(WERK)LEVEN,  GOAL GETTERS

Eva (Brainfog) over student-ondernemer zijn

Student-onderneemster Eva van Brainfog is heerlijk openhartig over die pittige combinatie

Eva Baete is sinds kort student-onderneemster. Haar eigen webshop Brainfog en studies Netwerkcommunicatie zorgen voor een pittige combinatie. Toevallig is het onderwerp waarover ze het graag heeft. Lucky us!

Hi Eva! Kan je ons kort even vertellen wat je momenteel studeert maar ook wat je bedrijf Brainfog inhoudt? 

Hallo! Ik ben sinds september student-ondernemer en ik startte toen ook met een paar vakken uit Netwerkeconomie in Kortrijk. Dit is een richting voor toekomstige ondernemers die bijvoorbeeld graag hun eigen bedrijf willen starten. Toen deed ik ook nog enkele vakken uit Devine (digital design and development) waar ik veel over design heb geleerd. Inmiddels ben ik afgestudeerd van Devine, hoera!

Het laatste halve jaar is mijn webshop Brainfog heel sterk ontwikkeld. Ik begon met enkele prints en t-shirts. Ondertussen heb ik nog veel meer plannen voor in de toekomst! Ook is het thema duurzaamheid een belangrijke factor omdat ik daar heel veel om geef. Persoonlijk vind ik het ook heel belangrijk om een goede ‘why’ te hebben (what < why). Met de spulletjes van Brainfog sta ik trouwens af en toe op marktjes en events. Dé stijl van Brainfog? Wel, ik werk graag met kleur en texturen en ik wil dat de werken toegankelijk zijn voor iedereen.

Ik vind het belangrijk om als bedrijf een goede ‘why’ te hebben. De reden waarom het thema duurzaamheid zo belangrijk is voor Brainfog.

Eva, oprichtster Brainfog

Denk je dat de combinatie opleiding-werk elkaar versterken of heb je net het gevoel dat dit niet het geval is? 

Ik doe deze richting speciaal voor Brainfog, dus het helpt echt enorm veel. Ik leer veel over marketing en volgend jaar doe ik een ‘small business project’ waarbij ik alles ga leren over hoe je een bedrijf runt. Het is allemaal net goed in verbinding met elkaar!

En leek student-ondernemer zijn voor jou dan een evidente keuze? 

Toen ik erin mij verdiepte leek deze stap een heel mooie kans voor mij. Je kan veel leren via school en intussen je eigen merk opbouwen. Fouten maken is als student-ondernemer zeker toegestaan!

Heb je soms twijfels als student-ondernemer? 

Soms wilde ik dat ik meer tijd had voor Brainfog en dan lijkt school zo wat ‘in de weg te staan’. Terwijl het lessenpakket net lijkt te helpen voor mijn merk. Voor de rest zie ik er eigenlijk geen nadelen in.

Welke goede ervaringen heb je tot nu toe meegemaakt dankzij deze keuze? 

Je ben niet financieel afhankelijk van je bedrijfje en mag in het begin wat minder verdienen. Je ouders krijgen ook nog steeds kindergeld. Wel eigenlijk, in mijn geval niet want ik werk redelijk veel via een andere job die ik doe. Hoe dan ook, het is niet je hoofdactiviteit dus is er (gelukkig!) genoeg ruimte om te experimenteren.

Zijn er bepaalde stappen in het proces naar student-ondernemer zijn die anders kunnen?

Ik ga toegeven dat ik een beetje onhandig ben als het gaat over zo’n dingetjes. Maar hey, mijn inschrijving ging heel gemakkelijk! Ik vroeg een BTW- en ondernemingsnummer aan en moest daarom een paar gemakkelijke vragen beantwoorden. Bij de bank vroeg ik een nieuwe rekening aan. Dat verliep ook allemaal vlotjes. Nu krijg ik vooral brieven in verband met betalingen. Niet leuk, maar hoort erbij (lacht).  Handig om te weten: vanaf september vorig jaar heb je geen certificaat bedrijfsbeheer meer nodig om als student-ondernemer te starten. Vond ik persoonlijk een meevaller!

Welke plannen liggen er nog op stapel voor jou? Zowel voor jezelf als persoon maar ook voor jezelf als onderneemster van Brainfog? 

Over 1,5 jaar ben ik klaar met mijn studies. Daarna hoop ik parttime als designer te werken in een leuk bedrijf. De andere helft zou ik natuurlijk graag vullen met werk voor Brainfog. Alles is afhankelijk van hoe goed mijn bedrijfje het zal doen natuurlijk.

Eerlijk? Ik wil realistisch blijven maar ben ook ongelofelijk ambitieus! Op dit moment ben ik bezig met mijn doelgroep wat meer te bereiken zodat we beter kunnen verkopen. Ik heb tegen deze zomer een crowdfunding voor een paar items ingepland. Hopelijk gaat dat allemaal volgens plan. In de toekomst zou ik ook graag een babycollectie (met onder andere herbruikbare luiers) willen uitbrengen. Ik denk ook nog aan illustraties voor een kinderboek als ik nog even mag verder dromen… Laten we duimen!

Volg Brainfog via Facebook, Instagram of shop je favoriete illustratie hier.

Foto’s: Brainfog

Jennifer is de founder van The Goal Getter, de feel good lifestyle website van België. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit.