DE GALERIJ: Petra Tekent

petra tekent
Ik wil heel graag een boek illustreren, en nee geen kinderboek.

In DE GALERIJ geven we een enthousiaste creatieveling met veel potentieel een virtuele plek op ons podium. Of het nu gaat over muziek, poezië, fotografie of illustraties… elk stukje kunst verdient het om gezien te worden. Vandaag in de DE GALERIJ: Petra van Petra Tekent.

Voor mensen die je nog niet kennen, wie ben je?

Ik ben iemand die illustreert en die zich dat zelf heeft aangeleerd. Ik ben een eigenzinnig iemand die nooit een plek vond in kunstacademies. Ik teken vooral over body positivity en inclusiviteit, een grote passie van mij. Jammer genoeg is body positivity nu een trendwoord en wordt het té mainstream. Ik ben ook iemand die lijdt aan een chronische aandoening die mij veel pijn bezorgt. Ik deel dit verhaal graag met mijn volgers omdat ik voel dat er nog veel onbegrip over is. Ondertussen kreeg ik ook te horen dat ik officieel de diagnose van autismespectrumstoornis (ASS) heb. Dit hoort ook bij het pakketje Petra. (lacht) Die diagnose gaf me veel rust en daardoor vielen heel wat puzzelstukjes in elkaar. Leuk weetje: ik ben trotse plantenouder en heb heel veel planten!

Als mens ga je door een groeiproces en verander je, dus ook je stijl. Niet alleen groei je op technisch vlak, ook de thema’s veranderen met je mee.

Hoe zou je de stijl van Petra Tekent omschrijven?

Dit vond ik nog geen eenvoudige vraag. Het eerste woord dat in me opkomt is vrijheid. Tekenen staat voor mij niet gelijk aan regels. Op anatomisch vlak zijn mijn tekeningen dan ook niet correct, voor mij is dat vrijheid. Vrijheid kan je ook letterlijk nemen gezien ik veel blote lichamen teken. (lacht) Fat inclusive kan je ook wel op mijn stijl plakken. Zoekend of groeiend zou mijn derde woord zijn. Mijn stijl is herkenbaar maar altijd in beweging. Als mens ga je door een groeiproces en verander je, dus ook je stijl. Niet alleen groei je op technisch vlak, ook de thema’s veranderen met je mee.

Waar vinden we jou als je niet aan het tekenen bent?

Het antwoord is niet zo erg spannend. (lacht) Ik ben vooral thuis en verzorg meestal mijn vele planten of iets anders creatief. Ik naai af en toe en heb heel wat onafgewerkte projectjes liggen. Een andere hobby van mij is punch needling. Ik vind het heerlijk om mijn hoofd leeg te maken terwijl ik iets leuk in elkaar knutsel voor de televisie. Ook wandel ik vaak met mijn hondje Pochi.

Maakt niet uit in welk lijf je zit, ik hoop met mijn werk meer acceptatie en verdraagzaamheid tegenover verschillende soorten lichamen te mogen voelen.

Welk gevoel wil je het liefste ontvangen van de mensen die je werk zien?

Herkenbaarheid. Acceptatie. Dat ze een lichaam mogen zien en denken: dat lichaam lijkt op dat van mij. Maakt niet uit in welk lijf je zit, ik hoop met mijn werk meer acceptatie en verdraagzaamheid tegenover verschillende soorten lichamen te mogen voelen. Mensen die mij al iets langer volgen, zullen vaak positief reageren wanneer ik een illustratie met beenhaar post. Ik hoop dat die reactie meer voelbaar mag zijn in de toekomst. Negatieve reacties heb ik nog niet meegemaakt, dat is heel erg fijn.

Is er een project dat je tot nu toe het meeste is bijgebleven?

Het leukste project dat ik heb mogen doen is met Inclusicards, een Nederlands initiatief met een inclusieve wenskaartenlijn voor iedereen. Ik was eigenlijk nog niet zo heel erg lang bezig met tekenen toen de vraag van Inclusicards kwam of ik niet wilde samenwerken. Samen met andere creatievelingen maak ik de inclusieve wenskaarten die bovendien ook thema’s zoals mentale gezondheid bespreekbaar maken, dat vind ik heel erg fijn. Ik vind het een heel erg waardevol project en voel me ook trots dat ik hieraan mag meewerken. Ik droom ervan dat ik deze kaarten eens mag spotten in een winkel! Zelf vind ik bijvoorbeeld jammer wanneer ik kaartjes wil kopen voor een huwelijk, enkel exemplaren vind met een heterokoppel… Tijd voor verandering!

En wat is je droomproject?

Ik wil heel graag een boek illustreren, en nee geen kinderboek. (lacht) Een boek die onderwerpen zoals inclusiviteit en acceptatie van lichamen behandelt… dat zou een echt droomproject zijn!

De favorieten van Petra

@imzeferino

Ik volg dit account van deze Braziliaanse illustrator al erg lang. Haar tekenstijl vind ik zo mooi!

@war.and.peas

Op deze Instagrampagina vind je heel wat korte comics. Ik lach eigenlijk niet snel met comics maar dit vind ik écht grappig. Helemaal mijn stijl qua humor!

@maintenancephase

Ik ben fan van deze Amerikaanse podcast van Michael Hobbes en Aubrey Gordon die vooral binnen de body positivitity community erg bekend is. In deze podcast gaat het voornamelijk over wellness en gewichtverlies. Het duo ontrafelt en ontkracht ook onderwerpen die in de media kunnen komen zoals de samenwerking van Oprah met Weight Watchers. Elke aflevering is niet alleen interessant maar ook grappig en zit goed in elkaar.

Volg Petra via Instagram

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen