Let’s talk met… Girls on Film

“Door voor je eigen kerk te preken, bereik je slechts een beperkt publiek. Girls On Film is toegankelijk voor iedereen.”
Maandagavond 12 oktober, vlak voor de vertoning van The Love Witch in De Studio in Antwerpen ontmoet ik de power ladies die achter Girls On Film staan. In de warme gezelligheid die Kapitein Zeppos op het Mechelse Plein biedt, leer ik deze gedreven dames kennen. Hoe is Girls On Film tot stand gekomen, wat zijn hun favoriete GoF-momenten en wat willen de dames graag in de toekomst nog bereiken? Dat lees je in hier.
Wie is Girls On Film?
Het oorspronkelijke duo van Girls On Film bestaat uit Chiara en Sofie, beiden hebben ze geschiedenis gestudeerd en zijn ze al jaren bezig met film. In 2019 werd hun team aangevuld door Eline, toenmalig communicatiemedewerkster voor Rosa vzw. Sinds 2018 nodigt Girls On Film elke maand een gastspreker uit om een bepaald thema aan te kaarten, deze gast mag dan de film uitkiezen die vertoond wordt aan het publiek. Het is op deze manier dat Girls On Film meer vrouwen voor en achter de schermen wil representeren. Ze zijn het er allen over eens: die representatie is van onschatbare waarde.
Hoe zijn jullie op Girls On Film gekomen?

Sofie
: ‘Chiara en ik zijn al jarenlang bevriend en hebben ook allebei geschiedenis gestudeerd. Het was tijdens een koffiedate dat we tegen elkaar aan het ventileren waren over de onderrepresentatie van de vrouw in de filmwereld. Er zijn tal van films geregisseerd door vrouwen die onderbelicht blijven en vaak in België niet eens vertoond worden.’
Chiara: ‘Dat zagen we ook heel hard terug in onze opleiding. De filmwereld bestond oorspronkelijk uit veel meer vrouwen dan we initieel denken. Enkel toen de industrialisering opkwam en men besefte dat er in de filmwereld veel geld te verdienen viel, werden vrouwen bewust naar de achtergrond geschoven en buitengesloten. Die ongelijkheid trekt zich vandaag de dag nog steeds verder, de vrouwen in de filmwereld krijgen zelden een stem. Het was ook toen dat we beslist hebben ‘We moeten hier iets mee doen!’

“Door voor je eigen kerk te preken, bereik je slechts een beperkt publiek. Girls On Film is toegankelijk voor iedereen.”

Sofie: De representatie die we zo belangrijk vinden, zien we ook terug in ons publiek. Onze aanpak is erg laagdrempelig, we proberen niet met de vinger te wijzen en hopen alleen maar dat onze gasten iets opsteken van de gastsprekers en de films.
Eline: Dat klopt! Daardoor ben ik ook bij jullie terechtgekomen. Toen ik jullie evenementen bezocht voelde ik meteen dat ik iets voor jullie wilde betekenen. Ik stapte op jullie af, bood mijn hulp aan en kijk ons nu.
Chiara: En ook daar zijn we nog steeds dankbaar voor, Eline is de grootste cinefiel van ons allemaal (lacht). Maar wat ze zegt klopt ook wel, als je kijkt naar ons publiek zitten er bijvoorbeeld niet enkel vrouwen of activisten. Bezoekers van alle leeftijden, achtergronden en met elks hun eigen meningen komen naar onze filmavonden. Ook vaak heb je met die mensen nog de meest interessante gesprekken in de foyer achteraf!
Eline: Zelf gaan we gesprekken ook zeker niet uit de weg. Er zit volgens mij zelfs heel veel kracht in goede discussies en sterke gesprekken. Een interessant debat? Graag zelfs! Daar zit power in.
Hebben jullie het gevoel dat Girls On Film vooroordelen rond feminisme mee de wereld uit helpt?

Eline
: Zeker en vast. Vaak wordt er van feministen gedacht dat ze mannenhaters zijn en worden ze erg negatief afgebeeld. Bij Girls On Film willen we net aantonen dat feminisme niets slechts hoeft te zijn, net door op een erg toegankelijke manier deze thema’s aan te kaarten. We zijn er van overtuigd dat dit mensen meer aanspoort om erover te praten dan met de vinger te staan wijzen.
Chiara: Feminisme en anti-racisme zijn onderwerpen die nu steeds meer aan bod komen en dat voelt de filmwereld ook. Het is niet meer van deze tijd om tijdens het uitdenken van een film geen rekening te houden met gender, de representatie van mannen en vrouwen en bepaalde stereotypes.
Sofie: Film is ook een hele laagdrempelige manier om mensen geactiveerd te krijgen, het is hapbaar en makkelijk te verstaan. Een film is niet belerend maar kan toch een groot effect hebben op de kijker. We zeggen niet dat iedereen meteen feministisch moet worden, maar hopen toch stof tot nadenken mee te geven.

“Film is een laagdrempelige maar toegankelijke manier om mensen aan het denken te zetten.”

De gastsprekers zijn de toegevoegde waarde voor jullie filmavonden, onder andere Anaïs Van Ertvelde en Soe Nsuki passeerden reeds de revue.
Eline: Dat klopt, dankzij gastspreker Anaïs bekeken we een Poolse musical over zeemeerminnen, why the hell not?! Het is dankzij de gastsprekers dat we ook vaak nieuwe films leren kennen. De sprekers kiezen namelijk een film uit die voor hen belangrijk is en zo kom je op heel wat pareltjes uit.
Sofie: Neem het voorbeeld van de filmavond met Sister Act en Soe Nsuki als gastspreker. Aangezien Soe voor de filmvertoning aangaf dat het zien van Whoopi Goldberg als kind voor haar baanbrekend was, gaf dat voor mij veel meer betekenis aan de film. Voor Soe was Deloris uit Sister Act het eerste zwarte personage die ze zag die niet the point of the joke was. Deloris had zelf de touwtjes in handen, straalde plezier uit en was natuurlijk ontzettend grappig. Die achtergrond van Soe meenemen naar de filmvertoning, gaf voor mij nog veel meer dimensie aan de belevenis zelf.
Welk Girls On Film moment is jullie het meest bijgebleven en waarom?

Eline
: Ongetwijfeld toen we Born In Flames (1983) mochten vertonen dankzij CINEMATEK. Born In Flames stond erom bekend om een legendarische film te zijn maar was in België niet te verkrijgen, tot we dankzij een samenwerking toch de kans kregen om hem te vertonen. Dat was voor mij een geweldige avond!
Sofie: Met Girls On Film hebben we al enkele kleine mijlpalen gehaald, maar dat we in De Standaard stonden was voor mij toch wel écht memorabel. Als het op filmavonden aankomt, ben ik het meest fan van de avonden waarin we elks individueel een film mochten voorstellen. Op deze manier zie je ook nog maar eens hoe verschillend we zijn maar dat ook dat erg mooie uitkomsten kan bieden.
Chiara: Toen we van Kavka naar De Studio waren verhuisd en we er voor het eerst een film mochten draaien in een échte cinemazaal, was ik een beetje overdonderd. Een volledig uitverkochte zaal zien gaf me echt het gevoel dat we met genoeg liefde en toewijding écht iets kunnen bereiken. Mensen samenbrengen, in discussie laten gaan en laten genieten van film, heerlijk!
Dat maakt jullie dan ook echte Goal Getters! Jullie hebben al heel wat mooie dingen gedaan met Girls On Film. Wat zouden jullie graag verder nog bereiken?
Sofie: Door de coronacrisis zijn we genoodzaakt om creatief te denken. Het was dan ook tijdens een digitale meeting dat we kunnen hebben nadenken over hoe we Girls On Film verder willen uitbreiden.
Eline: We zijn op zoek gegaan naar manieren om mensen nog steeds te activeren rond film, ook van op afstand. Ideeën als een podcast en website staan dan ook hoog op het lijstje.
Chiara: Het was ook tijdens die digitale meetings dat we urenlang konden praten over film, ook de keuze voor The Love Witch nam meer dan twee uur in beslag (lacht). Maar zo zie je maar hoeveel er valt te zeggen over film! We willen dan ook op zoek gaan naar een manier om een ruimte te creëren waar er nog verder over film gepraat kan worden.
Girls On Film is een Antwerps feministisch filmcollectief, dat gerund wordt door drie sterke vrouwen. Girls On Film is en blijft een hobby volgens hen, maar wel één waar je ontzettend veel voor terug krijgt. Wij blijven ze vast en zeker op de voet volgen! Jij ook? Dan kan je ze volgen via Facebook of Instagram.

Marijne

Marijne is body positive activiste en zet zich in voor de gelijkwaardigheid van minderheidsgroepen. Zo strijdt ze niet alleen voor dikke mensen, maar is ze ook intersectioneel feminist, black lives matters ally en werkt ze op haar Instagram taboedoorbrekend door mentale gezondheid aan te kaarten. Alles wat er in de maatschappij beweegt, houdt Marijne bezig!

Aanbevolen artikelen