DE GALERIJ: CMR rijmpjes

Als blijkt dat mijn woorden precies de juiste snaren hebben geraakt, maakt mijn hart een sprongetje

In DE GALERIJ zetten we elke maand een creatieveling met veel potentieel virtueel in de kijker. Of het nu gaat over muziek, poezië, schilder-of tekenwerken… elk stukje kunst verdient het om gezien te worden. Vandaag in de DE GALERIJ: Charlotte van cmr_rijmpjes.

Hi Charlotte! Ben je altijd een creatieveling geweest of is het iets erg recent? En waarom precies woordkunst en geen ander (artistiek) tijdverdrijf?

Ik wist van kleins af aan dat ik iets creatiefs zou gaan doen als ik later groter was. Dat zou eerst de kunstacademie worden, maar later heb ik toch gekozen voor mode – er altijd vanuit gaande dat ik in deze branche zou blijven werken. Dat heb ik bijna tien jaar met veel liefde gedaan, maar toch bloeide er in de tussentijd een nieuwe liefde op; de liefde voor taal. Achteraf gezien is deze er altijd geweest.

Zoals ik zei ben ik er per toeval in gerold. In maart 2015 heb ik mijn allereerste rijmpje (met de hand geschreven op een post-it) gedeeld op instagram. Dat rijmpje “dromen”, is geïnspireerd op wat mijn vader mij altijd zei. Een aantal weken later – na het delen van nog een aantal teksten –  kreeg ik via een kennis het verzoek om een rijmpje op maat te schrijven voor een geboortekaartje en zo is het balletje gaan rollen.

Ik haal ontzettend veel voldoening uit mijn werk; maatwerk in het bijzonder. Ik kruip als het ware in de huid van mijn klant en probeer zo dicht mogelijk bij zijn of haar gevoel te komen. Mijn hoogsensitiviteit komt daarbij erg goed van pas. Als dan blijkt dat mijn woorden precies de juiste snaren hebben geraakt maakt mijn hart een sprongetje. 

Hoe zou je zelf je stijl omschrijven?

Mijn schrijfstijl is lieflijk, hoopvol en beeldend; de huisstijl minimalistisch – al vind ik dat niet altijd het beste woord. Precies genoeg vind ik mooier. Ik heb veel aandacht besteed aan het kiezen van een lettertype, de spacering en de balans tussen witruimte en tekst. Daar heb ik sindsdien niet meer aan gesleuteld – de tekst staat altijd centraal en heeft weinig opsmuk nodig.

Wat doe je als je even geen inspiratie hebt?

Zoals elke andere schrijver heb ook ik regelmatig last van een writer’s block. Ik weet inmiddels uit ervaring dat het beter is om dan alles even los te laten en niet op zoek te gaan naar inspiratie. Er komt altijd weer een moment dat de juiste woorden te binnen schieten.

Over inspiratie gesproken; wie of wat zijn jouw grootste inspiratiebronnen?

Ik kan overal door geïnspireerd raken – een mooie foto, een verhaal, kleuren, smaken. Maar ik denk dat mijn voornaamste bron van inspiratie muziek is. Er zijn maar weinig momenten op een dag dat ik niet naar muziek luister. Op de fiets, onder de douche, tijdens het schrijven; er staat áltijd muziek aan. Ik heb de gekke gewoonte dagenlang naar hetzelfde nummer te luisteren tot ik de tekst helemaal ontleed heb. Ik ken dus ook heel veel songteksten uit mijn hoofd.

Momenteel op repeat: Hollow (acoustic) – Belle Mt

Bij wie zou je graag les volgen/gevolgd hebben? Laat je fantasie de vrije loop!

Ik zou dolgraag een lesje songwriting willen krijgen van Ed Sheeran. Ik kan echt een jaloers gevoel krijgen als ik een tekst van hem hoor en een woordkunstje ontdek die ik graag zelf had willen bedenken. 

De volgtips van Charlotte

Ik vind het lastig er drie te kiezen omdat ik inspiratie haal uit veel verschillende soorten accounts en het wisselt wie favoriet zijn. Mijn meest recente ontdekkingen zijn:

@wildehousepaper 

@S.l._gray

@theapricotmemoirs

Volg CMR rijmpjes via Instagram

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen