Presenteren like a pro

Introvert of extravert? Stemcoach Stefanie helpt je met enkele belangrijke tips & tricks

Je moet spreken voor een groep. Je voelt de knoop in je maag samentrekken. Je krijgt klamme zweethandjes, een droge mond, bonkend hart of snellere ademhaling. Misschien word je zelfs wat misselijk… Herkenbaar? Troost je, je bent geen uitzondering. Stemcoach Stefanie van Vox Consult geeft je enkele belangrijke tips en tricks!

Introverten zijn niet sowieso verlegen of stil. Het is een spectrum is en geen zwart-witverhaal. Je bént niet 100% intro- of extravert, je hebt wel een voorkeur voor een van beide.

Een extravert persoon

 • richt de energie naar buiten en haalt extra energie van ‘buitenaf’: mensen, activiteiten en ga zo maar door
 • heeft de prikkeling van buitenaf nodig
 • denkt vaak luidop, lijkt enthousiaster en is eerder actiegericht
 • vindt het vaak fijner om met anderen samen te zitten dan om alleen te zijn.

Een introvert persoon

 • richt over het algemeen de energie naar binnen: gedachten, ideeën, gevoelens.
 • laadt zich ook terug op door rustig een boek te lezen of te wandelen in de natuur en niet door te vertoeven in druk gezelschap
 • lijkt meestal het rustige en weloverwogen type
 • is ook erg sociaal en gaat graag eens goed uit zijn of haar dak maar liefst binnen een goed kader en gedoseerd
We spreken zelfs van extraverte introverten! Dus zoals je merkt, geen of-of, maar vaak een en-en verhaal. Je voelt van jezelf wel aan waar je voorkeur ligt.

Waarom stemcoaching?

Ik merk dat heel wat mensen hun weg vinden naar mij om zelfzeker te spreken: voor een sollicitatie, een presentatie, om te pitchen, noem maar op. Vaak zijn het de mensen die de zaken intens analyseren en overdenken die het onzekerst aan zo’n opdracht beginnen.

Vaak zijn het de mensen die de zaken intens analyseren en overdenken die het onzekerst aan een presentatie beginnen.

Stefanie

De behoefte aan prikkeling of de gevoeligheid voor prikkels is bij iedere persoon anders. Bij introverten of hoogsensitieve personen is het zo dat een overactiviteit aan prikkels de aandacht stoort, alsook het kortetermijngeheugen. Ook het improvisatievermogen wordt belemmerd. En laat dat net een factor zijn die je voor het openbaar spreken wel goed kan gebruiken.
Dat spreken voor publiek een prikkelende activiteit is, is waarschijnlijk nog een verbloeming. Introverten hoeven niet per se aan plankenkoorts te lijden, maar hun aandacht wordt er wel door belemmerd en zelfs met bakken ervaring voelt het nog steeds niet aan als een prettige ervaring. Hoe doe je dat dan? Van zweetspots naar spotlights?
1. Stop met sabotagevragen
We doen het bijna onbewust en quasi spontaan, op zoek gaan naar wat kan mislopen. Zeker in momenten van stress en zenuwen. Ons brein is geprogrammeerd om ons te helpen overleven en gaat ongevraagd op zoek naar gevaar.
Wat is hier de link met spreken, hoor ik je denken. Wel, net voor je een presentatie geeft of een belangrijk gesprek hebt, stel je jezelf vaak sabotagevragen.
Gaan ze het interessant vinden? Zit mijn presentatie wel goed in mekaar? Kan ik dit wel? Waarom doe ik dit?
Dit helpt je niet vooruit. Daag je brein uit om met betere vragen en antwoorden te komen.
Hoe?
Door jezelf de juiste vragen te stellen:
 • Wat is de meest krachtige manier om mijn boodschap over te brengen?
 • Wat wil ik de luisteraar meegeven?
 • Hoe ga ik het verschil maken?

Think happy thoughts!

Wil je graag hierover meer weten? Bekijk dan deze video met Stefanie!
2. ‘Do one thing every day that scares you.’ E. Roosevelt.
Zelfontplooiing, de klassieke manier om mensen uit hun comfortzone te halen. Zorg ervoor dat je dit stapsgewijs doet. Het is mogelijk jezelf wat ongevoeliger te maken voor die zenuwen en stress voor het publiek spreken.
Je wordt niet als zelfzekere spreker geboren, al zijn er mensen die wel een geboren spreker lijken te zijn. Het is enerzijds een gave, maar ook een vaardigheid. Lucky you, vaardigheden kan je trainen. Zelfzeker presenteren of spreken is dus mogelijk. Oefen het eerst en petit comité en wanneer dat goed lukt, ga je naar het volgende niveau. Het is een soort stretch maar van stretchen worden we soepel! 
3. Maak oogcontact
Wanneer je een connectie maakt met je publiek ga je met hen in gesprek. Je hebt het gevoel dat je een conversatie voert. Met een groep mensen spreken is een heel andere ervaring dan tegen een groep mensen spreken. Op die manier maakt het één-tegen-allen-gevoel dat je tijdens je speech of presentatie ervaart, plaats voor een gevoel van verbondenheid met je publiek.
4. Imperfectie wint
Er mag zeker een hoekje af zijn. Wanneer je spreekt voor een publiek doe je dit best vanuit je eigenheid. Blijf authentiek. Een verzorgde stem en spraak zijn belangrijk. Dat wel. Je mag ook eens pauzeren, nadenken, een zijsprongetje maken of trouw blijven aan je streekklanken als dat past binnen de situatie. Be original!
5. Niemand kent je verhaal beter dan jij
Heb je stress voor een publiek moet spreken? Bedenk dan dat je wel degelijk iets te vertellen hebt. Waarom ga je zo het podium op en voer je samen met anderen een gesprek? Dat is omdat je je publiek iets wilt meegeven, iets waardevols.
Focus dus op waarom je daar staat. Hoe je er staat en hoe je het brengt volgen automatisch. Leg die criticus in je hoofd even het zwijgen op zodat de echte jij aan het woord kan komen.  

Over Stefanie en waarom ze stemcoach is geworden

Stefanie Van Moen is afgestudeerd als logopediste en had altijd een bijzondere voorliefde voor de stem en de mens erachter. Als sprekerscoach linkt ze verschillende methodes (NLP, ontwikkelingsgericht coachen en Insights Discovery) met haar therapeutische achtergrond. Zelf is ze ook introvert – ze deed in het middelbaar zelf ooit eens alsof ze flauwviel om maar niet te moeten presenteren voor de klas –  maar nu geniet ze wanneer ze mag spreken voor een groep. Niets geeft haar meer energie dan wanneer ze mensen mag inspireren door trainingen en coaching te geven over onderwerpen die haar het meeste boeien. ‘The expert in anything was once a beginner’, was voor haar een belangrijke mantra in het prille begin.
Wist je trouwens dat Stefanie binnenkort een workshop geeft over De kracht van de introverte spreker? Dankzij The Goal Getter & Vox Consult kan je een extra uurtje individuele coaching winnen voor de workshop begint. Hoe? Door hier te klikken en mee te doen aan de wedstrijd.

Volg Stefanie via Instagram

Foto’s: Irmy Photography met uitzondering van het eerste beeld

Stefanie

Stefanie Van Moen is afgestudeerd als logopediste en had altijd een bijzondere voorliefde voor de stem en de mens erachter. Niets geeft haar meer energie als mensen te inspireren door trainingen en coaching te geven over onderwerpen die haar het meeste boeien.

Aanbevolen artikelen