DE GALERIJ: Afropeeps

Een afro, braids, twists of locks? Omarm je natuurlijke haar!

In DE GALERIJ zetten we elke maand een creatieveling met veel potentieel virtueel in de kijker. Of het nu gaat over muziek, poezië, schilder-of tekenwerken… elk stukje kunst verdient het om gezien te worden. Vandaag in de DE GALERIJ: Marie van het inspiratieplatform Afropeeps!

Ben je altijd een creatieveling geweest of is het iets erg recent? 
Ik denk dat iedereen wel iets creatiefs in zich heeft, bij de één is het gewoon wat expressiever dan bij de ander. Vroeger had ik zo’n grote ronddraaiende plaat waarmee ik mijn eigen modedesigns tekende. De modellen hadden vaak een gigantische afro. Ik ontwierp ook mijn eigen modemagazines waarin je tips kon terugvinden om kroeshaar te verzorgen. Nu heb ik met Afropeeps iets waar ik heel wat content op verzamel. Het is een leuke creatieve uitlaatklep geworden. 
Waarom boeien afrokapsels en specifiek beelden met afrokapsels jou zo ontzettend? 
Toen ik op Erasmus was in Barcelona was ik mijn extensions beu. Ik zocht er erg lang naar een leuk Instagramaccount waaruit ik inspiratie kon halen maar het was moeilijk een platform te vinden waar ook de lay-out me aansprak.
Ik wist niet goed voor welk kapsel ik zou gaan dus ging ik naar de kapper om mijn beslissing te nemen. Ik ben bij minstens 6 hippe kappers langs geweest. Elke kapper keek me aan met angst in de ogen en zeiden dat ze mijn kroeshaar niet aandurfden. Uiteindelijk kwam ik bij een ontzettend vriendelijke barber terecht. Yup, het was een herenkapper, but who cares? Hij kon ten minste een afro knippen! Ik stapte voor het eerst sinds lang met mijn natuurlijke afro naar buiten vol vrijheid en diezelfde dag besloot ik Afropeeps te creëren. 

Ik denk dat het voor jonge vrouwen met kroeshaar sowieso moeilijker is om hun natuurlijk haar te omarmen.

Marie

Ik denk dat het voor jonge vrouwen met kroeshaar sowieso moeilijker om hun natuurlijke haar te omarmen. Het ‘straighten’ is iets wat al heel lang in het schoonheidsideaal werd meegegeven waardoor we onze mooie haardos vaker chemisch behandelen. Het verleden speelt hier de grootste rol in maar daarnaast zijn media en opvoeding ook erg belangrijk. De bekendste Afro-Amerikanen zoals Michelle Obama, Beyoncé, Rihanna en ga zo maar door, zie je helaas nog niet snel met hun natuurlijk haar. Hopelijk komt daar snel verandering in!
Wat wil je graag met @afropeeps bereiken? 
Hetzelfde wat ik zocht op de dag toen ik Afropeeps creëerde; trotsheid bij de afro community om je kroeshaar op natuurlijke wijze te dragen of dat nu een een afro, braids, twists, locks of iets anders is maakt niet uit. Laat je haar gewoon alsjeblieft niet chemisch behandelen.
Over inspiratie gesproken; wie of wat zijn jouw grootste inspiratiebronnen?
Alicia Keys is sinds het prille begin één van mijn favoriete inspiratiebronnen. Ze schrijft niet alleen prachtige soulteksten, ze is ook een groot voorbeeld wanneer we het hebben over natuurlijke haarstijlen. Ook draagt ze sinds kort geen make-up meer wat ik top statement van haar vind. Mijn mama is mijn grootste inspiratiebron. Ze steunt ons in alles wat we doen en desondanks ze al veel heeft meegemaakt, staat ze heel positief in het leven.
Bij wie zou je graag les volgen/gevolgd hebben?
Van Diana Ross zou ik heel graag les volgen. Ik kan niet goed zingen maar ik doe het wel heel graag. Als ik dan toch zou leren zingen zou ik het van de beste willen leren. Ik heb me zelfs ooit nog verkleed samen met mijn zus als The Supremes voor het tv-programma Fata Morgana.

De volgtips van Marie

@tongorostudio

Tongoro is een Senegalees modemerk die een mooie mix maakt tussen Afrikaanse prints en moderne stijlen.

@freddieharrel

Zij heeft zo’n geweldig goed modegevoel. Daarnaast heeft ze een haardos om U tegen te zeggen.

@nichollekobi

Zij maakt hele mooie illustraties van alledaagse vrouwen met kroeshaar.

Er staan trouwens leuke toekomstplannen klaar voor Afropeeps, dus hou ze zeker in de gaten! 

Foto banner: @oghalealex

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen