8 vragen aan Stefanie van Ecotheek

Na een tijd serieus in de put gezeten te hebben – daar ben ik heel eerlijk over, het is tijd dat het gedaan is met alle taboes – heb ik een lijstje gemaakt van wat ik graag doe.
Het begon met reizen en een woonkamer vol plastic afval nadat ze geboortegeschenkjes kreeg. Heel wat struggles en denkoefeningen later realiseert Stefanie haar droom en start ze met Ecotheek. Dé webshop waar je ethische, ecologische en duurzame producten voor jezelf en huis kan vinden.
Wie is Stefanie?
30-something, lief van Mattias, mama van Isaac, dogmom, net verhuisd van Antwerpen naar Kruibeke.
Mijn carrièreparcours begon ‘zoals het hoort’. Universiteit, jaartje buitenland, terugkomen want de centjes waren op, beginnen werken, opwerken tot manager. Tot de wake-up call kwam. Ik was absoluut niet gelukkig met mijn professioneel leven en zag dat in het parcours waarin ik zat ook niet snel gebeuren. 
Ik denk dat ik overkom als een rustig persoon, maar zelf ervaar ik dat ik binnenin een heel onrustig iemand ben. Ik wil dingen doen, ontdekken, proberen. Uitdagingen zoeken. Ergens helemaal voor gaan. Met vallen en opstaan. Ik kan heel onbezonnen zijn. Dat is gelukkig gebeterd in de laatste jaren. Ik heb deze nood aan avontuur lange tijd kunnen vervullen door veel te reizen. Tot je wat gesetteld bent en even alleen op een vliegtuig naar de andere kant van de wereld springen niet meer zo vanzelfsprekend blijkt te zijn. 
Na een tijd serieus in de put gezeten te hebben – daar ben ik heel eerlijk over, het is tijd dat het gedaan is met alle taboes – heb ik een lijstje gemaakt van wat ik graag doe. Ik schreef op waar ik goed in ben en waar ik nog in wil groeien. Zo kwam ik stilaan op het idee van zelfstandig iets op te starten, iets waar ik al mijn creativiteit in kwijt kan. Ik voel me helemaal klaar voor de volgende stap.

Na een tijd serieus in de put gezeten te hebben – daar ben ik heel eerlijk over, het is tijd dat het gedaan is met alle taboes – heb ik een lijstje gemaakt van wat ik graag doe.

Wat maakt je blij?
Kleine zaken: gezelligheid, me-time, een nieuw restaurantje uitproberen, Trump zien afgaan, reisjes plannen en nog zoveel meer.
Wat maakt je droevig?
Onrecht. Bekrompenheid. Mensen die alleen over zichzelf of over de kerktoren kunnen praten. Oh en Trump aanhangers. Ik kan nogal fanatiek zijn, vrees ik.

Je hoort vaak dat het slecht gesteld is met onze oceanen en er veel plastic in zit. Het is toch wat anders wanneer je het met je eigen ogen ziet op één van de mooiste plekken ter wereld.

