DE GALERIJ: ’t bloemt

Mijn werk is speels en volgt de regeltjes niet.

In DE GALERIJ geven we een enthousiaste creatieveling met veel potentieel een virtuele plek op ons podium. Of het nu gaat over muziek, poezië, fotografie of illustraties… elk stukje kunst verdient het om gezien te worden. Vandaag in de DE GALERIJ: Nele Vanhouwaert, bezielster van online biobloemenstudio ’t bloemt.

Voor mensen die je nog niet kennen, wie ben je?

Hi! Ik ben Nele (28 jaar) en woon samen met mijn lief en schattige kat Fons in Gent. Naast ’t bloemt, werk ik voltijds als ondersteuner in het secundair onderwijs. Eerst vond ik mijn grote liefde voor kamerplanten, daarna volgde mijn passie voor bloemen. Na een jaar opleiding in bloemschikken, voelde ik de goesting om in bijberoep te starten. Zelf hecht ik veel waarde aan de afkomst van bloemen. Geen verrassing dus dat ik mijn bloemen haal bij lokale kwekers en dat dit een belangrijke focus is voor ’t bloemt.

Hoe zou je de stijl van ’t bloemt omschrijven?

Ja, daar moest ik dus even over nadenken (lacht). Ik heb de woorden: frivool, nochalant en natuurlijk. Frivool omdat ik graag kleur gebruik. Ik pin me niet vast aan een bepaald palet en als ik dat doe, dan gebeurt dat zelden. Ik volg het liefste mijn buikgevoel wanneer ik een boeket maak. Nochalant, omdat het voor mij niet geforceerd aanvoelt wanneer ik met bloemen werk. Ik vermoed ook dat ik het spontane daarin uitstraal. Het is allemaal niet té gestileerd. Mijn werk is speels en volgt de regeltjes niet. Natuurlijk is mijn derde woord, kiezen voor een biobloemenstudio zegt al veel waarom dat natuurlijk mijn laatste woord is. De bloemen die ik gebruik zijn seizoensgebonden. Bij mij zal je dus nooit een tulp in januari zien.

De bloemen die ik gebruik zijn seizoensgebonden. Bij mij zal je dus nooit een tulp in januari zien.

Waar vinden we jou als je niet tussen de bloemen zit?

Dan ben ik aan ’t netflixen (lacht). Ik ben zo iemand die meteen al een drietal series heeft klaarstaan voor mocht er een Netflixserie tot zijn einde komen. Anders krijg ik een paniekske! Ook ben ik volop plannetjes aan het maken nu de horeca opnieuw open is. Ik vind dat zo tof!

Ik wil vooral dat mensen meer stilstaan bij de afkomst van hetgeen wat ze kopen.

Welk gevoel wil je het liefste ontvangen van de mensen die je werk zien?

Ik wil vooral dat mensen meer stilstaan bij de afkomst van hetgeen wat ze kopen. Ook van mijn producten dus. Er kruipt heel veel tijd in zo’n creatieproces. Daarom hoop ik dat we dit niet zo vanzelfsprekend vinden. Ook vind ik het belangrijk dat mensen voelen dat ze me mogen benaderen, dat ik bereikbaar ben. Ik wil dat de klanten tevreden zijn. Dan ben ik ook tevreden!

Is er een project dat je tot nu toe het meeste is bijgebleven?

Niet één iets. Al mijn “eerste keren” zijn bijzonder. Mijn eerste bruidsboeket, eerste decor voor een concert film, eerste styled shoot… Die eerste keren vergeet ik echt niet. Zo was echt bijzonder om te zien hoeveel mensen betrokken zijn bij zo’n styled shoot. Dat zijn altijd zo’n momenten waarvoor ik super zenuwachtig ben. Zoals mijn eerste interview (lacht). Als het wat minder gaat, zou ik eigenlijk moeten denken aan deze momenten. Even beseffen wat ik al allemaal mocht doen op zo’n korte tijd.

En wat is je droomproject?

Ik heb ééntje op kleine en grote schaal. Op kleine schaal zou ik graag een bruidsboeket willen samenstellen voor een goede vriendin. Dat zou ik een hele eer vinden. Op grote schaal zou ik graag mijn eigen winkel starten. In het begin had ik die ambitie nooit, nu voel ik het wel kriebelen. Ik vind het zo leuk wat ik doe,… ik voel dat ik ervan opleef.

De favorieten van Nele

@biestbeeld

Karen maakte de beelden van ’t bloemt. Ik ben daar zo tevreden over! Haar foto’s vond ik erg spontaan en puur aanvoelen. Ze brengt de boodschap ook zo oprecht over. Tijdens de fotoshoot stelde Karen me zo op mijn gemak want ik was wel echt nerveus. Ze luistert écht naar je ideeën en maakt het nog zoveel beter met haar suggesties erbij.

@annevanmidden

Anne is een Nederlandse floriste en werkt net zoals ik seizoensgebonden. Ze maakt boeketjes alsof die gewoon zo geplukt uit de natuur komen. Anne staat ook dichtbij de natuur, dat vind ik zo belangrijk en mooi.

@marionmaakt

Marion is een inspirerend voorbeeld die van kleine starter naar een fulltime ondernemer is uitgegroeid. Achter de schermen is het niet altijd rozengeur en maneschijn, dat deelt ze ook. Eigenlijk kijk ik écht op naar Marion en vind ik het bijzonder wat ze allemaal doet.

Volg ’t bloemt via Instagram

Beeld: @biestbeeld

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen