Duurzame alternatieven voor bij jou thuis

Een duurzame woonkamer vol kamerplanten

Een aantal maanden geleden verhuisde ik naar Gent. Hoewel men me probeerde te waarschuwen voor een eigen huishouden, zag ik kansen om me in mijn duurzame levensstijl te verdiepen. Wat nu als ik duurzame alternatieven kon vinden voor boodschappen, schoonmaakmiddelen én verzorgingsproducten? Wees welkom in mijn nederige stulpje, ik leid je met veel plezier even rond!

De woonkamer

Binnenkomen doe je in de woonkamer. Wat je natuurlijk meteen opvalt, zijn de tientallen kamerplanten die hier staan. Sommige planten heb ik in supermarkten gekocht, want kamerplanten uit supermarkten doen het vaak verbazend goed. Maar het merendeel ervan zijn geruilde stekjes, geredde stakkers en duurzaam gekweekte planten. Daarnaast is mijn woonkamer niet compleet zonder een heleboel kaarsen voor sfeer en gezelligheid. Hoewel die vooral mooi moeten zijn en lekker moeten ruiken, heb ik steeds meer oog voor kaarsen van plantaardige was.

Duurzame woonkamer: duurzaam gekweekte kamerplanten, kaarsen van plantaardige was.

De keuken

Loop je mee door naar de keuken? De verandering die daar de grootste impact heeft gehad, was mijn keuze om een aantal jaar geleden vegetariër te worden. Hoewel mijn vriend wel nog steeds vlees eet, wil hij wel af en toe een vegetarisch alternatief uitproberen. Gelukkig is ook de verpakkingsvrije winkel hier om de hoek. Dat is wel te zien aan alle katoenen zakjes en glazen bokalen in onze voorraadkast. 

Maar de meest laagdrempelige manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen in de keuken, is door voedselverspilling te voorkomen. Voor we één keer per week boodschappen gaan doen, bedenken we welke seizoensgroenten er die week op het menu komen. Oh, en Food Huggers zijn onmisbaar in onze keuken om voedsel langer te bewaren!

Duurzame keuken: katoenen zakjes, glazen bokalen, Food Huggers.

De berging

Trouwens, als je in de berging kijkt, zal je zien dat we ook wat poetsproducten hebben vervangen. De keuken- en badkamerreiniger maakten we zelf door geconcentreerde pods op te lossen in warm water. Alleen vind je die jammer genoeg nog niet overal. En als je ze online moet bestellen en laten leveren, wordt het duurzame aspect jammer genoeg ook een beetje ondermijnd. 

Als alternatief vind je gelukkig steeds meer winkels waar je je eigen flessen kan vullen met schoonmaakmiddelen. Wasmiddel en wasverzachter hebben we intussen vervangen door een wasei dat je mee in de machine gooit. Hoewel je heel hardnekkige vlekken niet zo makkelijk uit keukenhanddoeken krijgt, is de was wel heerlijk opgefrist.

Duurzame berging: schoonmaakmiddelen, wasei.

De badkamer

Maar de plek bij uitstek waar ik met duurzame swaps experimenteer, is zonder de twijfel de badkamer. Hier belandt – buiten het haar dat ik uit mijn kam haal – eigenlijk niets meer in de vuilbak. Wattenschijfjes en inlegkruisjes werden vervangen door wasbare stoffen alternatieven, en ik schafte zelfs een herbruikbaar wattenstaafje aan. De echte MVP in mijn badkamerkast is mijn safety razor, waar ik zo stapelgek op ben, dat ik al drie exemplaren aan vrienden en familie cadeau deed.

Al klopt het wel dat sommige swaps een beetje gewenning vragen. Wanneer je tandpasta in tubes en deodorant in spuitbussen gewoon bent, zijn glazen potjes met tabletten of crèmes in het begin misschien een beetje onwennig. Uiteindelijk doen ze wel even goed hun werk, en gaan ze vaak langer mee. Andere tubes, zoals die voor gezichtsreiniger, shampoo of douchegel heb ik al lang geleden door blokken zeep vervangen. Toch zal je hier ook plastic tubes aantreffen, want mijn acne en mijn krullen vragen soms specifieke verzorging.

Duurzame badkamer: wattenschijfjes, wattenstaafjes, inlegkruisjes, safety razot, tandpasta, deodorant, zeep.

Kortom: het klopt dat je duurzame swaps zoals stoffen inlegkruisjes, shampoobars of tandpastatabletten eerst wat gewoon moet worden. Maar na een tijdje vallen ook die niet meer uit je leven weg te denken. Sta je nu te popelen om eens flink te gaan shoppen, temper je enthousiasme dan nog even. Overconsumptie is ook verre van duurzaam. In plaats daarvan kan je jezelf afvragen of er een duurzaam alternatief bestaat voor nieuwe producten die je koopt. Denk je nu dat alles in glazen potten kopen dé oplossing is? Lees dan eerst even het artikel over de ecologische impact van verpakkingen.

Welke duurzame alternatieven zou je wel eens willen uitproberen of zou je niet meer kunnen missen? Laat het ons weten in de comments!

Aanbevolen artikelen