Waarom ben je begonnen met Ecotheek?
Verschillende zaken eigenlijk. In 2016 heb ik een paar maanden rondgereisd, onder andere in Australië. De vervuiling in de oceanen (bijvoorbeeld in het Great Barrier Reef bijvoorbeeld) is mij toen heel hard opgevallen en was ook wel een eye-opener. Je hoort vaak dat het slecht gesteld is met onze oceanen en er veel plastic in zit. Het is toch wat anders wanneer je het met je eigen ogen ziet op één van de mooiste plekken ter wereld. Op zo’n moment begin je wel eens na te denken… Vanaf dat moment begon ik zelf veel meer te letten op de duurzaamheid van de producten die ik kocht. Eind 2017 werd ik dan voor de eerste keer mama. We woonden in een klein appartementje. Ik weet nog dat heel onze living zich volstapelde met al het plastic afval van de geboortecadeautjes die we kregen. Het idee is toen wat beginnen groeien. Na heel wat nadenken en een teleurstellende werkervaring waaruit ik geleerd heb dat het tijd werd om iets te zoeken waar ik zelf ook volledig achter stond. Enkele maanden geleden ben ik begonnen met het concretiseren van mijn idee.
Zijn er merken die jij exclusief zal verkopen in België? 
Voorlopig nog niet, hoewel ik dit in de toekomst uiteraard graag zou willen doen. Veel landen staan op het vlak van ecologische producten al een stuk verder. Zelf wil ik de producten ook niet van heel ver moeten invoeren dus voorlopig blijf ik in de Benelux rondkijken.Wél ben ik zelf ook bezig met onder de naam Utterbloom zelf shampoobars en geurstokjes te maken, met de bedoeling deze op termijn ook op de markt te brengen.
Welke boeken of documentaires over ecologie zou jij aanraden aan onze lezers?
Alle documentaires van David Attenborough. Wat een held. Hij heeft de effecten van de klimaatopwarming van dichtbij gezien en toont de wonderen van de natuur en de desastreuze effecten van onze huidige manier van leven op een begrijpelijke en heldere manier. Het grote publiek bereik je helaas niet door enkel met cijfers en feiten te gooien. Mensen hebben beelden nodig, emoties, heldere, duidelijke, alledaagse taal. ‘A life on our planet’ zou verplichte kost moeten zijn op school. 
Verder wil ik hier geen dikke wetenschappelijke boeken over ecologie of de klimaatopwarming naar voor schuiven, daar begin ik zelf ook niet aan. Eén van de eerste boeken die ik over dit onderwerp las is ‘Hoe je stopt met plastic’ van Will McCallum. Ook hier weer: duidelijke, heldere taal, praktische tips, daarmee geraak je al een heel eind.

Ik heb gelukkig ondertussen wel geleerd dat je bij het opstarten van een eigen zaak er niet alleen voor staat, er zijn genoeg platformen waar je hulp kan vragen!

Welke pro’s en contra’s van een eigen zaak op te starten, heb je al mogen ontdekken tijdens deze opstartfase?
Heel eerlijk, ik had geen idee hoe ik hieraan moest beginnen! Ergens helemaal onvoorbereid inspringen is niet mijn ding, dus ik ben begonnen met boeken te lezen, opzoekwerk te doen, met mensen te praten…. En dan moet je het gewoon doen. Ik start elke dag met een to-dolijstje, maar doorheen de dag wordt het lijstje altijd maar langer omdat er zoveel zaken zijn waaraan ik denk die ik nog kan doen! Ik kan ’s nachts zelfs wakker worden door een idee dat ineens in mij opkomt. 
De pro’s: je kan je eigen ding doen, je kan je creativiteit erin kwijt. De contra’s: als het je eerste keer is, is het een beetje een chaos waarin je zelf structuur moet zien te vinden. Ik heb gelukkig ondertussen al wel geleerd dat je er bij het opstarten van een eigen zaak niet alleen voor staat, er zijn genoeg platformen waar je hulp kan vragen!
Wat is je grootste droom voor Ecotheek?
Ik begin klein met een webshop met vooral veel basisproducten. Er zullen ook producten te vinden zijn van het eigen merk Utterbloom. Op termijn wil ik graag een echte concept store realiseren met allerlei leuke alledaagse artikelen, decoratie, kledij, juwelen, babyproducten en nog zoveel meer. Ik wil hiermee aantonen dat er voor bijna elk product wel een ecologische alternatief te vinden is.
Een droom zou zijn om op termijn een fysieke winkel te openen met ook plek voor kleine ondernemers om bijvoorbeeld handgemaakte producten aan te prijzen. 
De naam Ecotheek is simpel en dat is met een reden. Waar mensen bij een apotheek denken aan een plek waar ze alles kunnen vinden zoals medicijnen en verzorging, wil ik dat ze bij Ecotheek denken aan een plek waar ze alles kunnen vinden dat met duurzaamheid en ecologie te maken heeft.
Volg Ecotheek via Instagram

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen