ASMR, white noise of binaural beats: luister je lekker in je vel

De voordelen van meditatie – zoals meer focus, meer ontspanning en meer slaap – zijn wetenschappelijk bewezen. Toch is mediteren nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er ook andere manier om je lekker in je vel te voelen. Vaak heb je daar alleen maar een koptelefoon voor nodig. 

Disclaimer: Misschien helpen ASMR, witte ruis en/of binaural beats je om te ontspannen, te focussen of te slapen, maar besef dat er tot hiertoe nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten ervan werd gedaan. Experimenteer met wat werkt voor jou, maar beschouw de aangereikte technieken nooit als vervanging van therapie!

Huidhonger. De nood aan dagdagelijkse, interpersoonlijke interacties was na de lockdowns zo groot dat we er een woord voor verzonnen hebben. Maar wat als er een manier bestond om de subtiele aanrakingen van een bezoek bij de kapper of schoonheidsspecialist te ervaren, zelfs vanop anderhalve meter afstand? Enter ASMR!

ASMR

ASMR staat voor autonomous sensory meridian response, wat zoveel betekent als een spontane sensatie die getriggerd wordt wanneer je iets bepaald ziet, hoort of voelt. Concreet is het een tintelende sensatie die begint op je schedel en langs de rest van je lichaam gaat. Zelfs zonder een duidelijke fysieke oorzaak brengt die sensatie een ontspannen, positief gevoel met zich mee.

Dat moeilijk te beschrijven fenomeen groeide een tiental jaar geleden uit tot een trend op YouTube. De kennis over ASMR is gebaseerd op de vele anekdotes op internet. Voorlopig wordt er immers maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Daarnaast is slechts een minderheid van de mensen gevoelig voor ASMR, waardoor het een niche is gebleven.

ASMR (een sensatie die door bepaalde prikkels getriggerd wordt) kan je een tintelend, ontspannen en positief gevoel geven – als je er gevoelig voor bent.

White noise

Wil je net ontprikkelen, dan kan witte ruis je misschien wel helpen. Witte ruis of white noise is een combinatie van alle hoorbare frequenties. Het klinkt nog het meest als een radio of televisie die niet juist is afgesteld. Daarnaast bestaan er andere kleuren ruis, zoals roze of bruin, die meer klinken als een waterval of regenbui. Omdat witte ruis bestaat uit alle hoorbare frequenties, kan je het inzetten om andere geluiden te verdoezelen.

Witte ruis (een combinatie van alle mogelijke hoorbare tonen) kan je helpen om andere geluiden te verdoezelen.

Binaural beats

Maar als je je hersenen actief wilt gaan sturen, zijn binaural beats het verkennen waard. Binaural beats worden opgenomen met twee microfoons, in een opstelling die zoveel mogelijk menselijke oren nabootst. Zo kan je de akoestiek van een driedimensionale omgeving nabootsen en de luisteraar het gevoel geven heel dichtbij te zijn.

Binaural beats zijn eigenlijk een auditieve illusie. Stel je voor dat je door een koptelefoon in elk oor een toon met een verschillende frequentie te horen krijgt. Je hersenen maken daar dan een derde toon van, met een frequentie die gelijk is aan het verschil tussen de frequenties van de twee individuele tonen. Kan je nog volgen? Het magische daaraan is dat je hersenen zo lage tonen kunnen waarnemen die je oren zelfs niet kunnen horen.

Wat daar dan zo interessant aan is? Je hersenen hebben ook een bepaalde frequentie. Die is afhankelijk van de staat (alert, gefocust, ontspannen of in slaap) waarin ze zich bevinden. Dankzij een proces dat entrainment wordt genoemd, kunnen hersengolven zich afstemmen op frequenties van buitenaf. Door naar een toon te luisteren met dezelfde frequentie die je hersenen zouden hebben wanneer je in slaap valt, kan je je hersenen dus wijsmaken dat het tijd is om daadwerkelijk in slaap te vallen.

Binaural beats (een illusie waarbij je hersenen een toon waarnemen die je oren niet kunnen horen) kunnen je helpen om te mediteren, te focussen, te ontspannen of te slapen.

Voel jij het tintelen bij ASMR, kan je je beter focussen met white noise of brengen binaural beats jou naar ongekende niveaus van ontspanning? Laat het weten in de comments!

Aanbevolen artikelen