10 vragen aan Lauren van The Yoga Lab

“De boodschap die ik probeer mee te geven gaat hand in hand met mijn persoonlijkheid, maar hoe ik het breng daagt mij uit om uit mijn comfortzone te komen”

Lauren is de queen van online yoga. Op haar Instagrampagina en via zoomsessies zorgt ze voor de beweging en rust waar we allemaal nood aan hebben. Een yogastudio openen in het woelige jaar 2020? Geen evidentie, maar wel de beste keuze die ze kon maken. Voeg daar nog haar kersverse podcast aan toe en we hebben genoeg stof voor een inspirerend interview.

Wie is Lauren?

Ik ben 25 jaar en het oudste kind uit een gezin van ondernemers. Ik ben hoogsensitief en een overdenker met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Het belangrijkste wat mij definieert is de gevoeligheid of zachtheid.
Voor The Yoga Lab heb ik me over een aantal drempels moeten zetten.Aan het einde van mijn yogaopleiding op Bali moest ik zelf een les geven voor een nieuw publiek. Ik ben altijd iemand geweest die het verschrikkelijk vond om voor groepen te praten. Maar toen ik daar zat ging het plots vanzelf, alsof er van buitenaf iets over mij kwam. Het beste van twee werelden komt samen in yoga. De boodschap die ik probeer mee te geven gaat hand in hand met mijn persoonlijkheid, maar hoe ik het breng daagt mij uit om uit mijn comfortzone te komen.

Wat zijn jouw resetknoppen?

Tot ik vijf jaar geleden het verschil ontdekte tussen alleen en eenzaam kon ik niet goed alleen zijn. Toen zag ik in dat het mij deugd doet om eens op mezelf te zijn en bijvoorbeeld te lezen. Dat is het voordeel aan online lesgeven, ik zit thuis in mijn cocon. Lesgeven geeft mij energie, maar ik mag niet over mijn limieten gaan.
Sinds een jaar spreek ik af met mijn therapeut. Er was niet per se iets mis, maar ik had altijd wel een soort droevigheid of neerslachtigheid over mij. Van haar krijg ik bevestiging dat alles wat ik voel ertoe doet en ik leer wat achter die gevoelens schuilgaat.

Wat is jouw visie op zelfzorg?

Enerzijds is er het zogezegd oppervlakkige waarbij je naar de kapper gaat, een maskertje aanbrengt,… Anderzijds is er het diepere werk waarbij je zorgt voor het innerlijke door naar therapie te gaan, te praten over je gevoelens,… Maar die twee dingen staan niet los van elkaar. Ik geloof dat er een waarheid zit in fysiek voor onszelf zorgen en dat mogen we niet afschilderen als oppervlakkig of louter consumptie.
Tegen een kind zeg je niet ‘ik zie dat je vermoeid bent, maar werk door’ of ‘zet door ondanks dat je je slecht voelt’. We zijn vaak zo hard voor onszelf, het moet altijd beter. Het laatste jaar heb ik dat idee kunnen loslaten. Rusttijd is geen verspilde tijd. Voor mij is zelfzorg de acceptatie van je emoties, van wat je denkt, wat je voelt, wat je wil en waaraan je nood hebt en daar zo veel mogelijk naar proberen te handelen zonder jezelf zo klein te houden.

“Voor mij is zelfzorg de acceptatie van je emoties, van wat je denkt, wat je voelt, wat je wil en waaraan je nood hebt en daar zo veel mogelijk naar proberen te handelen zonder jezelf zo klein te houden”

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?

Liefst sta ik op voor ik enige vorm van contact kan hebben met anderen, ergens tussen 6 een half 7. Op die manier heb je geen excuus om dingen te doen die goed zijn voor jou. Na yoga, pilates of een korte workout, mediteer ik. Meditatie heeft me geleerd om een pauze te creëren tussen de prikkel en mijn reactie. Vervolgens probeer ik te journalen. Je gedachten gaan sneller dan dat je ze kan opschrijven dus ik vond het best uitdagend om mee te starten. Het helpt om te weten dat wat ik schrijf enkel voor mij is. Het moet niet mooi of logisch zijn, je moet gewoon je gedachten opschrijven.

Hoe heb je yoga ontdekt?

Ik ben er zeven jaar geleden mee begonnen tijdens de examens met video’s van Yoga with Adriene. Het was een van de weinige keren dat ik bewoog en het niet met tegenzin deed. Ik zag yoga altijd als iets zweverig, maar Adriene veranderde dat beeld. Ik ben het ook verder beginnen zoeken in meditatie en spiritualiteit en meer gaan lezen, bijvoorbeeld The power of now van Eckhart Tolle. Zeker op de momenten waarop ik het mentaal heel moeilijk had, greep ik telkens terug naar yoga om tot rust te komen. Yoga leert je loskomen van de bestaande ideeën zoals ‘dit is hoe het is en hoe het altijd zal zijn’.

Helpt yoga bij jouw gevoeligheid?

Ik ben iemand die heel erg in haar hoofd leeft en rationeel denkt. Dat toonde zich ook in hoe graag in onderzoek deed voor mijn thesis en hoe graag ik met cijfers bezig ben. Yoga is mijn manier geweest om weer te leren voelen. Dat was ik heel lang kwijt, die connectie tussen wat ik voelde en wat ik dacht. Yoga heeft me geleerd om even stil te staan en te voelen wat er gaande is, welke emoties er spelen, waar mijn lichaam pijnlijk of ongemakkelijk voelt. Veel mensen gaan naar een yogaopleiding om eens in een andere mindset of andere wereld te komen.

“Yoga is mijn keerpunt geweest om eindelijk tot mezelf te komen, te zijn wie ik ben en te durven uitkomen voor wie ik ben, niet wie ik denk dat ik moet zijn”

Je startte met The Yoga Lab in het voorjaar van 2020. Mag ik dat gedurfd noemen, als zelfstandige in bijberoep te starten in zo’n veelbewogen jaar? 

Als ik er nu op terugkijk, is dat inderdaad gedurfd, zeker als ik het vergelijk met wat ik had kunnen doen in de plaats. Maar op dat moment voelde het heel logisch. Ik liep stage bij de Europese Commissie, maar bureauwerk bleek niets voor mij. De zomer ervoor, net na mijn studies, ben ik naar Bali gegaan. Ik vertrok zonder de intentie om yogales te geven, maar dat draaide anders uit.
Het is allemaal snel gegaan. Ik gaf vanaf september (2019) ‘s avonds yogalessen en na twee weken moest ik extra uren organiseren. Ik vond het heel gek dat ik geld kreeg voor mijn lessen. Ik had nog niet de ondernemersmindset die ik nu wel heb. Het beste gevoel dat ik kan hebben is wanneer mensen mij laten weten dat ze ervan genoten hebben of wanneer ik zie dat mensen zich opnieuw hebben ingeschreven.

Wat is de grootste uitdaging voor jou als onderneemster? 

De mindset. Ik ben begonnen met het idee dat ik een manier moest vinden om aan mijn 38 of 40 werkuren te komen. Nu heb ik geleerd dat ik dit kan schalen. Ik kan groot dromen en ik kan alles bereiken wat ik wil. Dat besef is er wel, maar toch denk ik dagelijks ‘zou ik dit wel doen?’. Je moet alles zelf beslissen, alle ideeën zelf bedenken, je bent zelf verantwoordelijk voor wat er gebeurt en kan gebeuren. 

Wat zijn de toekomstplannen van The Yoga Lab?

Ik speelde al lang met het idee om een podcast te starten en die is er nu eindelijk. Daarnaast maak ik ook plannen voor wanneer de studio weer open mag. Voor de toekomst droom ik van een grotere studio waarmee ik Bali naar België kan halen. Ik wil vooral verder gaan met zelfzorg en mindfulness, ook in de vorm van privétrajecten en personal yoga coaching. In 2022 wil ik graag retreats organiseren, klein beginnen en later naar Ibiza of Bali. 

Tot slot, wat is jouw favoriete vorm van yoga? 

Afhankelijk van mijn gemoed kies ik voor Vinyasa of Yin. Yin yoga heb ik nog maar het laatste jaar ontdekt. Vroeger kon ik het me niet inbeelden dat ik zo lang in eenzelfde houding zou stilzitten. Vinyasa yoga is dan weer de beste manier om je gedachten te verderzetten door de beweging en de flow en zo de band met je lichaam te versterken.

Volg Lauren van The Yoga Lab via Instagram

Aanbevolen artikelen