Bye bye 9 to 5, hello digital nomad life

Girlboss Alex organiseert met haar bedrijf Meetings in the Sun workations & masterclasses. 
Hi, mijn naam is Alex Malone. In 2015 nam ik ontslag, verkocht ik al mijn spullen en nam ik afscheid van mijn appartement omdat ik me opgesloten en vast voelde zitten in mijn job en het ritme wat daarbij leek te horen. Op reis ging ik leven naar mijn eigen ritme en dat bracht me zoveel geluk en creativiteit. Ik zette al reizende door Australië mijn eerste bedrijf op. Dat ging goed! Inmiddels is die freelance business uitgegroeid tot Meetings in the Sun, een bureau waarin ik samen met mijn compagnon en 6 andere mensen werk op verschillende projecten en klanten.
Kort daarna kreeg ik vaak vragen over hoe ik succesvol reizen en werken combineerde. Niet veel later ontstond -door die slimme vraag- mijn tweede bedrijf, een platform waarmee ik anderen help om ook vrijheid voor zichzelf te creëren.
Inmiddels woon ik opnieuw in Nederland én heb ik zelfs een huis gekocht. Deze keer is mijn situatie compleet anders na mijn wereldreis, want nu ben ik in control van mijn tijd en ritme en is zelfs mijn koophuis onderdeel van mijn vrijheid. Als ik nu een lange tijd weg wil, hoef ik namelijk niet mijn hele leven op te zeggen, maar kan mijn huis onderverhuren en een vaste stroom aan inkomen genereren dankzij dat huis. Mijn mindset is echt veranderd en daar hoop ik anderen mee te kunnen helpen.
Waarom ben jij begonnen met de workations
Ik ben lang zoekende geweest naar hoe je werken en reizen met elkaar kan combineren op een manier die bijdraagt aan zowel persoonlijke, zakelijke en financiële groei. Altijd onderweg zijn, creëert niet alleen eenzaamheid maar ook stress en onzekerheid. Veel alleen moeten doen maar ook een netwerk opbouwen, is moeilijk. Ik ben daarom een aantal keer meegegaan met een georganiseerde workation, maar eerlijk… dit viel altijd tegen. De verwachtingen van de organisatie naar de deelnemers was niet goed gemanaged waardoor de groep niet op elkaar aansloot en het programma de verwachtingen niet inloste.
Als ik alleen op workation ging, dan had ik een duidelijk doel wat ik uit die trip wilde halen. Ik plande tijd in om aan mijn bedrijf te werken, om aan mijzelf te werken en ik zorgde voor interessante netwerkmogelijkheden die ik opzocht via co-working spaces of meet-ups. De workations die ik voor mijzelf organiseerde waren daardoor altijd erg waardevol, maar de georganiseerde – die ook nog eens meer geld kostte- een stuk minder. Het concept van workation – met een groep gelijkgestemden werken aan je business- vond ik sowieso wél een mooi idee. Toen dacht ik: “Ik ga het voortaan zelf doen!”
Ik ben lang zoekende geweest naar hoe je werken en reizen met elkaar combineert op een manier die bijdraagt aan zowel persoonlijke, zakelijke en financiële groei.

Alex

Wat zijn volgens jou dan de gevaren aan de slechts 20 vakantiedagen in een jaar? 
Het gevaar is dat je niet in control bent van waar jij behoefte aan hebt. Er wordt meegegaan in een collectief systeem terwijl iedereen anders is en andere behoeftes heeft. Pas als je luistert naar je behoeften, wensen, missie en hetgeen waar jij gelukkig van wordt, ben je in je kracht en kan je zoveel meer dan als je in iemand anders zijn ritme meegaat…
Als je erover nadenkt -zonder dat ik een gevaar benoem- is het toch eigenlijk bizar dat er vooraf een bepaald aantal dagen worden toegekend door iemand anders waarvoor je toestemming moet vragen zodat jij daarin een bepaalde activiteit mag doen? Daarmee wordt toch al aangegeven dat die activiteit niet aansluit op de timing wanneer je daar het meeste behoefte aan hebt. Het is volgens mij daarom dat mensen zo toeleven naar hun vakantie. Ze hebben al veel langer behoefte aan alles wat een vakantie brengt. Ik kan me nog herinneren toen ik zelf vakantiedagen had… Voor mij werkte dat niet, want ik wilde dan al eerder dan mijn vakantie meer vrije tijd, even weg zijn of rusten, maar alles loopt gewoon door en ik had heel erg het gevoel dat ik niet weg zou kunnen, omdat ik dan anderen met mijn verantwoordelijkheden zou achterlaten, dus ging ik ook maar door… totdat ik dan eindelijk die vakantie had. Zelfs dan kon ik me een beetje schuldig voelen of zei ik ooit: “Je mag met wel bellen hoor als er iets is.”
De eerste week van mijn vakantie was ik dan kapot. Helemaal aan het ontstressen. Na een week lang bijgekomen van een heel jaar hard werken kon ik dan een week écht genieten. Vervolgens was ik in de laatste week al aan het aftellen, met in mijn achterhoofd de gedachte dat ik bijna weer aan de slag moest om dan weer een jaar toeleven naar die 25 vakantiedagen. Alleen al bij die gedachte kon ik minder van mijn laatste week vakantie genieten. Ik besefte ineens: Ik neem eigenlijk gewoon vakantie voor mijn baas zodat ik weer een jaar lang kan werken. Ik neem geen vakantie omdat ik dat wil of ervan wil genieten, anders mocht ik dat wel doen wanneer ik wil toch? Ik vind vakantiedagen zoals ze bij de meeste mensen zijn ingericht niet draaien om de mensen, maar puur voor het bedrijf zodat de werknemers zich weer klaar kunnen maken voor een jaar werken en stressen. 
Hoe ben jij als persoon geëvolueerd nu je als digital nomad kan leven? 
Het belangrijkste verschil is dat ik niet in dienst ben van iemand anders zijn droom, maar leef vanuit mijn eigen kracht. Ik kan de tijd en ruimte nemen om te luisteren naar mijn gevoel en beslis op basis daarvan hoe mijn jaar, maand, week en dag eruit ziet. Dat is een heel fijn én vrij gevoel. Sinds ik niet meer hoef te luisteren naar verwachtingen en planningen van anderen heb ik leren vertrouwen in mijzelf. Dat is misschien wel de mooiste les want zo zijn mijn zelfvertrouwen en creativiteitsvermogen toegenomen. Ik ken mijn missie en haal elke dag plezier uit het feit dat ik in lijn van mijn missie mag ondernemen met mooie mensen om mij heen. Ik ben echt heel gelukkig en groei elke dag. Ik heb niet meer het gevoel dat ik vastzit of ben niet meer zoekende, maar heb een stip op de horizon en geniet van het pad daar naar toe, whatever dat pad ook precies is. 
Ik heb niet meer het gevoel dat ik vastzit of ben niet meer zoekende, maar heb een stip op de horizon en geniet van het pad daar naar toe, whatever dat pad ook precies is.

Alex

Als je maar 3 bestemmingen mag opnoemen die altijd fijn om daar te werken, welke zou je dan kiezen? 
In Nederland vind ik het fijn om er af en toe tussenuit te gaan door bijvoorbeeld een natuurhuisje te boeken en daar een soort van mini workation te doen. Ik ga ook graag terug naar mijn roots in Zeeland, dichtbij het strand en in de natuur. Je bent dan weinig tijd kwijt aan reistijd, het is duurzaam en je bereikt ook dichtbij huis hetzelfde gevoel van vrijheid en even helemaal weg zijn. Ik moet wel eerlijk zijn dat ik dit pas heb kunnen vinden in Nederland nadat ik het gevoel ver van huis had herkent. Pas toen ben ik bewuster geworden van het gevoel en het vertalen naar hoe ik dat kon hebben dichterbij huis.   
meetings in the sun zeeland
Heel cliché maar Bali staat zeker in mijn top 3. Je hebt daar zoveel fijne plekken om te werken. Dankzij alle healthy cafeetjes en retreats is het gemakkelijk om een goede balans te vinden tussen werk, persoonlijke ontwikkeling en een gezond leven.
Berlijn vind ik ook echt een hele vette stad die me altijd veel inspiratie geeft. Die hele stad ademt creativiteit. Ooit ga ik daar nog eens een jaar wonen!
Welke bestemming staat nog op je verlanglijstje? 
Ik wil heel graag Digital Nomad Chang Mai ervaren. Ik heb mijn hart verloren in Zuid-Amerika dus daar zou ik heel graag naar terug willen en dan zou ik het liefst een paar maanden kamperen in Patagonia. Wel moet ik heel eerlijk zeggen dat met alle uitdagingen in mijn werk en de vrijheid die ik binnen het ondernemen ervaar dat mijn reishonger echt een stuk minder is geworden. Ik heb voor nu volle focus op mijn bedrijf en ik kies bestemmingen die bijdragen aan wat ik wil neerzetten met Meetings in the Sun

Vind hier meer informatie over de masterclasses en workations van Meetings in the Sun.

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen