toe om me sneller te verplaatsen in iemand anders zijn/haar/hun situatie. Dit is iets waarmee ik al heel mijn leven mee worstel. Dit kon zelfs zo escaleren, dat hun problemen mijn problemen werden. Dat ik deze problemen boven op mijn eigen problemen meedroeg, belemmerde mijn dagelijks leven keer op keer. Zoals je mag lezen: It’s a blessing and curse at the same time.
De laatste maanden begin ik deze kant van mezelf meer en meer te appreciëren. Ik weet van mezelf dat ik impact kan hebben op mensen en laat het daar ook bij. De personen die hulp nodig hebben en bereid zijn dit te accepteren zullen zelf op eigen kracht hun weg naar mij vinden. Ik ben er om hen een hand en schouder uit te reiken wanneer nodig. Nog iets wat ik graag met je wil delen is: de problemen van anderen zijn niet jouw problemen. Je maakt het rugzakje van de ander er niet lichter op door hun problemen over te nemen. Steek je energie in situaties en gevoelens die je wel kan veranderen en vergeet niet je eigen gevoelens en uitdagingen. You are capable to make a change. 
Lots of love Chloë 

Volg Chloë via Instagram

Chloë

Chloë’s creativiteit heeft verschillende lagen. Van zachte woorden in gedichten, tot persoonlijke verhalen en haar prachtig gevoel voor beeld. Met haar empathie en enthousiasme zorgt Chloë voor de warme finishing touch in elk verhaal.

Aanbevolen artikelen