9 vragen aan magic maker Elfi

“Hoe we omgaan met dingen die we krijgen voorgeschoteld, ligt volledig in onze eigen handen.”

Elfi leert je vertragen. Door je te inspireren met creatieve posts. Door haar nieuwe boek ‘Generation Hex’. Of door te vragen hoe het met je gaat wanneer je met een stressy stem de eerste vraag op haar afvuurt. Na even af te stemmen hoe we ons op dat moment voelden, vroeg ik haar alsnog 9 vragen en wat voor een inspirerende antwoorden heeft ze ons gegeven. Benieuwd welke? Je leest ze hier.

Wie is Elfi?
Ik hou van pittig eten. Chili, alles wat pikant is… Misschien heeft het wel te maken met dat ik een vuurteken ben (lacht). Het zal vast daar iets mee te maken hebben. Ik zie mezelf ook als een eeuwige student. Ik wil blijven groeien en leren. Ook ben ik auteur, zo heb ik onlangs het boek ‘Generation Hex’ geschreven. Het boek gaat over hoe je die eigen kracht van jou kan herontdekken.
Ook heb ik een tattoo met de woorden ‘I am’. Voor mij staan die woorden voor kracht. Na heel wat destructieve relaties was ik mijn inner spark verloren. Toen had ik ook erg weinig zelfvertrouwen. Daarom herinnert ‘I am’ mij aan mijn authentieke zelf. Dat ik nooit hoef te veranderen voor iemand anders. Ik ben wie ik ben. So be it! Ik koester mijn waarden enorm: vertrouwen hebben in mezelf en authentiek blijven. Zeker na mijn donkerste periode nu zo’n 5 jaar geleden… mijn waarden helpen mij om keuzes te maken.

Ik zie mezelf als een eeuwige student. Ik wil blijven groeien en leren.

Wat maakt je blij?
Mijn hondjes. Ze zien spelen, met ze knuffelen… ik leer zoveel van hen. Ze zijn als een spiegel voor mij. Wanneer ik meer stress ervaar en met hen ga wandelen, zal je zien dat één van de hondjes wat meer vertraagt. Op zo’n moment besef ik dat de wereld wel kan wachten. Achteraf gezien, zijn het net die extra stappen die ik op dat moment nodig had. 
Waar ik ook enorm van kan genieten, is bewuster aankijken tegen een creatief proces. De verschillende lagen waar ik doorga, om nadien het eindresultaat in al zijn facetten te kunnen bewonderen. Onlangs heb ik mijn kandelaar bewerkt met klei. De klei gaf de kandelaar een compleet andere vorm en vertoonde ook nog eens barstjes. Vroeger zouden die barsten mij irriteren terwijl ik nu denk dat die barsten imperfectie net zo krachtig omarmen. Ik vind het leuk om te merken hoe ik in dat creatieve proces evolueer als mens. Het resultaat was anders dan verwacht en toch waardeer ik het mooie daarvan. Het herinnert me eraan dat we in alles wat goeds kunnen vinden.

Op de dag van vandaag ben ik allesbehalve perfect maar ik pak het nu anders aan. Milder. Ik behandel mensen hoe ik graag zelf zou behandeld willen worden. 

Wat maakt je droevig?
Onrecht in al zijn vormen. Onrecht tegenover mensen, dieren en de natuur. Het maakt me droevig wanneer mensen afval achterlaten in bossen of wanneer ze bomen afkappen. Op zo’n moment raakt het mij dat mensen niet beseffen hoeveel we van de natuur krijgen. Er ligt zoveel schoonheid (lees: geschenken) in verscholen. Kon iedereen dat maar zien, denk ik dan. 
Ook hierin ben ik gegroeid. Ik verkies nu 5 jaar om plantaardig te eten. Vroeger zou ik bijvoorbeeld tegenover vleeseters erg direct zijn geweest. Mensen met de vinger wijzen, vanuit mijn eigen pijn. Ik zat toen niet goed in mijn vel en projecteerde al die gevoelens op anderen, in plaats van naar binnen te keren en ermee aan de slag te gaan. Op de dag van vandaag ben ik allesbehalve perfect maar ik pak het nu anders aan. Milder. Ik behandel mensen hoe ik graag zelf zou behandeld willen worden. 
Ik blijf mezelf op deze manier eraan herinneren dat we allemaal met een uniek filter naar de wereld kijken. Ik kan alleen maar hopen voor een toekomst waarin we meer begrip gaan tonen tegenover elkaar. Naar elkaar leren luisteren, om zo tot die diepere lagen te komen. Waarom iemand op een bepaalde manier denkt. Net in die open gesprekken en in het delen van andere meningen, kunnen we het meest groeien als mens. 

‘Generation Hex’ is een boek waarin ik mijn persoonlijke selfcare tools alle ruimte geef. Zoals koken met kruiden of astrologie. Allemaal manieren om een betere connectie met je authentieke zelf te vinden.

Je hebt net het boek ‘Generation Hex’ uitgebracht. Hoe anders was dit proces in vergelijking met je andere boeken?
‘Generation Hex’ is inderdaad een ander boek maar eigenlijk ook niet. Net zoals mijn andere boeken is dit boek begonnen uit mijn persoonlijke verhaal, uit creativiteit. Hoe het is om die (creatieve) grenzen op te zoeken. Dit nieuwe boek is daarom niet erg anders dan de vorige.
‘Generation Hex’ is een boek waarin ik mijn persoonlijke selfcare tools alle ruimte geef. Zoals koken met kruiden of astrologie. Allemaal manieren om een betere connectie met je authentieke zelf te vinden.
Tijdens een schrijfproces bots ik altijd wel tegen een mentaal aspect. In dit geval schreef ik het boek in het begin van de eerste lockdown. Normaal ga ik eens naar een koffiebar om toch niet altijd thuis te schrijven. De mogelijkheid om mij te verplaatsen, dat heb ik erg gemist. Mentaal vond ik dat wel uitdagend dat ik op dat vlak andere keuzes moest maken.
Bij ieder groot project ga ik door een fase van twijfels. Het is nog een stuk van het oude geloofspatroon waar ik doorga. ‘Ben ik wel goed genoeg?’, Vroeger zou ik helemaal opgegaan zijn in die emotie, terwijl ik nu eerst met mijn mindset aan de slag ging. Nu kan ik mijn angst voor falen vanop een afstand bekijken en erkennen. Ik heb voor het eerst enorm gewerkt aan energie-shifting. Van angst naar dankbaarheid gaan, creeërde al snel een nieuwe flow zodat ik nog meer kon genieten van het hele proces. 
Omdat handzeep tijdens die eerste lockdown zo in the picture stond, ben ik beginnen schilderen met zeep. Ik wilde uit die boodschappen vreugde halen. Dat creatieve resultaat vind je terug in ‘Generation Hex’.
Welk hoofdstuk vond je het meest uitdagend om te schrijven?
Goede vraag! Ik word enthousiast door van alles. Zo zat dit schrijfproces al gefragmenteerd in mijn hoofd. De hoofdstukken moesten eruit, ze moesten worden geschreven.
Eigenlijk was er niet meteen één hoofdstuk de meest uitdagende om te schrijven. Het volledige schrijfproces was uitdagend. Ik twijfelde zo aan mezelf zoals bij elk nieuw, groot project. Het impostor syndrome gaat samen met die angstgevoelens. Ik heb gelukkig die energie kunnen veranderen en denk nu met veel warmte aan die momenten terug. Hoe ik die energie veranderde was door het boek te beginnen visualiseren. Het effect van het boek wanneer het klaar was. Wanneer er toffe feedback kwam van de uitgever. Wanneer de lezers enthousiast zijn. Die energie shiften was dé challenge van dit schrijfproces.

De grote challenge tijdens mijn laatste schrijfproces? Mijn energie shiften van angst naar dankbaarheid.

Aan welk moment denk je met veel liefde terug wanneer het over je nieuwe boek gaat?
Wanneer mensen sturen dat het boek hen troost biedt, of ze erkenning voelen in mijn woorden. Mijn woorden als hartverwarmend worden omarmd, net als mijn verhaal. Toen ik startte met therapie, las ik ontzettend veel (zelfhulp) boeken. Ik botste op ‘Reasons to stay alive’ van Matt Haig. Vanaf de eerste pagina, liepen de tranen over mijn wangen. Wat toen volgde was een ontlading. Een soort van bevestiging dat ik niet alleen was met mijn gevoelens. Het boek werd een houvast voor de weken, maanden,… die erop volgden. Ik ben ontzettend dankbaar voor mensen die hun ervaringen delen. Net daarom wilde ik me niet langer inhouden en delen wat mij op de dag van vandaag hier heeft gebracht. Dat er zoiets bestaat als licht aan het einde van de tunnel.
Wat is jouw dagelijkse selfcare routine?
Tijdens de wintermaanden drink ik voor het slapengaan een tas Pukka thee. Het helpt mij en mijn lichaam te vertragen. Mijn favorieten: Relax met kamille of Night met lavendelknoppen. Ik kan met momenten echt blijven gaan. Alles op een meer bewuste manier doen, helpt mij om na te gaan waar mijn lichaam op dat moment nood aan heeft. Ik maak graag een ritueel van het uitkiezen tot het kopje tussen mijn handen nemen. 
Waarden zoals vegan en cruelty free vind ik enorm belangrijk en trek ik graag door naar de badkamer. Wanneer er een positieve affirmatie op de verpakking staat, maak ik een vreugdesprongetje. Het zijn die kleine dingen die het verschil kunnen maken aan het begin of einde van de dag.
Waarvoor ben je dit jaar het meeste dankbaar?
Voor keuzes. Vaak denken we dat we geen keuze hebben in een bepaalde situatie maar niets is minder waar. Hoe we omgaan met dingen die we krijgen voorgeschoteld, ligt volledig in onze eigen handen. Het laatste jaar was eentje van leren loslaten op vele vlakken. Ik werd vaak uit mijn comfortzone getrokken, waardoor ik op zoek kon gaan naar andere mogelijkheden of hierdoor nieuwe inzichten kreeg. Iedereen heeft dit jaar wel iets verloren,… ik focus graag op wat ik heb geleerd. Dit jaar heeft me vooral nog meer vertrouwen geschonken in mezelf en dat alles wel zijn weg (terug) vindt. En dat creativiteit de wereld een stuk mooier maakt. Ik hoop dan ook dat meer mensen hun talenten gaan verspreiden in 2021.

Dit jaar heeft me vooral nog meer vertrouwen geschonken in mezelf en dat alles wel zijn weg (terug) vindt.

Wat zijn je dromen voor het volgende jaar?
Ik wil een verlengde van ‘Generation Hex’ uitbrengen, dat zou erg verrijkend zijn. Ook wil ik iets soortgelijk voor tieners brengen. Ik voel op dit moment dat bepaalde onderwerpen uit het boek van grote waarde zijn in de tijd waarin we nu leven. Ik heb heel wat dromen en doelen maar moet ook wel prioriteiten stellen. Belangrijker: op de eerste plaats mezelf prioritair behandelen. Ik wil blijven visualiseren en doen wat me echt gelukkig maakt, dan zal volgend jaar waanzinnig magisch worden!

Volg Elfi via Instagram

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen