#supportyourlocals: meet Maybritt & Ruslan van Davai Dumplings

davai gent the goal getter
Onze tip aan startende ondernemers? Neem je tijd voor een goede voorbereiding!
Eén gesprek met Maybritt & Ruslan en het is meteen duidelijk: dit duo is klaar om de (food) wereld op een warme, enthousiaste manier te veroveren. Starters met veel goesting? Laat dat nu net iets zijn wat we hier bij The Goal Getter net zo leuk en inspirerend vinden. Hoog tijd voor een gezellige videobabbel met deze twee.
Ongeveer een anderhalf jaar geleden wilden Maybritt & Ruslan een nieuwe, Belgische snack ontwikkelen. Eentje dat duurzaam, betaalbaar en heel erg lekker is. Van productie tot verpakking proberen ze bij elke stap zo weinig mogelijk afval te produceren en lokaal hun ingrediënten aan te kopen. Zo is Davai Dumplings geboren! Leuk weetje: Davai betekent ‘kom op’ in het Russisch en die positieve spirit vind je zeker terug bij Maybritt & Ruslan.
foto door @toosplantbasedfood
Davai bestaat ongeveer een anderhalf jaar. Dat was waarschijnlijk eentje met de persoonlijke ups & downs. Op welk moment zijn jullie het meeste trots?
Maybritt & Ruslan onze pitch bij Albert Heijn en de eerste levering voor Bio-Planet!
Maybritt De eerste levering naar Bio Planet heeft ons meteen op de proef gesteld. Net voor die levering waren we nog bezig met zo’n 15 000 dumplings voor Film Fest Gent. Even een belangrijk detail daarbij vermelden: voor events werken we met kleinere dumplings. Kort daarna moesten we ons proces helemaal veranderen voor de grotere dumplings die we gingen leveren bij Bio-Planet. Na onze manuele productieprocessen om die dumplings te leveren blijkt dat die nog te klein waren voor de winkelrekken.
Dat was het begin van de pech. Niet veel later was onze pastamachine kapot. Dan had de levering van de nieuwe pastamachine vertraging. Daardoor verloren we al een week voor onze eerste, belangrijke levering bij Bio-Planet. Een week later dan gepland werd de machine eindelijk geleverd. Door ons enthousiasme hadden we niet meteen gecheckt wat er in dat pakketje zat. Bleek dat het een bureaustoel was in plaats van onze nieuwe pastamachine. Naast die foute levering hadden we ook dik onderschat hoelang het manuele proces zou duren en ging het transport met wat miscommunicatie ook fout.
Alles is misgelopen wat kon mislopen zijn en toch was dat mega mijlpaal voor ons. Kapot, gebroken maar vooral erg trots. We dachten dat als we dit konden overwinnen dat we nog veel meer zouden aankunnen.
Bij onze eerste belangrijke levering hadden we veel pech. De pastamachine ging stuk, miscommunicatie bij transport… We waren kapot, gebroken maar vooral erg trots. We dachten dat als we dit konden overwinnen dat we nog veel meer zouden aankunnen.

Wat als jullie Davai niet hadden opgericht. Welke andere mogelijke optie voor een duurzame business zou er dan zijn?
Ruslan Davai moest er eerst zijn voor we iets anders konden worden. We zijn in het prille begin zelfs met vlees begonnen en dankzij die eerdere beslissingen vonden we bewust onze weg richting plantaardige voeding. Misschien dat we nog eerst ergens anders zouden hebben gewerkt en dan pas iets zelf zouden hebben opgebouwd. Ik zou dan met iets beginnen en dan denken aan stappen hoe ik het duurzamer kan maken.
Maybritt Ik zou dan misschien hebben gewerkt in consultancybedrijf waar je onderzoekt hoe je elke stap duurzamer kan maken. Bijvoorbeeld bij events; ‘Welke verpakkingen zijn ecologisch betere keuzes?’. Ik zou op die manier dan voor impact hebben gezorgd, denk ik.
Bereid jezelf grondig voor. Niets rushen.
Een belangrijke ondernemerstip van Maybritt & Ruslan
Hebben jullie advies voor jonge starters die momenteel nog twijfelen om een eigen zaak op te richten.
Maybritt & Ruslan Doe je voorbereiding! Niets rushen.
Ruslan Ga ervoor en start bewust met elke stap. Praat met mensen in je omgeving die kritische vragen terugkoppelen naar jou. Je kan achteraf nog altijd opnieuw schakelen maar je hebt maar één echte kans om een goede, eerste indruk na te laten. Blijf daarom zolang mogelijk behind the scenes bezig. Dan sta je er met een uitgebreider plan en sterkere visie. Daarna is er nog altijd ruimte voor wat finetuning. Wij waren zo enthousiast dat we meteen zijn begonnen en tussendoor nog van alles in orde moesten brengen. Daardoor hadden we net te weinig aandacht voor die belangrijke fase. Ervoor gaan is essentieel wanneer je een zaak begint, maar voorbereiding is dat zeker ook!
Dromen mag en misschien zelfs een must do in deze vreemde tijden. Wat is jullie grootste droom voor dit jaar?
Maybritt & Ruslan Met een nieuwe dumpling naar buiten komen! Ook hebben we een rebranding in gedachten en hopen we met die nieuwe plannen binnenkort een plekje te hebben in de winkelrekken van Albert Heijn. Verder gaan dan onze landsgrenzen zou ook tof zijn. Zo dromen we spontaan al van de komst van onze dumplings in Nederland! En ohja dat het coronavirus mag stoppen met verspreiden, dat ook!
Eindigen doen we graag lekker luchtig. Wat is jullie favoriete recept met de Davai Dumplings?
Maybritt Heel erg simpele recepten. De Spicy Davai Dumplings met met een sterke looksaus of de Cheezy met een honingsausje.
Ruslan De Davai Dumplings in een bouillonsoep! Ook simpel en erg lekker!
De Davai Dumplings vind je terug in alle Bio-Planetwinkels en verschillende lokale winkels zoals OHNE. Klik hier als je meer verkooppunten wil ontdekken. Heb je deze plantaardige dumplings al maar ben je inspiratieloos? Ontdek hier onze recepten met de Davai Dumplings.
Eerste foto door @toosplantbasedfood

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen