Labels: ja of nee?

Redactrice Rani gaat op onderzoek!

Het is een fijn staaltje menselijke psychologie, het aanbrengen van categorieën en labels. Zo scheppen we orde in een complexe wereld die moeilijk te vatten is. Tegelijkertijd heeft het dit uiterst handig mechanisme een scherp randje. Namelijk dat het ordenen vaak samengaat met het creëren van een hiërarchie, waarbij datgene wat onderaan de ladder wordt gecategoriseerd gelijkstaat aan minderwaardig, met allerlei sociale en individuele gevolgen als resultaat. 

De mens op zich bijvoorbeeld wordt op veel manieren in vakjes gecatalogiseerd. Er zijn hiërarchieën op vlak van huidskleur, gender, religie, seksuele geaardheid en ga zo maar door. Tot op vandaag gaan we mee in deze denkwijzen, als waren het wetten in steen gebeiteld. Mensen worden geweigerd voor een bepaalde job door hun huidskleur. Ze worden op straat aangesproken omdat ze er niet de seksuele voorkeur van ‘de meerderheid’ op nahouden. Voor zij die het privilege hebben op de meeste schalen aan de top van de ladder te staan – waarbij ook ikzelf hoor – valt de realiteit van ongelijkheid en discriminatie die voor velen nog dagelijkse kost is soms niet eens op. Wellicht willen ze het ook niet zien, omdat degene aan ‘de top’ het meest te verliezen hebben, en dus houden ze angstvallig vast aan deze menselijke categorisering. Dit is wat moet worden uitgedaagd, want uiteindelijk zijn we allemaal niet meer dan dat: mens. 

De kleinste maatjes worden in onze huidige cultuur gelijkgesteld aan per definitie mooi en goed (…).Terwijl we S, M, L ook gewoon kunnen interpreteren als Schoonheid, Modieus of Liefdevol, toch? 

De slinger van het categoriseren is op vele vlakken doorgeslagen. Neem bijvoorbeeld de labels die we vinden aan kledingstukken. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat deze er ooit zijn gekomen met het doel mensen makkelijk naar de juiste kledij te begeleiden, dragen ze vandaag verschillende betekenissen in zich. De kleinste maatjes worden in onze huidige cultuur gelijkgesteld aan per definitie mooi en goed, alsof de persoon die je bent, staat of valt met het maatje van je broek. Terwijl we S, M, L ook gewoon kunnen interpreteren als Schoonheid, Modieus of Liefdevol, toch? 

Voor sommigen is het toevoegen van zij/haar, hij/hem of hen/hun op Instagram misschien een modetrend, voor anderen is het van onschatbare waarde.

Met dit alles wil ik geen pleidooi houden om met elk label komaf te maken. Er zijn namelijk ook labels die cruciaal zijn voor iemands identiteit – al worden deze ironisch genoeg dan opnieuw te weinig gebruikt door ‘te moeilijk’. De gender voornaamwoorden bijvoorbeeld. Ik beken eerlijk dat ik er ook over struikel om een non-binair persoon te omschrijven als hen/hun, maar als dat voor de persoon in kwestie belangrijk is, wie zijn wij dan om dit label af te nemen? Voor sommigen is het toevoegen van zij/haar, hij/hem of hen/hun op Instagram misschien een modetrend, voor anderen is het van onschatbare waarde. Om de pijn te vermijden wanneer je telkens op een manier wordt aangesproken waarmee je je niet identificeert. 
Laat ons dus de labels die onze eigenwaarde aantasten van hun betekenis ontdoen, terwijl we de labels die ertoe doen terug gaan herwaarderen. 

Rani

Rani zou zichzelf omschrijven als een cycloonhoofd, omdat het in haar bovenkamer nooit stil is, en als kameleonkind, omdat ze overal waar ze kan op zoek gaat naar manieren om met die hersenspinsels aan de slag te gaan. Gelukkig vindt deze stroom aan gedachten ook altijd een weg naar buiten, namelijk via haar pen.

Aanbevolen artikelen