Ik wil jongeren leren praten over seks en hun eigen lichaam.

Met DEAR BODY hoopt Latifa cultuurgevoelige taboes bespreekbaar te maken.

Hi! Ik ben Latifa El Kaddouri (22 jaar), getrouwd en afgestudeerd als vroedvrouw. Sinds kort geef ik workshops en neem ik deel aan panelgesprekken. Superleuk want er is veel interesse wanneer het gaat over taboes. Ik ben gestart met DEAR BODY om zo mijn kennis over seks en alles wat daar bij komt kijken te delen. Ik leg de focus bij jongeren met een migratieachtergrond. Waarom? Omdat ik merk dat er in deze specifieke groep enorme nood is aan correcte voorlichting op maat. Zelf ben ik moslima en worstelde ik zoals velen met onzekerheid.
Hoe zie jij het begrip cultuursensitieve taboe? 
Cultuursensitief werken houdt in dat je als professional bewust bent van cultuurafhankelijke aspecten. Een voorbeeld van een taboe kan zijn: seks voor het huwelijk, maagdelijkheid, genitale verminking of anticonceptie binnen de islam. Correcte info hierover ontbreekt en dus worstelen jongeren vaak met onwetendheid. In het onderwijs ligt de focus vooral op de anatomie, de voortplantingsmechanismen en anticonceptie. Zelden wordt er over intimiteit en seksuele relaties gesproken. Laat staan over cultuursensitieve taboes. 
Side note:  DEAR BODY is niet enkel bedoeld voor moslims of mensen met een migratieachtergrond. Ik maak alle mogelijke thema’s bespreekbaar voor iedereen. Ongeacht religie, afkomst of geaardheid. Sommige taboeonderwerpen zet ik extra in de kijker omdat ik weet dat er daarover veel onduidelijkheid is.
Merk je dat je volgers tijd nodig hebben op zo’n gevoelige thema’s te reageren via Instagram?
Ik merk heel veel stille lezers, inderdaad. Zo krijg ik veel DM’s van jonge meiden, voornamelijk moslima’s. Deze vragen gaan meestal over seks na het huwelijk, je maagdelijkheid verliezen of over het nemen van anticonceptie. Het is bijna een tweede job want dagelijks stromen er veel berichtjes binnen.
Is die vibe dan anders tijdens één van je workshops? Gaat dat vlotter?
Ik merk wel het verschil, ja. Je kan via een gesprek je publiek veel meer geruststellen en een vertrouwensband creëren, iets wat via sociale media moeilijker is. Bij sommige scholen waar er vooral blanke leerlingen zijn, schrikken ze soms wanneer ze seksuele voorlichting te krijgen van een vrouw met een hoofddoek. Grappig maar dat kan dus ook!
Het is erg leuk om een workshop te geven voor een gemengde klas of een groep die voornamelijk bestaat uit jongeren met een migratieachtergrond. Ze zijn enorm enthousiast omdat die taboes -eindelijk- worden besproken.
Welk thema lijkt volgens jou nog altijd het grootste taboe? En waarom is dat?
Er zijn echt heel veel taboes. Persoonlijk denk ik dat maagdelijkheid, masturbatie, orgasmes, seks willen hebben of daar zin in hebben en de huwelijksnacht heel gevoelige thema’s zijn om over te praten. 
Seksualiteit in het algemeen is een boeiend onderwerp. Iedereen is nieuwsgierig en heeft er wel een mening over. Maar deze thema’s zijn voor sommige culturele groepen onderwerpen waarover thuis nooit wordt gesproken. Een moeilijke situatie dus!
Het doel van DEAR BODY is…
om jongeren te informeren en sensibiliseren. Beginnen doen we met het eigen lichaam. 
Waarom? Praten over seksualiteit is niet altijd vanzelfsprekend, zeker niet in een diverse samenleving waar mensen met verschillende achtergronden, andere waarden en normen met elkaar in contact komen. Zelf kom ik als vroedvrouw enorm veel in aanraking met taboes en onwetendheid. Geloof me, het gaat gepaard met de nodige gevolgen.
Met DEAR BODY wil ik jongeren leren praten over seks en hun eigen lichaam. De onwetendheid die heerst onder hen motiveert mij om voorlichtingssessies te geven.

Volg DEAR BODY via Instagram

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen