FEEL GOOD FOOD

6 recepten voor een gemakkelijke én snelle lunch

De klassieke én zelfgemaakte toast met frisse combinaties voor als het even snel moet gaan…
Tijdens een drukke werkdagen vergeten we soms om voor onszelf te zorgen. Deadlines en to-dolijsten gooien bijna letterlijk roet in het eten en kant-en-klare lunchpakketten lijken soms de beste oplossingen. Inderdaad, een gemakkelijke én snelle lunch kan zeker ook een pak gezonder. Herontdek de klassieke boterham met deze frisse combinaties die Fenna en Jennifer met plezier voor je oplijsten.

Toast met Hummus, granaatappelpitjes en bieslook

Need
  • Hummus. De keuze in de supermarkten is eindeloos: Libanese hummus, hummus met gegrilde groenten, pikante hummus…Spoiler alert: ze zijn allemaal overheerlijk
  • Granaatappelpitjes
  • Gedroogde of verse bieslook
  • Peper en zout
  • Brood
Make
Toast je brood, smeer naar hartenlust met hummus en werk af met de granaatappelpitjes, de bieslook. Kruid af met peper en een snuifje zout.

Vital oats boterham met avocado, komkokker, tuinkers, pijpajuin en een yoghurtkruidensausje

Need
voor 1 brood
  • 500 g Mix voor Vital Oats
  • 320 ml water (kamertemperatuur)
  • Strooi bij het bewerken van je deeg steeds bloem over het werkvlak/deegrol/deeg.
voor het yoghurtsausje
  • 2 el yoghurt
  • Bieslook
  • 1 tl olie
  • Peper en zout
voor het beleg
  • ½ avocado
  • 1 pijpajuin
  • 2 cm komkommer
  • Krulsla
Make
Begin met het vital oats brood te bakken. Dit kan via de oven of broodmachine. Hou er zeker rekening mee dat brood bakken ongeveer 2 à 3 uur tijd vraagt, maak het brood daarom op een rustige zondag zodat je tijdens de week van heerlijk vers brood kan genieten. Voor het beleg start je het best met het yoghurtsausje van yoghurt, bieslook, olie, peper en zout. Mix deze ingrediënten samen tot je tevreden bent van de samenstelling. Daarna park je de avocado grof en breng je dit op smaak met peper en zout. Snipper de pijpajuin fijn en snijd de komkommer in dunne sneetjes. Besmeer je boterhammen met avocado en beleg met krulsla, pijpajuin, sneetjes komkommer en tuinkers. Overgiet met het yoghurtsausje en geniet!

Vital oats boterham met avocado, komkokker, tuinkers, pijpajuin en een yoghurtkruidensausje

Boterham met pittige rode pesto

Fenna: dit receptje van Rens Kroes is to die for! Ik maak deze rode pesto vaak als dip bij de apéro of gebruik hem als tapenade bij een salade.  Ook overhéérlijk op een boterham! (Power Food 2 Van Friesland naar New York – Rens Kroes)
Need
  • 1 teentje knoflook
  • Rood pepertje
  • 100 gr zongedroogde tomaten
  • 1 el olijfolie
  • Handje ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • 1tl gedroogde oregano
  • Snuifje zeezout en gedroogde peper
  • 2 handjes verse basilicum
Make
Doe de knoflook, rode peper, gedroogde tomaten, olijfolie en de cashewnoten in de blender en maal fijn. Doe oregano, zeezout en peper erbij en mix nog een keer. Kneus de basilicum in een vijzel en roer deze door de pesto. Voeg nog wat extra olijfolie toe mocht het mengsel te droog zijn.

Toast met Tzatziki op basis van magere Griekse yoghurt

Fenna: ik maak heel vaak mijn eigen versie van de Griekse Tzatziki. Vaak gebruik ik deze dip als sausje bij falafel, een vegetarische burger of als vervanging voor mayonaise.
Need
  • Magere Griekse yoghurt, Skyrr yoghurt of plantaardige yoghurt
  • 1 citroen
  • Verse of gedroogde dille
  • Een halve komkommer
  • Peper en zout
  • Bosje lente-ui
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Eventueel munt
Make
Doe een paar grote eetlepels yoghurt in een kommetje en meng met wat olijfolie. Snij ondertussen de komkommer, look en lente-ui heel fijn. Meng met de yoghurt en kruid ondertussen af met peper, zout en dille. Pers een halve citroen uit over de dip en werk eventueel af met munt.

Pure sprouts toast met calvados brie, appel en tijm

Need
voor 1 brood
  • 500 g Mix voor Pure Sprouts
  • 310 ml water (kamertemperatuur)
  • Strooi bij het bewerken van je deeg steeds bloem over het werkvlak/deegrol/deeg.
voor het beleg
  • 120 g Brie met Calvados
  • ½ appel
  • Verse tijm
  • Een vleugje olie
  • Peper en zout
Make
Begin met het vital oats brood te bakken. Dit kan via de oven of broodmachine. Hou er zeker rekening mee dat brood bakken ongeveer 2 à 3 uur tijd vraagt, maak het brood daarom op een rustige zondag zodat je tijdens de week van heerlijk vers brood kan genieten. Eens klaar met het brood toast je twee boterhammen in een broodrooster of grill je ze zo’n 5 minuten in een oven op grillstand op 200 °C. Snijd daarna de Calvados Brie in plakje en de halve appel in dunne kwartjes en haal de tijm van de takjes. Beleg je toasts met sneetjes Calvados Brie, sneetjes appel en werk af met lekker veel tijm. Overgiet het geheel met een vleugje olie en breng op smaak met peper en zout. Enjoy!
Pure sprouts toast met calvados brie, appel en tijm

Toast met vegan préparé

Jennifer: dit recept is zonder twijfel één van mijn grote favorieten. Budgetvriendelijk, heerlijk en bovendien nog eens vegan? I’m in! Alle credits naar Alessia Couvreur, zij is de creatieve bedenker van deze préparé. Check ook haar website voor meer plantaardige inspiratie!
Need
  • 6 ronde rijstwafels
  • 70 g tomatenconcentraat
  • 70 – 140 ml water
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1-2 tl misopasta
  • 1-2 el vegan mayonaise
  • 1 el sojasaus
  • Naar smaak: uienpoeder, gerookte paprikapoeder, srirachasaus, knoflookpoeder
Make
Mix eerst de rijstwafels fijn in een blender. Voeg dan alle andere ingrediënten toe, met uitzondering van het water. Voeg beetje bij beetje het water toe tot je tevreden bent over de consistentie. Proef en voeg eventueel nog iets toe naar smaak. Zelf kies ik ervoor om er een rauw ajuintje of verse peterselie aan toe te voegen. Yum yum!

Wil je ook de joy van zelfgemaakt én gezond brood ontdekken? Klik dan hier verder.

PS: voor dit artikel kregen we producten opgestuurd. No worries, in het geval van een samenwerking kiezen we alleen voor merken die passen binnen het verhaal van The Goal Getter. Gekregen of niet!

Jennifer is de founder van The Goal Getter, de feel good lifestyle website van België. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit.