Workflow: over creativiteit in je werkleven

opnieuw studeren

Redactrice Rani gaat op zoek naar hoe je creativiteit een plaats kan geven in je werkleven.

Zoals ik in het eerste woord al schreef, is creativiteit voor mij geen louter artistieke vaardigheid maar een levenskwaliteit – toe te passen op vele (zo niet alle) aspecten van je leven. Het zou je misschien verbazen, maar ook op het vlak van werk!

Hoe zie ik de combinatie creativiteit en werk? Misschien moet ik eerst zeggen dat ik hier mijn ideale scenario voor jullie beschrijf en vooral neerpen waar ik zelf naartoe wil, eerder dan waar ik ben. Ikzelf zit nog heel vaak vast in de hardnekkige West-Vlaamse mentaliteit waarmee ik ben opgegroeid: “werk is er om geld te verdienen en leuke dingen zijn voor in je vrije tijd. Al kan je maar zien dat je die niet te veel hebt, want anders getuigt dat van een gebrek aan ambitie. Hard werken en je werk op de eerste plaats stellen, dàt is pas tonen dat je ‘karakter’ hebt” (wat dit ook moge betekenen, want hebben we niet allemaal een karakter?).

Creatief ritme

We brengen het merendeel van onze tijd al werkend door. Niet bij ons gezin of onze vrienden. Niet al sportend of op terrasjes. Dan kan je deze tijd toch maar beter naar je hand zetten, niet?

In de eerste plaats kan je de combinatie creativiteit en werk zien als het creatief inrichten van het werkleven. Met andere woorden, je niet laten leiden door het standaard plaatje van een  9-to-5 job waarbij je elke dag 8u moet werken om aan jezelf (en meestal anderen) te bewijzen dat je wel een harde werker bent, dat je weet waar je naartoe wilt in het leven. Het gaat over die mensen die zich laten leiden door hun gevoel, ondernemen naar hun energie en inspiratie. Hoewel zij vaak achtervolgd worden door de uitspraak ‘dat de mensen tegenwoordig niet meer willen werken’, kan ik niet anders dan hen bewonderen. We brengen het merendeel van onze tijd al werkend door. Niet bij ons gezin of onze vrienden. Niet al sportend of op terrasjes. Aan het werk. Dan kan je deze tijd toch maar beter naar je hand zetten, niet? 

Om even nog een misverstand uit de wereld te helpen: daarmee bedoel ik niet dat werk altijd leuk hoeft te zijn. Dat je nooit geen werkjes meer zal (moeten) doen die eigenlijk niet zo fijn zijn, maar gewoon moeten gebeuren. Ik heb het over het loslaten van de overheersende maatschappelijke druk dat je alsmaar meer moet presteren, harder moet werken, meer moet willen. 

Wil je zelf ook zo’n creatief werkritme installeren maar weet je niet hoe? Blijf je vooral kauwen op alle praktische bekommernissen? Join the club! Daarom laat ik me vooral inspireren door die mensen die volgens mijn aanvoelen dat leven wel al lijken te leiden. Hopend dat ik zelf ook ooit in hun schoenen sta. Laat je vooral mee inspireren!

Nathalie Janssens de Bisthoven (wolvin): ze onderneemt vol passie maar ook met haar innerlijk kompas als leidraad. Ze is niet bang je de struggles en het soms woelige momboss-leven te tonen, maar geeft je telkens weer het gevoel dat ook jij kan leven en werken richting je droom.

Eva Daeleman: Wist je dat ze samen met haar man Stijn Heymans de podcast ‘elke dag vakantie’ heeft? Dat betekent heus niet dat ze samen al gezellig rentenieren, wel dat ze proberen om van elke dag – jup, ook de werkdagen – een beetje vakantie te maken. Mindset is alles zeggen ze, dus waarom zouden we onze carrière niet eens proberen te beschouwen als één lange reis?

Creatief beroep

Aan de andere kant kan je de combinatie creativiteit en werk ook letterlijk zien als het hebben van een creatief beroep. Geen saaie kantoorjob voor deze creatieve zielen, maar eentje waarin ze hun artistieke geest de vrije loop kunnen laten gaan. Een voorbeeld nodig? Neem er alvast je Instagram bij, zodat je meteen de ‘follow’-knop kan induwen!

Kleigelukkig: onze eigen founding mum Jennifer heeft met haar nieuwe passion project Kleigelukkig haar computer ingewisseld voor klei en maakt nu haar klanten gelukkig met de mooiste creaties.

Begint het toch te kriebelen om je eigen (werk)leven even te overdenken? In onze Book Club op Instagram vind je nog meer boeken over creativiteit en hoe je dit kan implementeren in elk aspect van je bestaan.

Rani

Rani zou zichzelf omschrijven als een cycloonhoofd, omdat het in haar bovenkamer nooit stil is, en als kameleonkind, omdat ze overal waar ze kan op zoek gaat naar manieren om met die hersenspinsels aan de slag te gaan. Gelukkig vindt deze stroom aan gedachten ook altijd een weg naar buiten, namelijk via haar pen.

Aanbevolen artikelen