Een nieuw jaar, een nieuwe start?

3 vrouwen met een nieuwe start. Wat waren hun dromen en verwachtingen?
Een nieuwe start is voor iedereen een beetje spannend. Drie sterke vrouwen waagden zich aan een fris avontuur en dat met de nodige zorgen en twijfels. Na wat onverwachte wendingen vonden ze de weg richting meer inspiratie en vooral geluk!
Liesje – (43 jaar) trotse mama van een 12-jarige dochter, vrouw van een geweldige man en gepassioneerd ondernemer. Vond haar échte passie na heel wat bochten. Vandaag deelt ze haar liefde voor lingerie met Hariito lingerie.
Ik ben al van 2002 bezig met patroontekenen en naaien na de uren. Ik wist niet dat je daar ook echt een beroep van kon maken. Ik heb geleerd zo hoog mogelijk te mikken en begon daarom in het algemeen secundair onderwijs terwijl een technisch, creatieve richting meer mijn ding was. Dat heeft me jaren van zoeken gekost; van zoeken naar wat ik wilde en goed kon. Ik heb vanalles gedaan maar een aantal zaken kwamen terug: patronen tekenen en werken met mensen. Met dat eerste kon ik geen job vinden, dus werd ik na enkele bochten leerkracht. Dat heb ik een jaar of acht gedaan voor ik begon te begrijpen dat ik meer uitdaging nodig had. Een drietal jaren geleden ontdekte ik waaruit ik het meeste energie haalde en dat was lingerie maken en die kennis delen. Een jaar geleden begon ik me helemaal te focussen op die passie. Tegenwoordig maak ik patronen voor ontwerpers, lingerie op maat, heb ik een kleine collectie patronen en verkoop ik sinds kort lingeriekits aan mensen die graag hun eigen lingerie willen creëren. Binnenkort op de planning: workshops geven!
Dat heeft me jaren van zoeken gekost; van zoeken naar wat ik wilde en goed kon.
Liesje
Je vertelde ons al dat je werkt via Smart. Kan je vertellen hoe dat precies in zijn werk gaat? 
Als ondernemer is het niet gemakkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Soms heeft je zaak tijd nodig om te groeien van een bijberoep naar een hoofdberoep. Je hebt ongeveer 50 000 euro omzet nodig om jezelf een degelijk loon uit te keren, onkosten te betalen en investeringen te doen. Dat is veel meer dan mijn huidige omzet, dus combineer ik een uitkering met Smart. Dat is een soort interimbureau voor creatieve beroepen. Je werkt via hun BTW-nummer, beheert zelf je eigen activiteit en roept hun hulp in wanneer nodig. Voor mij is dat het beste van twee werelden. Ik ken genoeg creatieve ondernemers die zelfstandig in hoofdberoep zijn, meer dan 60 uur per week werken en maar 800 à 1000 euro verdienen. 
Wat is het grootste gevaar nu je passie een beroep is? 
Je grenzen niet bewaken. Te veel opgaan in die passie zodat je bepaalde delen van de realiteit niet meer ziet. Zoals het gezinsinkomen. Af en toe moet je een pauze inlassen en aan introspectie doen. Dat is altijd een pijnlijk moment, maar dat is het niet meer als je er met een open en moedige blik naar kijkt. Het is een opportuniteit, geen aanval. 
Tine – (23 jaar) vond heel moeilijk de weg richting een eerste job maar is gelukkig nu erg gelukkig bij haar huidige werkgever.
In juni 2018 ben ik afgestudeerd en heb ik mijn bachelor orthopedagogie behaald. Het leek me dan ook heel logisch dat ik een job ging zoeken als opvoedster of begeleidster. Eerst heb ik nog alles gegeven tijdens de zomervakantie en de maand september voor mijn studentenjob. In oktober begon dan mijn zoektocht naar een eerst echte grote mensen job. Om één of andere reden had ik de drang om een job als opvoedster te vinden terwijl ik tijdens mijn opleiding heb ondervonden dat ik hiermee eigenlijk niet verder wilde gaan. Of toch niet in de sector van mensen met een mentale of fysieke beperking. Na mijn twee stages in die sector ontdekt ik dat het allemaal té heftig voor me was – dus bij deze, heel veel respect voor degene die dit graag doen. Wat ik wel zag zitten was volwassenen of jongeren begeleiden. Met de eerste had ik ervaring, maar daar vond je niet veel vacatures voor. Bij de tweede solliciteerde ik onmiddellijk, maar verder ging het nooit gezien ik hier geen ervaring in had. Inderdaad te weinig ervaring hoorde ik continu.
Inderdaad te weinig ervaring hoorde ik continu.
Tine
Na een tijd begon ik te beseffen dat ik niets als opvoedster zou vinden, maar ook dat ik dit niet meer wilde. Ik weet het, het klinkt misschien gek. Ik heb me de eerste maanden zo gefocust op die zoektocht en nog het liefst iets vinden binnen mijn domein. Daarom vergat ik bijna dat er nog zoveel opties zijn buiten mijn opleiding. Ik verbreedde mijn zoekfunctie en ging ik solliciteren voor administratieve functies. Niet veel later vond ik een job als administratief bediende bij CM Limburg. And I love it! Ik vind het echt een ontzettend interessant en uitdagende job. Natuurlijk helpt het ook dat ik erg leuke collega’s heb.
Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt uit deze zoektocht?
Dat ik meer ben dan alleen maar een diploma. Of ja, ik kan meer dan alleen maar diploma. Ik was even vergeten dat ik het net leuk vind om nieuwe dingen te leren. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat ik enorm zenuwachtig was en schrik had om de sprong te wagen naar iets volledig onbekend.
Elisa (26 jaar) startte nog niet zolang geleden als wedding planner in bijberoep. Ze gaf haar feestelijk zaak de naam Festa by Elisa. In hoofdberoep is Elisa logopediste en zorgcoördinator.
Ik heb mijn huwelijk volledig zelf gepland. De volledige ervaring beschouwde ik als een hobby. Afspraken maken, een persoonlijk concept uitwerken, vaasjes uitzoeken op rommelmarkten voor de ceremonie… Na ons huwelijk viel ik in een zwart gat. Ik ben zo graag bezig met plannen, knutselen en stylen. Gevolg: ik miste het enorm. Vandaar mijn keuze om in de toekomst andere koppels te ondersteunen met Festa, mijn kleine onderneming.
Ik durfde de sprong te wagen omdat mijn omgeving aangaf dat ik er wel talent en aanleg voor heb.
Elisa
Waaruit haal je kracht als starter om een business te beginnen? 
Ik durfde de sprong te wagen omdat mijn omgeving aangaf dat ik er wel talent en aanleg voor heb. Niet veel later volgde ik een cursus wedding planner in avondopleiding en startte ik met mijn onderneming. Ik kende al wat leveranciers uit het milieu waarmee ik al samenwerkte en ook die gaven mij het nodige zelfvertrouwen. Enkele van die mensen ondersteunden mij met raad waar nodig. Nu kan ik soms nog op hen terugvallen voor extra en eerlijk advies. 
Ik neem deel aan een paar workshops over styling, Instagram en ondernemen waardoor ik in contact kom met jonge starters zoals mezelf en dat doet deugd. Ondertussen neem ik ook al deel aan beurzen waar ik telkens een stand mag aankleden. Het geeft me voldoening wanneer ik complimenten krijg van bezoekers. Soms maakt die nieuwe start me ook wel onzeker. Zal ik aan hun verwachtingen kunnen voldoen? Bij een styling vind ik het ook vaak moeilijk om de ideeën in mijn hoofd duidelijk over te brengen aan het koppel. Ik moet er nog in groeien – met vallen en opstaan – zoals dat het geval is met bijna alles in het leven.

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen