DE GALERIJ: Emma Lotte Joye

“Met mijn werk wek ik zo graag een vrolijk en warm gevoel op.”

In DE GALERIJ geven we een enthousiaste creatieveling met veel potentieel een virtuele plek op ons podium. Of het nu gaat over muziek, poezië, fotografie of illustraties… elk stukje creativiteit verdient het om gezien te worden. Vandaag in de DE GALERIJ: portretkunstenaar Emma Lotte Joye.

Voor mensen die je nog niet kennen, wie ben je?

Als jongste dochter van een tekenleraar werd ik al van kinds af ondergedompeld in de kunstwereld. Ik werd semi-verplicht naar de tekenacademie gestuurd maar ontdekte daar ook echt een deel van mezelf dat ik nooit meer ben kwijtgeraakt. Ik zou mezelf ook eerder portretkunstenaar noemen dan tekenaar. Daarnaast ben ik ook bezig met grafisch ontwerp en volg ik ook lessen illustratie aan de Academie van Kortrijk. Vorig jaar richte ik een eigen bedrijfje op onder de naam Emma Lotte Joye, Lotte komt van mijn tweede naam. Op dit moment nog kleinschalig maar ik sta helemaal paraat voor portretten op maat, geboortedrukwerk en tekeningen via mijn nieuwe website. 

Omschrijf je tekenstijl voor onze lezers

Het woord uniek zou ik als eerste gebruiken om mijn werk te beschrijven. Geen enkel werk is hetzelfde want de samenwerking met de klant zorgt er altijd voor dat het persoonlijk is. Iets dat je niet kan namaken. Ze kunnen me wel een stijl voorstellen maar altijd blijft het een klein mysterie waar het werk naartoe zal gaan. Daarnaast staat kleur op de tweede plaats. Ik werk bijna altijd met de kleuren die ik voorhanden heb. Mijn papa heeft een grote verzameling aan pastels, aquarel, doeken en ga zo maar door. Ik vertik het om zelf nieuw materiaal te kopen. Dat leidt soms tot vreemde combinaties omdat ik een exact rood niet heb, maar vaak ook tot vernieuwende beelden omdat ik anders nooit dat ene kleur of materiaal zou gebruiken. Het is nog een puzzel om dit even goed te vertalen in digitaal werk op de iPad. Als derde woord denk ik aan vrolijk. Dat klinkt misschien wat onnozel maar met mijn werk wek ik zo graag een vrolijk en warm gevoel op. 

Waar vinden we jou als je niet aan het tekenen bent?

In een drukkerij in Kortrijk, waar ik iedere dag bezig ben met drukwerk, papier en ontwerp. Buiten mijn vaste job kan je me waarschijnlijk thuis vinden samen met mijn verloofde Maarten en de kat, in de zetel of op ons terras met een Aperol Spritz en een goed hapje. Nu zitten we tijdelijk in een werf en mis ik Maartens kookkunsten en de zetel. Na de pandemie en verbouwingen genieten we hopelijk snel van een reisje. 

Geen enkel werk is hetzelfde want de samenwerking met een klant zorgt er altijd voor dat het persoonlijk is. Iets dat je niet kan namaken.

Welk gevoel wil je creëren bij bewonderaars van je werk?

Warmte en een tikkeltje plezier.

Welk project is je tot nu het meeste bijgebleven?

De portretten en ontwerpen rond rouw blijven me altijd bij. Enkele jaren terug mocht ik het geboortekaartje maken voor een kindje dat jammer genoeg dood geboren werd. Samen met de ouders ging ik op zoek naar wat zij toen wilden vertellen aan hun vrienden en familie. Dat het leven zo fragiel en zo mooi tegelijk kan zijn. Een familie mogen helpen met dat ene beeld of ontwerp. Waardevoller kan ik mijn werk niet maken.  Het voordeel aan mijn digitale werk is dat ik nu al families heb die meerdere prints vroegen van één tekening. Zo hangt het beeld van hun geliefde bij iedereen thuis in verschillende formaten. 

Op zich zie ik het nu allemaal niet super groot maar ik zou heel graag ongestoord kunnen bezig zijn met tekenen, ontwerpen en projecten.

En wat is voor jou een écht ‘droomproject’?

Op zich zie ik het nu allemaal niet super groot maar ik zou heel graag ongestoord kunnen bezig zijn met tekenen, ontwerpen en projecten. Daarvoor moet ik wel nog veel groeien voor ik die sprong durf wagen. 

De favorieten van Emma

De beelden die Beya post prikkelen me altijd om mijn zachte en oliepastels nog eens uit de kast te halen. Dan denk ik: ‘dat kan ik ook’. Tot ik er mee bezig ben en bots op zoveel uitdagingen. Het oogt misschien nonchalant maar dat is het helemaal niet. 
Kleuren waar je alleen maar van kan dromen. Het lijkt op haar instagram alsof haar volledige leven enorm kleurrijk is en ze dit zonder moeite kan vertalen naar haar doek. 
Mijn lieve vriendin Liesbet die volledig omgekeerd te werk gaat als mij. Enorm geduldig en altijd onderzoekend naar dat ene unieke beeld. Nu is ze bezig met cyanotype en komen de mooiste dingen tot leven. 

Volg Emma via Instagram

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen