Van reis tot kunstwerk

Abstract kunstenaar Melisa: “Zonder kunst zou de wereld niet leefbaar zijn.”

Instagram is een vat vol inspiratie en soms vind je toevallig een account dat helemaal je ding is. Dat match made in heaven gevoel hadden we meteen bij MELISA SAYIM: 100% abstract kunstenares, reiziger, levensgenieter en powervrouw.

Hi Melisa. Kan je onze lezers kort je journey vertellen?
Zolang ik me kan herinneren, had ik altijd al een potlood of een kwast vast. Nadat ik afgestudeerd was als grafisch vormgever en vaak rondreisde binnen Europa, wilde ik al mijn inspiratiebronnen en reisherinneringen vastleggen. Dat deed ik door te gaan schilderen. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met het maken van kunst.
Hoe zou jij je stijl omschrijven?
Ik zou mijn stijl omschrijven als uniek en abstract maar tegelijkertijd ook expressief. Vrijheid en cultuurgericht. Kleurrijk, gedetailleerd en dromerig om naar te kijken. 
Wie of wat zijn je grootste inspiratiebronnen en waarom?
Reizen! Van andere culturen proeven, wie of wat mij omringt en hoe ik mij op dat moment voel… het is allemaal enorm inspirerend. De vrijheid en het gevoel van onbeperkte tijd geven mij de ruimte en rust om mezelf te zijn. Eén van de meest verbluffende dingen over reizen? Het nieuwe perspectief dat het je geeft in je leven. Elke reis zie ik daarom als een kans om te experimenteren met nieuwe methodes, kleuren en composities. Het is bijna pure magie.
Welke bestemming zou jij iedereen aanraden?
Als ik een bestemming aan iedereen zou mogen aanraden, dan is dat wel Venetië! De stad is bekend door haar mooie kanalen en bruggen. Alles wat wij aan vervoer op de weg hebben, verplaatst zich daar over het water. 
Toen ik in Venetië de waterbus wilde nemen om naar Burano te gaan, waren er die dag geen waterbussen door een staking. Toch wilde ik niet de volgende dag terug naar Nederland zonder Burano te hebben gezien. Ik moest ernaartoe! Op dat moment besloot ik een watertaxi te nemen en die ging net als een gondel tussen de vele kanalen van Venetië. De reis van Venetië tot Burano was één van mijn mooiste en leukste herinneringen aan deze citytrip.
Mijn tips? Neem een bezoekje aan Burano, het meest kleurrijke eiland van Italië. Of laat de stad je leiden en raak verdwaald in de kleine steegjes. Op deze manier kom je onverwacht de mooiste plekken tegen. En natuurlijk pizza. Wie houdt er nu niet van een stukje heerlijke Italiaanse pizza?
Zijn er bepaalde gevoelens of gedachtes die je wil bij het publiek oproepen door je werk te delen?
Er is zoveel schoonheid op deze wereld maar niet iedereen ziet dit of neem de tijd om even goed om zich heen te kijken. Dankzij mijn grote wanderlust besef ik dit nog veel meer. Met mijn kunst hoop ik anderen te kunnen inspireren maar is het voor mij ook een manier om andere het mooie van deze wereld te tonen. Kunst is voor iedereen en ik geloof erin dat zonder kunst de wereld niet leefbaar zou zijn.
Welke verwezenlijking maakt je erg trots, zowel persoonlijk als professioneel?
In het verleden ben ik twee keer afgewezen door kunstacademies. Ik begreep maar niet waarom. Totdat ik besefte dat als je kunstenaar wilt worden, niet per se afhankelijk bent van een kunstacademie. 
Je bent een geboren kunstenaar als je weet dat je talent hebt. Je moet volgens mij ook bereid zijn om hard te werken en om jezelf altijd verder te blijven ontwikkelen.
Zowel persoonlijk en op artistiek vlak ben ik erg trots dat ik een groot deel van mijn talent zelf heb aangeleerd. Van tekenen, schilderen tot en met het ontwerpen, fotograferen en presenteren. 
Van aard ben ik een koppig persoon en dat heeft me geleerd om nooit op te geven. Dit is mijn proces en tijdens mijn journey leer ik niet alleen mijn kunst maar ook mezelf beter kennen. En dat elke dag opnieuw.
Hier bij The Goal Getter houden we van ambitie en dromen. Wat zou je nog erg graag willen bereiken zowel op persoonlijk als business niveau? 
Oh nog zo veel! Eén van mijn grootste doelen is om elk stukje van de wereld te kunnen zien en mijn aanbod daarmee te kunnen verbreden. Daarnaast ben ik momenteel druk bezig ben met een eigen boek. Volop aan het brainstormen dus! Ik verklap jullie al graag dat het een coffee table book zal worden met foto’s en verhalen over de steden die ik heb bezocht en de plekken die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen. Met het boek deel ik mijn ervaringen en wil ik lezers inspireren en stimuleren om ook te reizen. 

Ben je helemaal weg van haar stijl? Volg Melisa via Instagram.

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen