Wie is Lou?

Het lichaam dat ik nu heb, belemmert mijn doen. Daarom is dit allemaal zo belangrijk.”
Een oproep op Instagram met de vraag of iemand zich geroepen voelde om zijn, haar of hun verhaal te delen. Dat was genoeg voor Lou om me een berichtje te sturen. Eerlijk gezegd was ik een beetje nerveus voor dit interview. Ik was bang om de verkeerde woorden te gebruiken of dat ik Lou onbewust zou kwetsen. Die kleine stressmomenten verdwenen snel want Lou was heerlijk openhartig. Lees zijn verhaal hier, in The Goal Getter.
Wie is Lou
Mijn naam is Lou. Ik ben 21 jaar en studeer Performance in KASK. Ondertussen breakdance ik al 10 jaar en ja, ik ben transgender (lacht).
Weet je nog wanneer je meer wilde weten of lezen over transgender zijn?
Hmm… Ik kan me niet goed herinneren wanneer of hoe maar ik weet wel nog dat ik begon Youtube filmpjes te bekijken. Ik weet ook nog dat we eens naar het strand gingen. Het was zo’n warme dag, waarschijnlijk de warmste van dat jaar. Iedereen deed zijn of haar t-shirt uit. Ik niet. Ik voelde dat er iets niet klopte. Zo’n momenten had ik vaker voor. Het voelde niet goed en ook niet normaal. Die dag is ongeveer zo’n twee jaar geleden.
We zijn twee jaar verder en momenteel zit ik volop in het proces om mijn lichaam in lijn te brengen met wie ik ben. Volgens studies is het trouwens erg normaal dat je ongeveer 2 tot 5 jaar de tijd neemt om hulp te zoeken. Vroeger was die leeftijd bij een coming out veel hoger, ongeveer 30 à 35 jaar. Worden trans personen jonger? Nee, nu vertellen ze het veel sneller.
Waarom is nu die termijn korter denk je?
Tegenwoordig vind je veel sneller en meer informatie over dit onderwerp. Vroeger was dit eerder taboe. Representatie, toegankelijkheid en acceptatie zijn daarom zo belangrijk want zo zijn hulp en informatie gemakkelijker te verkrijgen.

Eigenlijk kom je continu uit de kast. Het is een voortdurend proces. Je moet continu het verhaal doen en vertellen wat, hoe en waarom.

Over acceptatie gesproken. Hoe zijn de reacties op je coming out?
Eigenlijk kom je continu uit de kast. Het is een voortdurend proces. Je moet continu het verhaal doen en vertellen wat, hoe en waarom. Tergelijkertijd ben je eigenlijk ook niemand een uitleg verschuldigd. In mijn omgeving en school waren de eerste reacties vrij normaal. Het is ook fijn dat het wordt geaccepteerd én dat het niet altijd over mijn coming out gaat. Het is mooi om te weten dat ik meer ben dan dat en dat het niet altijd het gespreksonderwerp hoeft te zijn.

Ik hoor vaak statements over de operatie. Er is niet zoiets als de operatie.

Wat is volgens jou de grootste misvatting over transgender zijn in de samenleving?
Ik hoor vaak statements over de operatie. Er is niet zoiets als de operatie. De sociale transitie is een grote stap. De hormonen nemen is iets belangrijk. Het is niet enkel een operatie, het gaat over nog zoveel meer veranderingen. Tergelijker tijd is het belangrijk om te weten dat niet elke trans persoon medische hulp wil.
Iets wat ik ook nog vaak mag horen is of dit een keuze of trend is. Het zit zo in die kleine dingen. In bepaalde woorden die het suggereren. Zo’n situaties werken voor mij erg triggerend. Vragen zoals ‘Wil je nu een jongen zijn?’, ‘Ben je nu een jongen?’. Eerlijk gezegd, dat stoort.
Welke vraag ben je nu al ontzettend beu?
Ik moet zeggen dat ik gelukkig ben dat de mensen in mijn omgeving zich informeren. Zelf krijg ik daarom gelukkig weinig rare vragen. De vragen die soms iets impliceren, zijn vaak echt irritant. Hoe vaker je dit soort vragen krijgt, hoe zwaarder het allemaal voelt. Een tijdje geleden gaf ik dansles en het gebeurde wel eens dat een kind dan vraagt ‘Ben je een jongen of een meisje?’. Als je zelf nog twijfelt of je binnen het binaire stelsel past, is dat een erg lastige vraag.
In een bushalte stelde een oudere man die vraag eens aan mij. Het overviel me wel compleet. De man startte dan een monoloog die allesbehalve respectvol te noemen was. Op zo’n momenten is het moeilijk mijn verhaal te doen of antwoord te geven als die zelf continu aan het woord is.
Hoe belangrijk is dit proces voor jou, voor je identiteit?
Voor mij is het belangrijk dat mijn lichaam en gevoelens op dezelfde lijn liggen. Zodat ik me comfortabel kan voelen in mijn eigen vel. Zo ga ik bijvoorbeeld nu niet naar een zwembad hoewel ik heel graag eens zou willen zwemmen. Het lichaam dat ik nu heb, belemmert mijn doen. Daarom is dit allemaal zo belangrijk.

Helaas is het ook zo dat hoe vaker transgenders zichtbaar zijn in de maatschappij, hoe zichtbaarder haat tegenover transgenders wordt. Dat maakt me bang. Tegelijkertijd wil ik ook niet dat die haat mij of anderen belemmert om te zijn wie ze willen zijn.

Maken de vrij normale reacties in je omgeving je optimistisch voor de toekomst?
Toen ik uit de kast kwam tijdens de dansles was er een jongen die twee weken later ook uit de kast kwam. Ik vond het mooi om te zien dat ik toen al voor iemand verschil heb kunnen maken. Helaas is het ook zo dat hoe vaker transgenders zichtbaar zijn in de maatschappij, hoe zichtbaarder haat tegenover transgenders wordt. Dat maakt me bang. Tegelijkertijd wil ik ook niet dat die haat mij of anderen belemmert om te zijn wie ze willen zijn.

Vroeger had ik vaak het gevoel dat ik een beslissing moest maken en dat die beslissing dan ook definitief was. Dat klopt niet. Identiteit is een erg fluïde ding.

Wat is je tip voor mensen die nog op zoek zijn naar zichzelf?
Het is oké om te experimenten. Probeer dingen uit in een groep die voelt als een safe space. Probeer andere namen of voornaamwoorden uit. Het is oké om te veranderen. Vroeger had ik vaak het gevoel dat ik een beslissing moest maken en dat die beslissing dan ook definitief was. Dat klopt niet. Identiteit is een erg fluïde ding.
Ik wil nog iets kwijt over experimenteren. Ontdek wat voor je werkt en wat niet. Het is oké wanneer je blijft veranderen. Niemand is jij. Het is oké om even achteruit en vooruit te gaan. Het proces is dat van jou. Denkt niet wat moet, maar wat goed voelt.
Lou’s persoonlijke kijktips en rolmodellen die hem hebben geholpen
Eén van de woordvoeders van Wel Jong Niet Hetero, Senne Misplon – Hij was de eerste waarbij ik terecht kon wanneer ik mezelf in vraag stelde.
Youtube en Instagram – Via deze kanalen hielp Chella Man me om mijn identiteit te begrijpen vanuit een non-binair perspectief. Op dat moment vielen heel wat zaken op zijn plaats.
De website Transgender Infopunt – Een grote hulp. Op deze website staat het hele traject uitgeschreven, ook zijn andere hulporganisaties hier netjes opgesomd.
Het programma M/V/X – Ik kon me eraan relateren ook al snapte ik mezelf nog niet helemaal.
De Netflix-documentaire Disclosure – Daarin kan je bijvoorbeeld zien dat verkeerde representatie zorgt voor verkeerde informatie. Dat en veel meer.
De infoavonden van UZ Gent – Een goede keuze voor wanneer je op zoek bent naar extra informatie binnen het medische traject.
Volg Lou via Instagram

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen