Health at every size? Yes please!

Iedereen kan gezond zijn, ongeacht lichaamsbouw of gewicht.

Ben jij al bekend met het Health At Every Size (HAES) principe? Deze beweging gaat uit van het idee dat iedereen gezond kan zijn, dit ongeacht lichaamsbouw of gewicht. Decennia lang zijn we namelijk overtuigd van het feit dat enkel iemand met een afgetraind lichaam gezond kan zijn. Spoiler alert: dit is niet altijd het geval.

Denk maar eens aan de talloze atleten die heel wat spiermassa hebben en daardoor een hoger getal op de weegschaal aantikken of die vriendin die wekelijks verschillende kilometers gaat lopen. Ook de oudere man met een goede conditie tijdens een wandeltocht is nog steeds gezond! Iemand met een beperking kan bijvoorbeeld ook aan rolstoelbasket doen en een gezond lichaam hebben, net zoals de vollere vrouwen en mannen die gebalanceerd eten maar nog steeds overgewicht hebben.
Health At Every Size vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten van sport op een gezonde manier. Hoe vaak hebben we sporten niet gebruikt als manier om onszelf te kleineren of om iets te compenseren? Komt de gedachte ‘Als ik vanavond een stuk pizza eet, moet ik morgen wel extra lang op de loopband staan’ je bekend voor? Doorgaans gebruiken mensen sporten vaak om hun lichaam te straffen, in plaats van alle wonderlijke mogelijkheden van hun lichaam te vieren.
Denk maar eens aan een mooie wandeltocht, het zalige gevoel na een work out, zwemmen na een warme dag, het beklimmen van trappen op een monument tijdens een reis en ga zo nog even door… Ons lichaam is tot zoveel dingen in staat! Laten we ons lichaam dus bedanken aan de hand van sport in plaats van het als middel te gebruiken om ons lichaam te straffen.

Laten we ons lichaam dus bedanken aan de hand van sport in plaats van het als middel te gebruiken om ons lichaam te straffen.

Marijne
Lieve jij, je verdient het om jezelf graag te zien. Ook daar horen gezonde activiteiten bij, die niet alleen goed zijn voor je fysieke zelf maar ook je mentale gezondheid. Merk je dus op dat je met tegenzin naar de fitness gaat, je wilt compenseren, sporten je niet goed doet voelen? Probeer dan met deze denkpatronen aan de slag te gaan door je te verdiepen in de Health At Every Size beweging!
Meer lezen? Check dan zeker het boek “Health At Every Size” door Linda Bacon of volg @bibi_antwerpen
Volg Marijne via Instagram

Marijne

Marijne is body positive activiste en zet zich in voor de gelijkwaardigheid van minderheidsgroepen. Zo strijdt ze niet alleen voor dikke mensen, maar is ze ook intersectioneel feminist, black lives matters ally en werkt ze op haar Instagram taboedoorbrekend door mentale gezondheid aan te kaarten. Alles wat er in de maatschappij beweegt, houdt Marijne bezig!

Aanbevolen artikelen