Welke verpakkingen zijn duurzaam?

Is glas, plastic of papier een duurzame verpakking? Een afbeelding van een papieren en plastic verpakking tegen een gele achtergrond.

Je vertrekt nooit om boodschappen te doen zonder je herbruikbare draagtas op zak, en je groenten koop je al zo veel mogelijk in bulk. Maar wat als je voor de koelkasten in de supermarkt je favoriete plantaardige yoghurt staat uit te kiezen, en je moet kiezen tussen duurzame verpakkingen van glas of plastic? Als je het lastig vindt om in te schatten welke verpakking je het best kiest, lees dan snel verder.

Steeds meer proberen we afval te vermijden waar we kunnen en trekken we gemotiveerd naar de verpakkingsvrije winkel (als er in de buurt eentje te vinden is). Toch zijn verpakkingen soms onvermijdelijk, en da’s op zich niet eens zo’n slechte zaak. Sommige verpakkingen zorgen ervoor dat voedsel langer bewaard kan blijven, en zo vermijden we voedselverspilling, wat vaak nog vervuilender is. Als je dan toch voor een verpakking moet kiezen, kies je er best een van hernieuwbaar materiaal.

Glas

De meest milieuvriendelijke verpakking is die waar statiegeld op zit, zoals een deel van de glazen flessen. In de winkel betaal je een kleine bijdrage, die je terugkrijgt wanneer je de statiegeldfles terugbrengt. En die incentive heeft zich al goed bewezen, want zo goed als alle statiegeldverpakkingen worden teruggebracht naar de winkel! Hoewel je ze natuurlijk nog moet vervoeren en schoonmaken, kan je een statiegeldfles tot wel veertig keer opnieuw vullen.

Is glas een duurzame verpakking? Een afbeelding van een houten aanrecht tegen een witte muur. Op het aanrecht staan allemaal donkere glazen flesjes.

Plastic

Betekent dat dan dat je best altijd voor glas kiest? Niet echt. Wanneer je moet kiezen tussen eenmalig glas (waar geen statiegeld op zit) en eenmalig plastic, kan je vaak beter voor plastic kiezen. Zowel glas als plastic is goed te recycleren, maar plastic is een pak lichter. Ook bioplastic brengt niet altijd heil, al was het maar omdat termen als ‘biobased plastic’ of ‘biologisch afbreekbaar plastic’ vaak door elkaar gebruikt worden.

Biobased plastic

Biobased plastic is plastic gemaakt van hernieuwbare, in plaats van fossiele grondstoffen. Toch vraagt de productie van bioplastic veel landbouwgrond, kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en is het uiteindelijk niet biologisch afbreekbaar. Biobased plastic kan wel gerecycleerd worden met het plasticafval, al zou het gerecycleerd plastic wel zwakker maken.

Biologisch afbreekbaar plastic

Plastic dat wél biologisch afbreekbaar is – al is het niet helemaal duidelijk of termen als ‘biologisch afbreekbaar’ van toepassing zijn op plastic – blijkt in de praktijk dan weer niet altijd composteerbaar te zijn, tenzij onder zeer specifieke omstandigheden. Composteerbaar plastic met bijvoorbeeld het “OK Compost”-logo hoort dus niet bij het groen-, maar bij restafval, waarna het niet gecomposteerd, maar verbrand wordt.

Is plastic een duurzame verpakking? Een afbeelding van rode appels in een plastic zakje met daarop in grote groene letters de tekst "biocompostable".

Papier

Ten slotte zijn er nog de papieren verpakkingen. Hoewel ze minder sterk zijn dan hun plastic tegenhanger, veroorzaakt de productie van een kilo papier minder broeikasgassen dan die van een kilo plastic. Daarnaast is hout een hernieuwbare grondstof en is papier goed recycleerbaar.

Is papier een duurzame verpakking? Een afbeelding van een zwarte container tegen een witte muur. In de container zit papier en karton.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, dus als dat een mogelijkheid is, kies je best voor verpakkingsvrije boodschappen. Kan je toch niet om duurzame verpakkingen heen, en heb je de keuze tussen glas, gerecycleerd of bioplastic en papier? Dan weet jij nu als bewuste consument welke impact je keuze heeft op het milieu!

Aanbevolen artikelen