Be the change you want to see in the world

be the change the goal getter
Je wilt wel goed doen. Maar ziet door het bos aan mogelijkheden soms de bomen niet meer. 
“Be the change you want to see in the world”. Gandhi bedoelde het wellicht als een kick ass motiverende quote maar het kan ook verlamming veroorzaken door het gevoel dat de volledige verantwoordelijkheid om de wereld te veranderen op je eigen schouders rust. Je wilt wel goed doen. Voor jezelf. Voor anderen. Voor de wereld. Maar ziet door het bos aan mogelijkheden soms de bomen niet meer. Wie kent dit gevoel niet? 
Effectief altruïsme – tot zover de geleerde woorden – is een stroming die verkondigt een oplossing te bieden voor dit dilemma. We kunnen goed doen, en dit op een zo effectief mogelijke manier. De mogelijkheden die effectief altruïsten ons daarvoor bieden, strekken zich uit over verschillende domeinen. Onze levensstijl bijvoorbeeld. ‘Less is more’ zou een korte samenvatting kunnen zijn van het gedachtengoed van effectief altruïsten. Eenvoudig, bewust en duurzaam. Wat dat dan precies mag inhouden, daar kan op zich een artikel aan gewijd worden, mag ik geef je hierbij alvast de bouwstenen.

Ik als studente maar ook vele andere millenials voelen steeds meer de druk om iets te betekenen in de wereld, om onze stempel te drukken en iets achter te laten om toekomstige generaties eraan te herinneren dat ook wij al stappen in de juiste richting hebben gezet.

Ook wat onze carrière betreft, hebben onze keuzes meer invloed dan we denken. Ik als bijna afstuderende student maar ook vele andere millenials voelen steeds meer de druk om iets te betekenen in de wereld, om onze stempel te drukken en iets achter te laten om toekomstige generaties eraan te herinneren dat ook wij al stappen in de juiste richting hebben gezet. We kunnen daarvoor kiezen voor zogenaamde ethische carrières – waaronder wetenschapper, beleidsmaker, lid van een (effectieve) hulporganisatie, … – maar wat dan met de bankiers, CEO’s en technologiereuzen van deze wereld? Voor we hen allemaal als onethisch gaan bestempelen, moet ik het misschien hebben over het ‘earning to give’-principe.

Het zou je nog verbazen hoeveel filantropen Silicon Valley telt.

Effectief altruïsten verwachten van ons namelijk niet dat we al onze ambities en dromen overboord gooien. Wens je de nieuwe Zuckerberg te worden? Go for it! Maar het hoge loon die je daarmee verdient, daar zou je dan misschien een deel van kunnen investeren in een goed doel. Win-win! Het zou je dus nog verbazen hoeveel filantropen Silicon Valley telt. Hiermee kom ik tot de hoofdpijler van het effectief altruïsme om goed te kunnen doen: doneren. Ik hoor je denken: ‘Oh nee, daar komt ze. Ze gaat ons vragen één of ander goed doel te steunen waarvan we niet weten wie het geld gebruikt noch wat ermee gebeurt.’ Ik snap je bezorgdheid. Er zijn honderden organisaties die scanderen ons geld nodig te hebben, we worden op straat om de haverklap benaderd door ‘verkopers van het goede doel’ en weten niet meer waar we het hebben.
Wel, ook hiervoor biedt het effectief altruïsme een oplossing: we moeten onpartijdig kijken waar we zoveel mogelijk verschil kunnen maken met de som geld die we willen inzetten. Ik besef natuurlijk dat je geen tijd hebt zelf een onderzoek op te zetten naar welke problemen dat dan precies zijn, alsook welke organisaties dan op dat gebied actief zijn, maar ook daarvoor is een oplossing: daar zijn gewoon websites voor! Met één klik krijg je een overzicht van gescreende doelen waarbij die 50 euro wel degelijk een verschil kan maken. 
Wenkbrauwgefrons. Wacht. Onpartijdig, dat betekent dat ik mijn emoties moet uitzetten en geen rekening mag houden met mijn persoonlijke relaties? Juist. Dat ik gewoon via een elektronische zoekmachine mijn geld moet besteden aan iets waarvan onbekenden zeggen dat het verschil zal maken? Inderdaad. Dit klinkt allemaal nogal bizar? Ook dat is waar. Maar effectief altruïsten zien het niet als een zwart-witverhaal. Eén van de voortrekkers gebruikt de metafoor van de drie potjes: een potje is voor jezelf (want – duh – we willen soms ook dat nieuwe paar duurzame schoenen), een potje voor partijdig altruïsme (als je nauw betrokken bent bij een organisatie waarvan effectief altruïsten zeggen dat ze niet effectief is, hoef je deze natuurlijk niet zomaar te bannen) en effectief altruïsme (problemen aanpakken die vandaag urgent zijn en doneren aan organisaties die op dit gebied echt een verschil maken). 

Laat ons op dit vlak maar ons hart volgen. We luisteren al genoeg naar ons hoofd. 

Voor ik het vergeet te vermelden. Ik ben een studente filosofie, aangenaam. Ik deed onderzoek naar deze stroming, die wellicht voor je evenzeer als voor mij nog vrij technisch aanvoelt. Want we blijven nog altijd mens. Van de beperkte lijst gescreende organisaties, lijkt slechts een handvol effectief te zijn, terwijl het aanbod aan organisaties alsook aan te pakken problemen niet te overzien is. Moeten we deze dan allemaal zomaar links laten liggen? Ik denk het niet. Ik ben van mening dat als we ons allemaal 100% wijden aan één probleem, één organisatie die ons beroerd, die ons aanspreekt tot recht in onze ziel, dat we deze wereld dan al een stuk mooier zouden maken. Ga natuurlijk je gang als je geïnteresseerd bent in deze stroming en vanaf nu geld wil doneren aan effectieve organisaties, maar voel je niet schuldig als je hart ligt bij de mensen van het buurthuis waar je al jaren als vrijwilliger aan de slag bent. Want we blijven mens. Nauw betrokken bij elkaar en niet altijd rationeel. Laat ons op dit vlak maar ons hart volgen. We luisteren al genoeg naar ons hoofd. 
Volg Rani via Instagram

Rani

Rani zou zichzelf omschrijven als een cycloonhoofd, omdat het in haar bovenkamer nooit stil is, en als kameleonkind, omdat ze overal waar ze kan op zoek gaat naar manieren om met die hersenspinsels aan de slag te gaan. Gelukkig vindt deze stroom aan gedachten ook altijd een weg naar buiten, namelijk via haar pen.

Aanbevolen artikelen