#WorldMentalHealthDay: The Goal Getter kletst met Jiska van ANBN vzw

Een organisatie die zich inzet voor personen met een eetstoorniss en hun naasten

Iets meer dan 40 jaar geleden zag Anorexia Nervosa & Boulimia Nervosa (ANBN) vzw het licht. Vlaamse ouders van kinderen met een eetstoornis bundelden in 1980 de krachten om elkaar te ondersteunen en informeren. Anno 2021 is ANBN vzw uitgegroeid tot een werking die in bijna alle Vlaamse provincies terug te vinden is. Met deelwerkingen in Leuven, Hasselt, Antwerpen, Gent, Westende, Dilbeek en Turnhout weten ze heel wat mensen te bereiken. Marijne sprak met Jiska, medewerker bij ANBN, in het kader van #WorldMentalHealthDay. 

Dag Jiska, voor de mensen die ANBN nog niet kennen, wat doen jullie precies?

ANBN vzw is een werking die zich inzet voor personen met een eetstoornis. We organiseren zowel online als offline activiteiten waarin mensen die vragen hebben rond eetstoornissen terecht kunnen. Zo worden er praatgroepen georganiseerd in verschillende steden maar hebben we ook een besloten Facebookgroep. Daarnaast zetten we ook in op het begeleiden van de naasten van personen met een eetstoornis. Zij worden vaak vergeten, maar ook de broer, zus, (groot)ouder of partner kan met vragen zitten over hoe om te gaan met iemands eetstoornis.

Eetstoornissen kunnen op alle leeftijden en bij alle genders voorkomen. Wie is jullie doelgroep precies?

Dat klopt! Daarom dat we in onze werking niet specifiek focussen op jongeren of volwassenen. Alle leeftijden zijn meer dan welkom. Zo krijgen we bijvoorbeeld ouders met vragen over hun 12-jarige dochter maar ook volwassenen ouder dan 60 jaar over de vloer.

In de maand oktober wordt er extra aandacht gevraagd voor mentale gezondheid. Welke plaats neemt mentale gezondheid in binnen jullie werking?

Een eetstoornis is een mentaal probleem, daarom staat mentale gezondheid bij ons centraal. Veel mensen schuiven het ontstaan van een eetstoornis af op de (sociale) media. Dit is natuurlijk slechts één onderdeel van een samenloop van heel wat omstandigheden. Het gaat ook over hoe weerbaar je bent, hoe je naar jezelf kijkt, hoe het in het algemeen met je gaat,… Een eetstoornis ontstaat vanuit een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. We zien ook dat eetstoornissen vaak niet alleen optreden. Het komt regelmatig voor samen met bijvoorbeeld angst of depressie. Voor ons is het dus enorm belangrijk om te praten over mentaal welzijn.

Praten over mentale gezondheid is vaak nog een taboe. Wat betekent dit voor jullie werking?

Rond eetstoornissen heerst inderdaad nog een groot taboe. Dat zien wij ook in onze werking: de stap om hier langs te komen is voor sommigen groot. Eén van de redenen daarvoor is de schaamte en angst voor wat anderen denken. Andere mensen durven hier wel binnen te stappen en hun verhaal delen, omdat ze weten dat al onze vrijwilligers zelf ervaring hebben met een eetstoornis, maar durven dat in hun eigen omgeving aan niemand te vertellen. Daarnaast leven er over eetstoornissen heel wat misvattingen. Dat het een typische ziekte is voor tienermeisjes, bijvoorbeeld. Of dat mensen met een eetstoornis allemaal op een topmodel willen lijken. Niets is minder waar. 

Gewichten en kilocalorieën worden niet vermeld tijdens de ontmoetingsavonden. Dit kan namelijk voor de deelnemers enorm triggerend zijn en dat willen we ten koste vermijden.

Het lotgenotencontact is een mooie manier om mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken. Hoe verloopt dat precies bij jullie?

De ontmoetingsavonden die we organiseren worden geleid door een enthousiast team van vrijwilligers die allen ervaring hebben met een eetstoornis. Ze krijgen hiervoor de nodige ondersteuning en vorming, zodat ze bijvoorbeeld leren hoe ze hun ervaringen kunnen inzetten, maar ook inzicht krijgen in groepsprocessen en hoe ze moeten omgaan met moeilijke momenten. Verder zijn er ook enkele afspraken, zo worden gewichten en kilocalorieën niet vermeld tijdens de ontmoetingsavonden. Dit kan namelijk voor de deelnemers enorm triggerend zijn en dat willen we ten koste vermijden. We willen zorgen voor een positieve sfeer en een opbouwende manier van werken.
We praten ook over meer dan de eetstoornis. De mensen die naar de ontmoetingsavonden komen, zijn in het dagelijkse leven al zó veel bezig met die eetstoornis dat we het graag willen opentrekken. We vragen aan de mensen hoe het op school of op het werk gaat en welke invloed de eetstoornis heeft op hun relaties. Er worden tips en ervaringen uitgewisseld, zo weten ze dat ze niet alleen zijn. 
Naast de gespreksgroepen zijn ook de vrije inloopmomenten en andere activiteiten. Ook de vrije inloopmomenten zijn laagdrempelig. Op deze manier proberen we onze hulpverlening zo toegankelijk mogelijk te maken. 

Stel dat een lezer graag meer informatie zou verkrijgen over jullie werking, waar kan diegene dan terecht?

We hebben een Facebookpagina, Instagrampagina, website en zijn zowel telefonisch als via mail bereikbaar. Telefoneren kan op 016 89 89 89 (op woensdag en zaterdag tussen 14 en 18 uur) en een mailtje mag verstuurd worden naar info@anbn.be. We proberen zo bereikbaar mogelijk te zijn. We doen veel inspanningen om de stap naar hulp zo klein mogelijk te maken.

Bij The Goal Getter eindigen we graag met dromen. Wat zijn nog enkele toekomstplannen voor ANBN?

Hier bij ANBN zijn we goede dromers. We hunkeren momenteel vooral naar meer fysieke ontmoetingen, zo plannen we een weekend waar lotgenoten elkaar ontmoeten. Ook zijn we op vijf jaar tijd ongelofelijk hard gegroeid. Vijf jaar geleden was er namelijk enkel het inloophuis in Leuven, terwijl we nu in totaal in zeven grote steden actief zijn. . Daar zijn we natuurlijk al enorm trots op, maar we zouden zeker nog willen uitbreiden naar een groter online aanbod en het organiseren van andere losse activiteiten. Op deze manier kan iedereen die interesse heeft in onze werking bij ons terecht.

Volg ANBN via Facebook

Marijne

Marijne is body positive activiste en zet zich in voor de gelijkwaardigheid van minderheidsgroepen. Zo strijdt ze niet alleen voor dikke mensen, maar is ze ook intersectioneel feminist, black lives matters ally en werkt ze op haar Instagram taboedoorbrekend door mentale gezondheid aan te kaarten. Alles wat er in de maatschappij beweegt, houdt Marijne bezig!

Aanbevolen artikelen