Naakt slapen, een boost voor je mentale welzijn

Een vrouw ligt naakt in bed te slapen tussen witte en grijze kussens en lakens.

Naakt slapen heeft veel lichamelijke voordelen: het grootste daarvan is dat je lichaam sneller afkoelt. Naarmate onze lichaamswarmte afneemt – ook een frisse slaapkamer helpt hierbij – worden we slaperig. Daardoor slaap je niet alleen sneller, maar ook vaster. Maar geeft het ons ook mentaal een boost?

Meer verbondenheid

Slaap je niet alleen? Dan kan naakt slapen ervoor zorgen dat jij en je bedpartner(s) elkaars huid meer aanraken, waardoor je hersenen meer oxytocine aanmaken. Oxytocine is een hormoon en neurotransmitter, en komt vrij wanneer we positief contact maken met anderen, zoals elkaar aankijken, aanraken, knuffelen of vrijen. Dat vermindert niet alleen stress, maar zorgt ook voor een gevoel van verbondenheid en vertrouwen. Wist je trouwens dat er bij vrouwelijke (clitorale) orgasmes grote hoeveelheden oxytocine vrijkomen?

Meer seks

Over vrijen en orgasmes gesproken: naakt slapen zou de drempel naar seks – met jezelf of met een partner – verlagen, omdat er alvast geen laag kleren in de weg zit. Naast oxytocine komt tijdens seks ook dopamine vrij. Deze neurotransmitter is een middeltje van onze hersenen om ons te belonen wanneer we geluk en genot ervaren. Daarnaast verlaagt seks je bloeddruk en stressniveau.

Meer zelfvertrouwen

Maar is naakt slapen ook daadwerkelijk goed voor je lichaamsbeeld? Het is nog niet helemaal duidelijk of het positieve effect van naakt slapen de oorzaak of het gevolg van een goed lichaamsbeeld is. Toch is naakt slapen een toegankelijke manier om te wennen aan je eigen naakte lichaam, omdat je vaak nog steeds bedekt bent door lakens. Door je eigen lichaam op een mindful en/of sensuele manier aan te raken, raak je niet alleen gewend aan je eigen huid, maar geef je je onderbewuste ook de boodschap mee dat het oké is om naakt te zijn.

Van de fysieke voordelen, zoals sneller afkoelen, kan je uiteraard ook genieten als je licht gekleed gaat. Maar de mentale boost die je van naakt slapen krijgt – een gevoel van verbondenheid met je partner, een goed lichaamsbeeld voor jezelf en meer seks! – maakt het misschien wel de moeite waard om jezelf wat vaker uit te dagen om naakt te slapen. Is meteen alles uittrekken een brug te ver? Probeer dan eerst om alleen in een t-shirt of een onderbroek te slapen. Maar doe vooral wat goed voelt, want écht goed slapen doe je pas wanneer je je veilig voelt!

Slaap jij wel eens naakt? Laat het ons weten in de comments!

Aanbevolen artikelen