30 day yoga challenge

Elke dag yoga. Een maand aan een stuk. Zal het onze content creator Jennifer lukken?
Terug naar april 2018. Ik sta voor de eerste keer op een yogamat. De yogalerares weet zich in allerlei bochten te wringen en haar lichaam kent de elasticiteit van een haarrekker. Bij mij kan je de bewegingen eerder vergelijken met die van een meetlat. Lekker strak. Een downward facing dog of neerwaartse hond was toen te veel van het goede met als gevolg trillende beentjes en veel binnenhuids gevloek. Ondertussen zijn we een dikke twee jaar later en ja hoor, je vindt me nog vaak terug op een yogamat. Tijd om eens een 30 day yoga challenge te proberen.
Ik had eerder al eens op het punt gestaan om zo’n challenge te doen. Youtube stelt het me om de haverklap voor, Adriene van Yoga with Adriene bedenkt er elk jaar een nieuwe. De tijd was pas echt rijp toen wij kozen voor het sport thema in The Goal Getter. Mijn aanpak voor deze challenge? Ik koos ervoor om zelf elke dag een video uit te kiezen naargelang mijn behoeftes die dag. Had ik schouderpijn dan koos ik een video die hierop focuste en ga zo maar door.  
Spoiler alert: ik heb niet elke dag yoga beoefend
Tijdens de eerste twee weken lukte het me goed om elke dag yoga-oefeningen te integreren in mijn dagelijkse routine. De ene oefening duurde 10 minuten, de andere bijna een uur. En nee, het lukte me niet om die maand elke dag yoga te doen. Dat is best oké. Ik ontdekte dat veel meer over yoga net door me er een maand iets meer op te focussen. Die ontdekkingen deel ik natuurlijk hier met jou. Scroll maar verder voor meer van dat.
Leg die vreemde hippiebroek opzij, je mag gerust jezelf zijn
Zelf zou ik mezelf niet zweverig noemen. Ik heb het graag allemaal écht. Dat gaat van mijn filmkeuzes tot mijn beslissing welke yogales ik zal volgen.  Dus no worries, er zijn zoveel verschillende yogastijlen: van actievere tot iets rustigere vormen – het kan allemaal. Ik twijfel er niet aan dat er ook voor jou een fijne yogastijl is. Je moet geen gekke hippiebroeken dragen om naar een yogaschool te gaan. Wees gewoon jezelf, dat is goed genoeg.
Yoga is meer dan oefeningen
Tijdens mijn eerste yogalessen ooit kon ik het zo jammer vinden dat de neerwaartse hond me zoveel energie vroeg terwijl ik andere mensen in de les allesbehalve zag strugglen. Ik deelde vaak die bezorgdheden met mijn lieve (nu ex-) huisgenootje. Ze vertelde me dat dit net niet de bedoeling is van yoga. Yoga is meer dan een oefeningen op een mat. Het leert je ook om je niet te vergelijken met anderen. Iedereen is op een ander level. Op de yogamat of in het leven.
Tijdens die maand kreeg ik privéles van een Portugese vriendin. Ik werkte ooit eens in Portugal en ontmoette haar toen, vandaar. Ana Carolina is ondertussen yogaleerkracht en dat voor een compleet andere stijl die ik normaal beoefen. Na haar les had ik ontzettend veel zelfvertrouwen, een gevoel dat ik even wilde vasthouden. Ook dat is yoga, voor mij toch. Jezelf (her)ontdekken door meer rust en tijd te nemen voor jezelf in deze chaotische, snelle wereld.
Ondertussen ging die yogamaand wat minder goed op vlak van oefeningen maar niet wanneer het over mindset gaat. “Say goodbye to what that doesn’t serve you” zegt Adriene vaak tijdens haar lessen. Zonder dat ik het echte besefte, koos ik ervoor om negatieve situaties te elimineren dankzij deze yogachallenge. Vroeger zou ik nog zoveel energie gegeven hebben om iets negatiefs, positiefs te maken maar soms heeft het geen zin. Soms is iets afsluiten  – een kleine of grote situatie, maakt niet uit – net krachtiger dan blijven probreren.  Zo heb je energie over voor andere, fijnere dingen, is dat niet ontzettend motiverend?
Oh, hier deel ik nog enkele van mijn favoriete, online yogalessen – je weet maar nooit dat je net op zoek was naar een fijne video. Geniet en laat me weten via Instagram hoe het voelde als je hieronder een video probeerde!  

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen