Een organisatie die zich inzet voor personen met een eetstoorniss en hun naasten
Iets meer dan 40 jaar geleden zag Anorexia Nervosa & Boulimia Nervosa (ANBN) vzw het licht. Vlaamse ouders van kinderen met een eetstoornis bundelden in 1980 de krachten om elkaar te ondersteunen en informeren. Anno 2021 is ANBN vzw uitgegroeid tot een werking die in bijna alle Vlaamse provincies terug te vinden is. Met deelwerkingen in Leuven, Hasselt, Antwerpen, Gent, Westende, Dilbeek en Turnhout weten ze heel wat mensen te bereiken. Marijne sprak met Jiska, medewerker bij ANBN, in het kader van #WorldMentalHealthDay.
Dag Jiska, voor de mensen die ANBN nog niet kennen, wat doen jullie precies?
ANBN vzw is een werking die zich inzet voor personen met een eetstoornis. We organiseren zowel online als offline activiteiten waarin mensen die vragen hebben rond eetstoornissen terecht kunnen. Zo worden er praatgroepen georganiseerd in verschillende steden maar hebben we ook een besloten Facebookgroep. Daarnaast zetten we ook in op het begeleiden van de naasten van personen met een eetstoornis. Zij worden vaak vergeten, maar ook de broer, zus, (groot)ouder of partner kan met vragen zitten over hoe om te gaan met iemands eetstoornis.
Eetstoornissen kunnen op alle leeftijden en bij alle genders voorkomen. Wie is jullie doelgroep precies?
Dat klopt! Daarom dat we in onze werking niet specifiek focussen op jongeren of volwassenen. Alle leeftijden zijn meer dan welkom. Zo krijgen we bijvoorbeeld ouders met vragen over hun 12-jarige dochter maar ook volwassenen ouder dan 60 jaar over de vloer.
In de maand oktober wordt er extra aandacht gevraagd voor mentale gezondheid. Welke plaats neemt mentale gezondheid in binnen jullie werking?
Een eetstoornis is een mentaal probleem, daarom staat mentale gezondheid bij ons centraal. Veel mensen schuiven het ontstaan van een eetstoornis af op de (sociale) media. Dit is natuurlijk slechts één onderdeel van een samenloop van heel wat omstandigheden. Het gaat ook over hoe weerbaar je bent, hoe je naar jezelf kijkt, hoe het in het algemeen met je gaat,… Een eetstoornis ontstaat vanuit een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. We zien ook dat eetstoornissen vaak niet alleen optreden. Het komt regelmatig voor samen met bijvoorbeeld angst of depressie. Voor ons is het dus enorm belangrijk om te praten over mentaal welzijn.
Praten over mentale gezondheid is vaak nog een taboe. Wat betekent dit voor jullie werking?
Rond eetstoornissen heerst inderdaad nog een groot taboe. Dat zien wij ook in onze werking: de stap om hier langs te komen is voor sommigen groot. Eén van de redenen daarvoor is de schaamte en angst voor wat anderen denken. Andere mensen durven hier wel binnen te stappen en hun verhaal delen, omdat ze weten dat al onze vrijwilligers zelf ervaring hebben met een eetstoornis, maar durven dat in hun eigen omgeving aan niemand te vertellen. Daarnaast leven er over eetstoornissen heel wat misvattingen. Dat het een typische ziekte is voor tienermeisjes, bijvoorbeeld. Of dat mensen met een eetstoornis allemaal op een topmodel willen lijken. Niets is minder waar.
Gewichten en kilocalorieën worden niet vermeld tijdens de ontmoetingsavonden. Dit kan namelijk voor de deelnemers enorm triggerend zijn en dat willen we ten koste vermijden.
