“Zelfvertrouwen is een spier.”

Jennifer gaat in gesprek met zelfvertrouwen coach Ellen.

“Zelf kom ik op vlak van zelfvertrouwen van ver. Vroeger was ik heel onzeker, zowel op innerlijk als uiterlijk vlak”, geeft Ellen toe. Ondertussen is ze zelfvertrouwen coach en verdiept ze zich in wat met zelfbeeld heeft te maken. Interessant! Waarom Ellen zelfvertrouwen coach werd en welke tips en tricks ze heeft om je zelfvertrouwen een boost te geven, dat vertel ze je hier.

Van weinig zelfvertrouwen tot zelfvertrouwen coach… dat is een grote stap! Vanwaar die interesse in zelfvertrouwen?

Dat is inderdaad van het ene naar het andere. (lacht) Ik dacht vroeger dat je onzeker was voor de rest van je leven. Gelukkig klopt dat helemaal niet! Als kind word je eigenlijk vol zelfvertrouwen geboren. Je leert bijvoorbeeld om te stappen, valt duizend keer en toch blijf je opnieuw proberen. Opgeven ken je als kind niet. Kinderen kunnen ook goed nee zeggen. Je wordt ouder en verschillende ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen afbrokkelt zoals opmerkingen van leerkrachten of pestgedrag. Goed om te weten: zelfvertrouwen is een spier, je kan dat kweken. Hoe? Door onder andere oefeningen, coaching en inzichten kan je je zelfvertrouwen opbouwen. Het is niet zo dat je dan nooit meer onzeker zal zijn maar je bouwt wel een gezond zelfbeeld op waardoor je sneller je valkuilen (h)erkent. Ik vond deze onderwerpen zo bijzonder en wilde meer weten over thema’s zoals zelfbeeld, onzekerheid en zelfvertrouwen. Mijn job als zelfvertrouwen coach is dus uit pure interesse ontstaan!

Ik dacht vroeger dat je onzeker was voor de rest van je leven. Gelukkig klopt dat helemaal niet!

Ellen

Je keuze om als zelfvertrouwen coach aan de slag te gaan is zeker niet evident, lijkt me.

Klopt! Veel klanten hebben geen idee hoe ze hun zelfvertrouwen kunnen boosten. Daarnaast heerst nog een soort van taboesfeer wanneer iemand aan zijn, haar of hun zelfvertrouwen wil werken. Klanten die mij een traject hebben gevolgd, stralen meer zelfvertrouwen uit. Ze lachen meer, zitten beter in hun vel en zijn doorgaans positiever ingesteld. Mensen uit omgeving merken dit op. Zo vinden veel klanten de weg tot bij mij, via mond-tot-mondreclame.

Hoe gaat zo’n zelfvertrouwen traject in zijn werk?

Het allereerste wat ik wil ontdekken is: wat wil jij? Los van wat anderen van je verwachten. Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, zijn vaak hoogsensitief. HSP’ers verwerken signalen en prikkels op een volledig andere manier dan niet-hoogsensitieve personen. Daardoor is dat hoogsensitieve personen genoeg rustmomenten inlasssen om allerlei prikkels te verwerken. Samen met mijn klant wil ik achterhalen wat het beste voor hen kan werken. Voor een klant die hoogsensitief is, kan dat bijvoorbeeld meer rust in de agenda brengen. Een tweede stap kan in dit verhaal zijn: hoe kan ik meer nee zeggen op activiteiten waar ik geen energie voor heb. Omdat de klant weet waarom nee zeggen beter voor hem,haar of hun werkt, lukt het beter om effectief nee te zeggen. Een ander voorbeeld uit mijn praktijk: gebrek aan creatieve momenten. Veel klanten willen opnieuw tijd maken om creatiever te zijn omdat het hun zelfvertrouwen op één of andere manier kan boosten. Toch vinden ze de tijd, energie of motivatie niet om eraan te beginnen. Ook daarin help ik mensen om zo’n proces niet alleen te ondergaan. Samen lukt dat stukken beter! (lacht)

Je vertelde het daarnet al. Werken aan je zelfvertrouwen is iets wat in de taboesfeer hangt. Waarom?

We voelen veel schaamte wanneer we aan ons zelfvertrouwen werken. Ik werk vaak met jonge mama’s. Vele moeders stellen zich luidop de vraag waarom ze zo’n traject volgen want andere moeders in hun omgeving doen dat niet. Ze hebben het gevoel dat het daar allemaal wel lukt. ‘Waarom lukt dat dan niet bij mij’, is iets wat ik regelmatig hoor in de praktijk. Als persoon leer je sommige gevoelens te onderdrukken en ga je maar mee in de flow van de samenleving. Tot je zwanger bent. Op zo’n moment krijgt je leven een compleet andere wending. Voor de komst van een kind leerde bijvoorbeeld de moeder altijd maar iets te doen of niet te doen ten koste van zichzelf. Sinds ze moeder is, lukt dat niet meer want dan is dat ook ten koste van het kind. Daardoor komen veel ouders op een punt waarin ze beseffen dat het anders moet.

Vraag aan mensen uit je omgeving waar je goed in bent. Soms voel je zelf niet goed aan wat je meest pure talenten zijn.

Ellen

Hoe achterhaal je de noden van iemand in zo’n situatie?

Zelf gebruik ik de pyschologische tool ‘wheel of life’ als basis tijdens coachingsgesprekken. Verschillende aspecten uit iemand zijn, haar of hun leven komen dan aan bod. Voorbeelden zijn relaties met vrienden en famile maar ook de werk-en woonomgeving van iemand. Samen met mijn klant bekijk ik welke aspecten meer ondersteuning kunnen gebruiken en begeleid ik hem, haar of hun waar nodig. Doelen bepalen hoort daarbij. Wanneer iemand niet zoveel zelfvertrouwen heeft, kunnen grote doelen voor een overweldigend effect zorgen. Kleine, haalbare afspraken met jezelf opstellen, werken daarom beter. Concrete voorbeelden daarvan zijn: elke dag je bed opmaken, een liter water drinken of je dankbaarheden noteren. Omdat je een afspraak met jezelf hebt en die nakomt, krijgt je zelfvertrouwen een boost. Voor je het weet, bereik je stap voor stap grotere doelen in je leven. Starten met een eenvoudige afspraak met jezelf is het begin van alles!

Heb je een andere eenvoudige oefening die mensen helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Vraag aan mensen uit je omgeving waar je goed in bent. Soms voel je zelf niet goed aan wat je meest pure talenten zijn. Ze zijn zelfs een beetje een blinde vlek. We hebben onze omgeving nodig – zeker in zo’n momenten – om de spiegel voor ons te houden. Tip: vraag aan drie verschillende mensen uit drie verschillende contexten wat je meest bijzonder eigenschappen en kwaliteiten zijn. Deze oefening geeft je meteen een goed gevoel!

Volg Ellen via Instagram voor meer tips, gratis webinars en inspirerende inzichten.

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen