Het Goal Getter proof parcours van Yasmin (E-fluenz)

Over de hoogte-en dieptepunten van een eigen bedrijf hebben en meer!

Yasmin Vantuykom is social media expert en oprichtster van het nano-en microinfluencerbureau Efluenz. Door haar enthousiasme en skills inspireert ze vele jonge ambitieuze vrouwen. Lees hier hoe deze inspirerende jonge vrouw de weg vond van student Handelsingenieur naar een eigen bedrijf. 

Hi Yasmin! Meteen een vraag wat sommige misschien graag willen weten; wat en waar heb je precies gestudeerd?

Ik heb Handelsingenieur gestudeerd aan de KU Leuven en vervolgens nog een MaNaMa Gestion des Risques Financiers in Luik. Ik heb dus zowel een Nederlandstalige en Franstalige opleiding gevolgd.

Wist je al toen al dat je iets wilde doen in de (influencer) marktingsector?

Neen, eigenlijk helemaal niet. Handelsingenieur was een meer algemene opleiding. Zowel de economische, wiskundige, wetenschappelijke en marketing aspecten kwamen allemaal aan bod. Ook na mijn MaNaMa had ik nog geen idee dat ik iets wou doen in de (influencer) marketing sector.
Na mijn studies ben ik uiteindelijk begonnen in een consultancybedrijf. Daar heb ik zeer veel ervaring op gedaan in verschillende sectoren én departementen waaronder: HR, marketing, productie, de interne controle, … Hier is de liefde voor de marketing wel begonnen, denk ik.

Was er een bepaald kantelmoment dat ervoor zorgde dat je wilde een eigen bedrijf oprichten?

Ik werkte al vijf jaar in een consultancybedrijf, waar ik merkte dat de marketingsector me het beste lag. Aan de andere kant, was  ik eigenlijk altijd al bezig met sociale media waardoor ik op mezelf enorm veel expertise heb opgedaan.
Op een bepaald moment had een vriend plannen om een nieuw bedrijf, Beomarkt, op te starten in Gent (@beomarkt). Aangezien mijn sociale media het enorm goed deed, vroeg hij me of ik de sociale media wou onderhouden van Beomarkt. Natuurlijk zei ik ja en na enige tijd kregen we enorm positieve reacties, waardoor hij me aanprees bij verschillende andere horecazaken. Dit was het ultieme kantelmoment dat ik besliste om zelfstandig in bijberoep te worden.
Sindsdien combineerde ik mijn ‘gewone’ job met mijn eigen bedrijf. Dit was allemaal enorm zwaar waardoor ik slecht presteerde op beide. Na een halfjaar zag ik het echt niet meer zitten. Toevallig kreeg ik rond die periode de opportuniteit om een jaar naar Brazilië te gaan. Niet veel later nam ik mijn ontslag bij mijn toenmalig werk en besloot om te vertrekken naar de andere kant van de wereld! Daar heb ik YVSoMe (Yasmin Vantuykom Social Media) verder uitgewerkt en laten groeien.
Na twee jaar Brazilië besloot ik terug te komen en zette ik nog twee jaar mijn bedrijf YVSoMe fulltime verder in België. Tot op het moment dat ik werd gebeld door iemand van Start-up Factory die me had gevonden via mijn Instagramprofiel. Het telefoontje was omtrent een aanbod van een influencer marketing project en dat draaide zo goed uit, dat ik vanaf dat moment wist wat ik wou doen. Met als resultaat dat ik in september 2018 Efluenz heb opgericht.

Wat vaak wordt onderschat is de druk die op je schouders komt te liggen wanneer je een eigen bedrijf hebt. Ik was vooral onzeker over mijn eigen capaciteiten. Gelukkig maken de topmomenten alles goed.

Yasmin

Wat waren de leuke en mindere leuke momenten die gepaard gingen met het oprichten van je eigen bedrijf?

Ik zal beginnen met de minder leuke momenten. Wat vaak wordt onderschat is de druk die op je schouders komt te liggen. Ik was vooral onzeker over mijn eigen capaciteiten. Hoe moet ik een bedrijf oprichten? Doe ik het wel goed genoeg? Ben ik capabel om leiding te geven? Die onzekerheid kan je soms echt neerhalen. Hierbij komt ook nog eens de financiële onzekerheid die ook genoeg stress met zich meebrengt!
En nog ééntje, administratie. Als zelfstandige moet je alles zelf doen, de sociale zekerheid, pensioensparen, belastingen, lonen… noem maar op. En eerlijk? Ik hou totaal niet van al dat papierwerk. Maar wat moet dat moet hé!
De yay momenten daarentegen maken alles wel goed. Wanneer er iets goed gaat in het bedrijf, zoals nieuwe klanten, nieuwe projecten, mooie afgeronde projecten, dan loop ik meteen een hele dag met een glimlach rond! Ik herinner me nog hoe ik door het dolle heen was bij de eerste betalende klant.

Waarom geloof jij samen met het team van Efluenz zo sterk in de kracht nano-en microinfluencer marketing?

Tgoh, waar moet ik beginnen? Er zijn zoveel redenen. Als eerste, er zijn ongelooflijk veel nano- en microinfluencers waardoor merken en agencies zoals wij meer dan genoeg keuze hebben om de perfecte influencer te kiezen voor de desbetreffende campagne.
Micro- en nano-influencers richten zicht meestal op één bepaalde niche. Hierdoor kunnen ze enorm relevant zijn voor sommige merken. Bijvoorbeeld de jonge carlovers zijn perfect voor een campagne voor automerken, jonge sporters voor sportmerken,…
Wat nano- en microinfluencers vooral typeert is dat ze een relatief klein aantal volgers hebben. Opmerkelijk is dat deze volgers veel loyaler zijn dan bij grote influencers. Op die manier kunnen merken hun doelgroep heel gericht gaan uitbreiden. Verschillende studies hebben reeds bewezen dat zo’n 92% van de kopers eerder geneigd zijn om een mening van een individu te aanvaarden, dan van een merk. Net daarom is nano- en microinfluencer zo krachtig voor bedrijven.

Last but not least, Yasmin’s gouden tips voor wanneer je zou willen beginnen met een eigen bedrijf

1.Zet alle twijfels van je af. Blijven twijfelen levert je niets op, hak de knoop door en ga ervoor. Geloof in jezelf en laat je vooral niet afschrikken door wat mindere dagen. Als zelfstandige bestaan er geen ‘gewone’ dagen, het zijn goede of slechte. In het laatste geval, laat de problemen van je bedrijf ook daar liggen. Soms moet je alles even laten rusten zodat je het evenwicht tussen werk en privé niet uit het oog verliest. 

2. Vind je eigen ritme en voel je er niet schuldig over! Ik bedoel dat je je werk moet plannen op het moment dat je het productiefste bent. Persoonlijk ben ik geen vroege vogel, dus sta ik pas rond 8 uur op. Soms ben ik zelf pas om 10u30 op kantoor, maar uiteindelijk is dat allemaal oké! Want ik ben wel uitgeslapen en kan op die manier perfect een paar uurtjes langer werken dan anderen. Het gaat er niet over wat de maatschappij ‘normaal’ vindt, maar wél wat het beste werkt voor jou!

3. Je mag jezelf echt wel een expert noemen. Neem het heft in handen en creëer je eigen kansen. Bel bedrijven en potentiële partners en klanten, bel managers, netwerk met nieuwe mensen en durf vragen te stellen. Wat heb je te verliezen? Een nee heb je en een ja kan je krijgen toch?! Enkel door voor jezelf opportuniteiten te creëren, kan jezelf hogerop geraken.

Volg Yasmin via Instagram

Foto’s: Yasmin

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen