4 x body positive brainfood

Body positive boeken die iedereen gelezen zou moeten hebben.

Wanneer je de term body positivity googlet krijg je meer dan 94 miljoen zoekresultaten, een schat van informatie dus! De kans is daarom groot dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Waar je moet dan gaan zoeken om de juiste informatie over deze sociale beweging te vinden? In deze blogpost somt Marijne enkele boeken voor je op die tot heel wat nieuwe inzichten én zelfliefde leiden. Klaar voor wat nieuw leesmateriaal?
BODY POSITIVE POWER – MEGAN JAYNE CRABBE
Mijn absolute aanrader als het aankomt op body positive leesvoer moet toch wel Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe zijn. De body positive movement heeft, zoals Megan het letterlijk schrijft, haar leven gered. Jarenlang vocht ze met verschillende eetstoornissen en deed ze er alles aan om te passen in de standaard van de maatschappij. Tot ze op een dag een foto zag van een iets vollere vrouw op Instagram. Een hele nieuwe wereld ging voor Megan open; tijd voor de body positive movement.
In dit boek schetst Megan op een heel toegankelijke en duidelijke manier hoe de maatschappij kijkt naar onze lichamen. Ze geeft tips om zelf aan de slag te gaan met negatieve denkpatronen. Niet alleen schrijft Megan erg vlot, ook haalt ze tal van persoonlijke voorbeelden aan én staan er in het boek prachtige illustraties die lichaamsdiversiteit vieren.
OP JE LIJF GESCHREVEN – MAYRA LOUISE
Een tweede boek dat ik je absoluut wil meegeven is Op je lijf geschreven van Mayra Louise. Dit boek brengt een licht op de persoonlijke beleving van zelfbeeld en ook hoe je negatieve aspecten kan doorbreken. De schrijfstijl van Mayra heeft een warm karakter waardoor je als lezer meteen een soort verbondenheid voelt.
Ook deelt ze haar plek in het boek samen met andere powerladies zoals Lotte Van Eijk, Marianne Nykjaer en vele anderen. Ook leer je in dit boek omgaan met spiegelstress en hoe je zelfliefde kan doortrekken naar de slaapkamer.
KNAP VOOR EEN DIK MEISJE – TATJANA ALMULI
Tatjana Almuli gooit het met Knap voor een dik meisje dan weer over een andere boeg. Het is geen zelfhulpboek met tips en tricks, informatieve stukken of opinies van professionals. Het is een boek dat Tatjana’s leven schetst, het leven van een dik meisje in een maatschappij waar dun de norm is. Ze schetst de highs en lows, met veel nadruk op de lows. Daarom kan dit boek je ook wel eens bij de keel grijpen.
Tatjana schrijft met een erg vlotte pen, wat ervoor zorgt dat het boek vlot leest. Je hoeft natuurlijk ook niet zelf iets voller te zijn om dit boek ten volle te begrijpen, aangezien het zo verteld wordt dat het voor iedereen leerrijk is.
LIEF VOOR MIJN LIJF – SABINE PEETERS
Last but certainly not least, sluit ik graag af met Lief voor mijn lijf door Sabine Peeters. Na zelf ook te maken hebben gehad met een eetstoornis, gaat Sabine met verschillende professionals aan de slag. Ze wilt er graag achter komen waarom jongeren twijfelen over hun lichaamsbeeld en waar die twijfels nu precies vandaan komt. De informatieve stukken wisselen zich af met tips en tricks om je eigen lichaam meer lief te hebben. Met dit boek zorgde Sabine ervoor dat body positivity en zelfliefde in Vlaanderen op de kaart werden gezet. Iets waarvoor ik haar alleen maar ontzettend hard kan aanmoedigen!
Lief voor mijn lijf zou iedereen in huis moeten halen. Het is een handig boek dat een duidelijke wisselwerking weergeeft tussen het beeld dat de maatschappij ons oplegt en hoe we over onszelf denken.
Welk boek ga jij in huis halen? Of zet je het liever op je lijstje voor Kerst?
Ik hoor het graag!
Veel liefs
Marijne

foto banner: Mayra Louise

Marijne

Marijne is body positive activiste en zet zich in voor de gelijkwaardigheid van minderheidsgroepen. Zo strijdt ze niet alleen voor dikke mensen, maar is ze ook intersectioneel feminist, black lives matters ally en werkt ze op haar Instagram taboedoorbrekend door mentale gezondheid aan te kaarten. Alles wat er in de maatschappij beweegt, houdt Marijne bezig!

Aanbevolen artikelen