Zoveel meer dan bloemen.

Seda: “Soms voel ik mij meer een therapeute dan een bloemist.”

Sommige mensen weten meteen een plekje in je hart te veroveren. Seda Virabian uit Kortrijk is zo iemand. We volgden elkaar al een tijdje via Instagram vooraleer ik haar voor eerst zag in haar winkeltje. Met een grote glimlach en warme knuffel verwelkomde ze me en maakte ze een betoverend boeketje voor mijn mama. Na een kort maar fijn gesprek ging ik met veel zelfvertrouwen naar buiten en vergat ik bijna waarom ik die dag zo’n kutdag had. Eén ding is zeker: Seda is zoveel meer dan een bloemist. Ik sprak met Seda over haar leven, winkeltje en gelukmakers. Spoiler alert: you’ll love her!

Hi Seda! Wij kennen elkaar al een beetje maar kan jij misschien een korte intro geven over jezelf voor onze lezers?
Hallo! Ik ben Seda Virabian, heb Armeense roots en woon al 23 jaar in België. Eerlijk gezegd heb ik nooit gedacht om iets met bloemen te doen want ik heb talen gestudeerd. Uiteindelijk moest ik door onverwachte wendingen in het leven mijn beroep stopzetten. Twee jaar terug begon ik als bloemist. Ik moet toegeven dat ik voel dat ik nodig ben. Ik voel me heel ijdel dat ik dat zo vertel maar ik denk dat het op zijn plaats is om dat te zeggen als mensen naar je vragen.
Ik merkte het zelf ook toen ik je voor het eerst zag na de vele gesprekken via Instagram. Je bent zoveel meer dan een bloemist. Je geeft de knuffels en warmte die mensen soms nodig hebben. Voel je zelf ook aan dat het verdergaat dan enkel en alleen bloemen?
Ik zoek altijd naar het verhaal achter het boeketje. Het persoonlijke contact is daarom voor mij heel belangrijk. Vandaag maakt echtheid het verschil. Je moet eerlijk zijn tegenover jezelf maar ook tegenover je klanten. Soms voel ik mij meer een therapeute dan een bloemiste. Mensen delen hun lief en leed met mij waardoor de drempel van verkoper wordt overschreden. Je biedt dan zoveel meer aan je klanten.

Soms voel ik mij meer een therapeute dan een bloemiste.

Seda

foto door Marie Devos

Binnenkort begin je ook met een pop-upwinkel. Heb je daarover al meer nieuws?
Ik ben nog volop bezig met het pand waar de pop-upwinkel zou zijn. De bedoeling van de pop-upwinkel is om warmte uit te stralen tijdens de koude winterperiode. Het wordt een gezellige plek voor kerstgeschenkjes maar ook voor workshops en ontmoetingen. Zo wil ik graag nieuwe, vrouwelijke ondernemers bij elkaar brengen. De winkel omvat dus meer dan enkel en alleen verkopen.
Waar haal je zelf de inspiratie voor je workshops en boeketten?
’s Nachts lig ik soms wakker van de vele ideeën die ik heb. Ik schrijf die ingevingen dan meteen op. Dankzij Pinterest bots ik op leuke kransen. Ik creëer dan mijn eigen versie. Ondertussen zijn mijn kransen hier erg bekend en heb ik al heel wat exemplaren mogen maken (lacht). Het valt op dat mensen tegenwoordig op zoek zijn naar iets authentiek! Zelf heb ik niet meteen de technische kennis, daarom experimenteer ik geregeld met grenzen en regels. Mijn werken stralen vrijheid uit en dat spreekt mensen net aan, denk ik.
Soms krijg ik de vraag hoe ik begin aan een boeket. Zelf begin ik vanuit mijn buikgevoel, met een soort schets. Dan werk ik een idee uit met de bloemen die ik heb.
Is dat ook hoe je in het leven staat? Op buikgevoel beslissingen maken?
Je kan natuurlijk niet alles puur op buikgevoel beslissen. Kijk, ik was 23 jaar toen ik mijn diagnose kreeg. Toen moest ik horen dat ik ongeneeslijk ziek was met een slechte prognose. Voor die prognose had ik mijn leven onder controle en bij wijze van spreken bijna volledig gepland. Na die ervaring besefte ik dat je nooit kan weten wat de dag zal brengen. 
Dus waarom dan doen alsof je het leven volledig in controle hebt? Geniet van ieder klein moment en maak daar iets moois van. Planningen die jaren ver gaan, zorgen toch voor teleurstelling.
Zelf wil ik ook het goede voorbeeld geven aan mijn kinderen. Ik wil niet dat mijn kinderen mij herinneren als de zieke mama. Ik wil aantonen dat je ondanks fysieke uitdagingen heel wat kan bereiken. Soms moeten we daarom meer beroep doen op ons buikgevoel en vooral meer leven. Geef jezelf meer vrijheid.
Dit is mijn persoonlijke visie op het leven. Voor heel wat mensen zal het euforisch of naïef klinken maar het is mijn persoonlijke overtuiging (lacht).

Waarom dan doen alsof je het leven volledig in controle hebt? Geniet van ieder klein moment en maak daar iets moois van.

Seda

Je hebt volgens mij net dankzij je positieve visie je weg gevonden, nietwaar?
Ik heb heel wat drempels moeten overwinnen om te doen wat ik nu doe. Persoonlijk vind ik het ook erg jammer dat die negatieve gedachte leeft. Zieke mensen zijn wél nog in staat om dingen te doen. Iedereen voelt zich graag nuttig. Ik voel me blij wanneer ik opnieuw een babyborrel, huwelijk of vrijgezellenfeest op de planning heb staan. Op zo’n moment bewijs ik dat ik zoveel meer ben dan zieke Seda.
Eerlijk, ik voel me heel vaak ziek en dan kan ik niets doen. Dan denk ik: een normaal mens heeft ook eens migraine en ligt ook eens volledig plat. Ik probeer om het allemaal niet te dramatiseren.
Heb je dan self care rituelen om je beter te voelen?
Self care is voor mij heel belangrijk om mijn gedachten een plek te geven. Dankzij mijn christelijke achtergrond vind ik heel wat inspiratie. Als ik het écht moeilijk heb, luister ik graag naar muziek of lees ik een psalm. Dat maakt erg rustig. Ik vind veel nieuwe energie dankzij mijn geloof. Gelovig zijn, staat voor mij niet gelijk als iets beperkend. Mijn geloof geeft me net heel veel vrijheid en erg veel kracht om verder te doen.
Hoe reageer je proactief op zo’n moeilijk moment? Heb je ondertussen manier gevonden om het te counteren?
In het begin van de diagnose had ik het erg moeilijk. Ik probeerde me er tegen te verzetten en voelde me iets te fier. Daarna besefte ik dat ik niemand iets hoefde te bewijzen. Vanuit dat standpunt lukt het me beter om situaties te relativeren. Continu jezelf bewijzen tegenover iemand anders lijkt voor mij een vicieuze cirkel die erg vermoeiend is.
Hoewel ik een erg sociaal persoon ben, zoek ik de eenzaamheid op als ik me niet goed voel. Iedereen heeft wel eens stilte en bezinning nodig.
Ik word er zelf bijna stil van… Maar bon, eigenlijk zou ik het ook graag hebben over geluk. Wat betekent geluk voor jou?
Ik geloof niet dat iemand anders je gelukkig kan maken. Iemand anders kan bijdragen aan je geluk maar je geluk is onafhankelijker dan dat. Je moet zelf je geluk zoeken. Geluk zal je vinden als je weet wie je bent. We steken zoveel tijd in haar, make-up, kledij … maar denken veel te weinig aan innerlijke zorg.
Daarom zal je zelf pas ontdekken wat je gelukkig maakt als je tijd ervoor neemt. Dan pas zal je gelukkig zijn én een bron van geluk zijn voor iemand anders. Geluk is voor mij een goede mentale gezondheid en dankbaar zijn voor alle kansen. Dankbaar zijn voor iemand die oprecht naar je luistert of glimlacht…
Geluk is iets wat je zelf beslist en is niet afhankelijk van externe zaken. Ik zou bijvoorbeeld erg ongelukkig moeten zijn als ik mijn situatie objectief bekijk maar eigenlijk ben ik wél gelukkig.

We steken zoveel tijd in haar, make-up en kledij, maar denken veel te weinig aan innerlijke zorg.

Seda
Wat zijn dan je persoonlijke gelukmakers?
Mijn man en kinderen. Mijn moeder is een schat van een persoon en voor mij een echt voorbeeld. Ik ben dankbaar voor mijn familie en de vriendschappen. De voldoening die ik haal uit mijn werk is ook een bron van geluk.
Ik vind dat je Instagramaccount ook heel wat geluk en passie uitstraalt. Hoe zie je zelf je aanwezigheid op Instagram?
Ik probeer authentiek te blijven. Zo deel ik ook mindere momenten op Instagram. Ik heb een erg persoonlijke band met mijn klanten en daaruit zijn ook mooie vriendschappen gekomen. Instagram werkt voor mij heel inspirerend. Ik ben daarom ook erg blij dat ik dankzij Instagram jou heb leren kennen. Je ontmoet dankzij Instagram zoveel mensen! Het is voor mij, iemand met een creatief beroep, echt een meerwaarde.
Voor mij ben je echt een Goal Getter. Zowel op vlak van mindset als op zakelijk en persoonlijk vlak. Je staat met zo’n mooie kijk in het leven. Heb je tips voor iemand die het nu wat moeilijker heeft en in een twijfelachtige situatie zit?
Je leeft maar één keer! Je maakt zelf de keuzes. Waarom altijd met twijfel rondlopen? “Wat als ik het gedaan had?” Doe het gewoon!
Lukt het niet? Jammer maar dan heb je het geprobeerd. In een ongelukkige situatie blijven hangen, heeft geen zin. Je krijgt in het leven kansen als je op zoek bent naar kansen. Probeer het eens. Begin met kleine kansen en dan zie je wel.  Heb je een passie? Ga ervoor!

Ondertussen kan je shoppen in het bloemenatelier van Seda in Kortrijk (Overleiestraat 42, 8500 Kortrijk). Meer info over Seda en haar atelier vind je hier.

banner foto door Darina Miro

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen