The Goal Getter sprak met… Kaylie Lemmens

Girlboss van Oh My Retro, dé feel good pin-up fotostudio

Hoi! Ik ben Kaylie Lemmens (29 jaar) en woon in Herk-de-Stad met mijn man Daan en fluffy hond Stella. Ik ben een overenthousiaste creatieve duizendpoot. Ondernemen zit in mijn bloed want ook mijn mama en zus hebben een eigen zaak.
Al drie jaar ben ik trotse eigenaar van Oh My Retro, de pin-up fotostudio waar ik vrouwen (en soms ook mannen!) omtover tot pin-ups. Ik geef elke vrouw een volledige vintage-ervaring: met de nodige make-up, hairstyling en kleding heb je een feel good fotoshoot en bewerkte portretten volledig in pin-up stijl.
Jij bent de boss lady van Oh My Retro!, dé specialist voor pin-up fotoshoots en workshops. Hoe ben je op het idee gekomen om het leuke uit de jaren 40 en 50 een nieuw leven te geven?
Het begon al erg vroeg! Zo had ik al erg veel bewondering voor Marilyn Monroe toen ik een jaar of vier was. De grote verandering qua kledingstijl is ongeveer twintig jaar later gebeurd. Beetje bij beetje heb ik mijn kledingkast omgetoverd en nu heb ik geen “gewone” kledij meer. Behalve mijn sportkledij dan (lacht).
Een viertal jaar geleden was ik als zangers zelf op zoek naar nieuw beeldmateriaal voor mijn website en CD. Het grote probleem? Ik vond nergens in België een studio waar het totaalconcept (make-up, hairstyling, outfits, fotoshoot en editing) een optie was. Daarom besloot ik voor deze fotosessie zélf een team samen te stellen, wat vlot lukte met superleuke resultaten.
Daarna bedacht ik: “Als ik hiernaar op zoek was en niets kon vinden, dan moet dat voor andere dames ook zo zijn.” Ik begon veel research te doen naar wat die typische pin-up foto’s moeten inhouden. Denk aan de juiste make-up, kapsels, kleding, poses, props, thema’s… Omdat ik na al die research een héél duidelijk beeld had van hoe het resultaat eruit moest zien, heb ik besloten dat ik het hele proces zélf in handen wilde hebben. Op die manier garandeerde ik een kwalitatief resultaat aan mijn klanten. Niet veel later zag Oh My Retro het spreekwoordelijke licht!
De fotostudio is natuurlijk ook helemaal in de retrostijl ingericht, met een zwart-wit geblokte vloer en suikerzoete kleurtjes aan de muren. Ik vind het superleuk om de vintagesfeer helemaal door te trekken zodat het echt een totaalervaring wordt.
Wat bewonder jij zo aan de vrouwen van toen?
Ik vind vooral de elegantie en vrolijkheid in de foto’s uit de jaren 50 zo mooi. Toen namen ze écht nog de tijd om voor zichzelf te zorgen. Ik denk dat het self care beeld van toen ons nu ook iets kan betekenen. Voor alle duidelijkheid: mensen vragen me vaak of ik in de verkeerde tijd geboren ben. Nee, ik ben eigenlijk heel blij dat ik in 1990 geboren ben (lacht).

Vrouwen in alle maten en vormen die ervoor kiezen om zichzelf in de watten te leggen en zich ook eens op de voorgrond durven plaatsen. Dat geeft enorm veel zelfvertrouwen, niet?

Kaylie
Op het eerste zicht kunnen oude pin-up foto’s een oppervlakkig beeld geven. Maar als je verder kijkt, vind ik dit soort foto’s enorm empowering. Vrouwen in alle maten en vormen die ervoor kiezen om zichzelf in de watten te leggen en zich ook eens op de voorgrond durven plaatsen. Dat geeft enorm veel zelfvertrouwen, niet?
 “Ik hou ervan om de beste versie in iedereen naar buiten te brengen, positiviteit naar boven te halen en jou te laten stralen!” is een fantastische zin die we kunnen lezen op je website. Waarom denk je dat we allemaal een beetje meer positieve vibes kunnen gebruiken?
Er ligt vandaag zoveel druk op onze schouders. We willen het overal even goed doen en durven onszelf in dat hele proces wel eens vergeten. Dames die bij mij komen voor een pin-up shoot durven voor zichzelf te kiezen in al hun facetten. Het mooiste aan mijn job is mijn klanten meer zelfvertrouwen geven, te empoweren en hen de studio op wolkjes weer zien verlaten.
Ik krijg dames van alle leeftijden en maten over de vloer, meestal zonder enige fotoshoot-ervaring, dus het is geweldig om hen te zien ontpoppen tot hun pin-up alter ego! Ik kan je met de hand op het hart vertellen dat zo’n proces héél veel positieve vibes met zich meebrengt.
Hoe pep je jezelf op als je je niet zo goed in je vel voelt maar bijvoorbeeld wel een workshop moet geven die dag?
Ik ben heel erg dankbaar dat ik dit écht als job mag doen, dus daar denk ik gewoon aan en dan voel ik me instant happy! Voor ik zelfstandige werd, deed ik bureaujobs in de communicatiesector waar ik soms heel erg ongelukkig van werd. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu éxtra goed weet waarom ik mijn twee pollekes mag kussen met mijn eigen zaak. Het is hard werken maar het is het zo waard!

Wat me ook helpt bij een off day is mezelf toch volledig uitdossen: mijn make-up en haren doen zoals gewoonlijk, een leuke outfit aantrekken… Dan voel ik me meteen een stuk beter omdat ik oprecht vrolijk word van deze stijl.

Kaylie
Wat me ook helpt bij een off day is mezelf toch volledig uitdossen: mijn make-up en haren doen zoals gewoonlijk, een leuke outfit aantrekken… Dan voel ik me meteen een stuk beter omdat ik oprecht vrolijk word van deze stijl. Jezelf mooi maken voor jezelf in plaats van voor iemand anders werkt altijd, vind ik.
En wat zijn nog je wildste toekomstplannen voor Oh My Retro! ?
Ik wil nog meer naamsbekendheid opbouwen en ervoor zorgen dat Oh My Retro! nog meer dé referentie wordt voor alles wat met pin-up en vintage te maken heeft in België en ver daarbuiten. Ik wil nog meer vrouwen zich ‘like a million bucks’ laten voelen en zelfvertrouwen geven. Want een pin-up fotoshoot doet écht zo veel meer voor je dan je zou denken!
Daarnaast werk ik nu aan een hele reeks nieuwe thema’s voor fotoshoots én zijn er plannen om de fotostudio uit te breiden.

Biecht op!

Wat had je graag geweten vooraleer je een eigen zaak begon?
Dat het normaal is dat je in het begin moet strugglen en niet alles van een leien dakje loopt. Je moet naamsbekendheid en geloofwaardigheid opbouwen, goede marketing voeren én regelmatig op je gezicht gaan, horen daarbij (lacht)! Ik vind het jammer dat er in België zo weinig over falen in de ondernemingswereld wordt gepraat terwijl iedereen die iets opstart daarmee te maken krijgt. No shame! Daarom vind ik het heel fijn dat er communities bestaan waarin iedereen gewoon heel eerlijk is over het vallen en opstaan. Alfavrouwen is een aanrader voor startende of ervaren girlbosses. Daar heb ik echt al veel aan gehad!
Het meest uitdagende aan een eigen zaak hebben…
Je hebt enorm veel vrijheid, maar dat vind ik meteen ook enorm uitdagend. Je neemt zélf alle beslissingen en weet soms niet of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Tip: schakel de hulp in van een business coach. Zelf vind ik dat een professioneel klankbord hebben een heel erg fijn gevoel geeft als zelfstandige.
Je bent voor alles in de zaak verantwoordelijk en dat is ook tweeledig: superfijn omdat je gewoon écht je eigen ding kan doen maar ook angstaanjagend want door jou kan het ook wel helemaal fout lopen (lacht). In het begin had ik daar moeite mee maar nu kies ik voor meer vertrouwen. Vertrouwen dat alles goed komt als je je best doet. The universe has got my back.
Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik dit mag doen en hoewel zelfstandige zijn helemaal niet altijd rozengeur en maneschijn is, zou ik het voor niets anders willen ruilen.
Het mooiste Oh My Retro! moment tot nu toe
Dat klinkt een beetje cliché maar ik kan er ontzettend veel opnoemen! Het allermooiste is als de dames na hun pin-up make-over in de spiegel kijken en tranen in hun ogen krijgen van vreugde. Of als ze de studio vol zelfvertrouwen – dat ze eerst niet zo hadden -weer verlaten. Of wanneer ik hun bewerkte foto’s heb afgewerkt en daarna mailtjes krijg met hoe mooi ze zichzelf wel vinden. Daarvoor doe ik het. 
Je guilty pleasure voor wanneer je eens niet aan het werk bent
Een pak frieten eten terwijl ik naar een Marvel film kijk (lacht)! Frietjes zijn sowieso mijn guilty pleasure en ik hou enorm van superheldenfilms en -series. Misschien wel een leuk thema voor een fotoshoot?

Volg Kaylie via Instagram

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen