The Goal Getter sprak met Laura ‘Madam Bakster’ Verhulst

Over vallen, opstaan en terug je ding doen

Het was nog net niet te heet voor deze planeet maar toch warm genoeg om met een twijfelachtige zweetsnor en een veel te dikke jas richting Madam Bakster te wandelen.  Laura ‘Madam Bakster’ Verhulst leerde ik een aantal jaar terug kennen. Zij als enthousiaste studente taal-en letterkunde met een succesvolle blog, ik een aantal kilo’s en ongezonde vreetbuien rijker in vergelijking met nu. Madam Bakster’s vegan en guilt free taarten waren mijn persoonlijke eerste stapjes richting gezonde voeding en dat zonder ooit te diëten. Anno 2019 omvat Madam Bakster niet alleen een webshop maar ook een koffiebar en twee bakboeken. Hoog tijd voor een koffieklets met deze inspirerende powervrouw!

Hi Laura, we kennen elkaar al van toen je nog volop in je opstartfase zat. Hoe kijk je zelf terug naar het prille begin?

Dat was een erg intense periode. Tegelijk kijk ik ook met enorm veel dankbaarheid terug naar die momenten, die hebben me écht gevormd. Ook ben ik trots op de job en de werkomgeving die ik voor mezelf gecreëerd hebt. Geloof me, het is een proces met veel vallen en opstaan. Nu zijn we drie jaar later en bevind ik me op een kantelpunt. Het concept Madam Bakster staat er nu en gaat niet meer eindeloos veel evolueren. Dat is het grote verschil met vroeger. Toen waren er wel nog veel mogelijkheden en hadden we voor het bedrijf duidelijke targets waardoor we gemakkelijker onze focus konden behouden. Op dit moment weet ik ook hoe ik Madam Bakster verder wil uitbouwen maar toch lijken de doelen minder concreet. Dat maakt me onrustig.

Op dit moment weet ik hoe ik Madam Bakster verder wil uitbouwen maar toch lijken de doelen minder concreet. Dat maakt me onrustig.

Laura

Zelf vergelijk ik het Madam Bakster avontuur vaak met een berg. De eerste twee jaar waren erg intens, toen had ik ook niet de tijd om ervan te bekomen. Nu zit ik op een stagnerend platform. Volgens mij hét ideale moment om even naar beneden te kijken en te beseffen hoe hard we met Madam Bakster zijn gegroeid. De volgende berg is nog niet gedefinieerd en ik weet eerlijk gezegd niet wanneer ik hem wil beklimmen.

Wat doe je dan wanneer je niet aan het bakken bent? Wat zijn met andere woorden jouw persoonlijke gelukmakers?

Op dit moment ben ik erg veel bezig met literatuur. Een roman schrijven, staat bijvoorbeeld op mijn to-dolijst. Ik kan hieruit zoveel creativiteit en energie halen. Ik sport ook zo goed als dagelijks en combineer dat met lezen of journallen. Mijn dankbare momenten van de dag bijhouden of iets schrijven in mijn one line diary maken me gelukkig. En dan niet te vergeten; mijn trouwfeest! Het is zo fijn om een persoonlijk project te hebben dat helemaal niets met Madam Bakster te maken heeft. Dat was erg lang geleden.

Vroeger voelde ik bijna altijd de nood om mijn nuttige taken te hebben. Alles in mijn leven stond in het teken van iets functioneels. Ik had het gevoel dat het ook van mij werd verwacht, als oprichtster van een succesvolle zaak. Maar het zijn als mens was toen een beetje zoekgeraakt. Nu ben ik volop bezig met een inhaalbeweging.

Zijn die gelukmakers voor jou ook de zaken waar je motivatie vindt? Door even te gaan sporten bijvoorbeeld?

Absoluut! Je kan niet creatief zijn als je geen tijd neemt voor jezelf. Op dit moment ben ik bezig met een lijstje energiezuigers en energiegevers. De volgende stap is om hiermee effectief iets te doen en enkele energiezuigers te elimineren. Dat laatste ligt niet echt in mijn aard maar misschien is het tijd om te reflecteren en ontdekken wat mij écht gelukkig maakt.

Dat lijstje lijkt mij een erg goede tip! Trouwens, je hebt ook net een tweede bakboek uit. Hoe is dat proces verlopen in vergelijking met het eerste exemplaar?

Minder stressvol vooral (lacht). Toen ik begon met het eerste bakboek wist ik eigenlijk niet wat het allemaal inhield en wat de verwachtingen waren. Ik vond het zelfs erg onaangenaam dat er bepaalde elementen van mijn persoonlijkheid werden uitvergroot. Ook was ik continu op zoek naar bevestiging. Gelukkig is dat met het tweede boek niet het geval. Deze keer heb ik kort mijn levensfilosofie kunnen toelichten. Het stelt op zich niet heel veel voor maar geeft me een trotser, rustiger gevoel.

Wat zijn eigenlijk je persoonlijke favorieten uit het nieuwste bakboek?

Sowieso alle recepten met de huisgemaakte amandelmelk. Onze rijstpap, vanillepudding en chocolate chip cookies. Ook ongelofelijk lekker: de brownies met zwarte bonen. Maar eigenlijk ben ik trots op elk recept!

Van hobby naar een bedrijf. Voor velen een grote droom maar er zijn ook valkuilen in dat zeemzoet verhaal. Welke valkuilen heb jij ontdekt tijdens dit parcours?

Ik had die valkuilen tijdens mijn avontuur initieel helemaal niet verwacht. Maar toch zijn ze er. Ineens is je passie je job. Hoe vind je een evenwicht? Ik ben een echte gever. Een grens bewaken op dat vlak is belangrijk maar ook een zoektocht. Zelf heb ook ik onderschat hoeveel facetten er zijn binnen het ondernemersverhaal. Gelukkig neem ik wel vaak de tijd om even te herbronnen. Dan vergelijk ik de drijfveren van het begin met die van nu en denk ik al na hoe ik die kan inzetten voor Madam Bakster.

Ik heb onderschat hoeveel facetten er zijn binnen het ondernemersverhaal. Gelukkig neem ik vaak de tijd om even te herbronnen.

Laura
En zijn die drijfveren initieel hetzelfde gebleven volgens jou?

Ik begon met Madam Bakster uit nieuwsgierigheid maar ook uit gezondheidsperspectief. Met dit concept wilden we het een gezond alternatief bieden voor de klassieke desserts. Er zijn wel kleine veranderingen aan Madam Bakster toegevoegd. Zo vind ik verbinding heel belangrijk en wil ik de wereld een beetje mooier maken. Daarom ben ik volop bezig hoe we als waardegedreven onderneming in de markt kunnen staan. Vroeger wilde ik groot worden met Madam Bakster maar die drang voel ik nu niet meer. Ik heb ontdekt dat groot worden iets is wat niet bij mij past. We zijn een bedrijf met een duidelijke visie en waarde. Ik vrees dat wanneer je groter en groter wordt, afbreuk doet aan die waarden. Je moet water bij de wijn doen. Dat wil ik liever niet.

Is er een bepaald advies dat je heeft geholpen als je even kijkt naar het volledige avontuur tot nu toe?

Eerlijk? Ik ben nogal koppig. Het gebeurt vaker dat mensen me advies geven en dat ik het niet opvolg. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn of haar eigen weg moet vinden in het leven en dat voor jou werkt niet noodzakelijk ook voor mij werkt. Wel geloof ik dat je kracht haalt uit je kwetsbaar op te stellen tijdens een moeilijk moment. Zowel op sociale media als in het offline leven. Zo weet je dat je de zorgen van de wereld niet alleen hoeft te dragen. Voor welk probleem dan ook!

Wat is voor jou de volgende stap? Zowel op persoonlijk vlak als voor Madam Bakster?

Genieten van mijn persoonlijk leven en de liefde want mijn trouwfeest komt dichterbij! Even geen professionele uitdaging. Ik wil ook meer tijd investeren mijn relatie en in de relaties met de mensen rondom mij. Uiteraard wil ik ook nog meer tijd geven aan het schrijven van een roman.

Voor Madam Bakster wil ik graag blijven investeren in het bedrijf als waardegedreven onderneming. Op termijn zou ik ook graag het pand kopen waar de koffiebar momenteel nu gevestigd is. Ik droom ervan om hier een inspiratieplek te creëren. Wie weet beginnen we in de toekomst ook met enkele zijprojecten.

Nu even niet meer over struggles of ondernemen. Welke Gentse eetplekken zouden we volgens jou écht een kans moeten geven? 

(Laura kijkt even richting haar verloofde Kobe)

Kobe, waar gaan we gaan eten?

Hoh, eigenlijk een beetje erg maar we gaan heel graag naar de Orchidee. Het is zo kitsch maar I love it! Even serieus. Ik ga ook heel graag naar het Lepelblad, Royal India in de Donkersteeg, Faja Lobi en Lokaal.

Graag sluit ik af met een vraag voor onze lezers die ook student-ondernemer zijn. Welke tip zou jij hen willen geven?

Gewoon doen! Je hebt als student-ondernemer niets te verliezen. Experimenteer in plaats van alles au sérieux te nemen. Wees minder streng voor jezelf. Informeer je goed. Zoek ook een balans tussen wat mensen je adviseren en wat jou, jou maakt. Bouw je netwerk uit. Reflecteer ook voldoende.

Volg Madam Bakster via Instagram

Jennifer

Jennifer richtte The Goal Getter op, België's gezelligste feel good website. Als ze niet bezig is voor The Goal Getter, zit ze vaak met haar neus in de kookboeken. Heeft ze geen zin om te koken? Dan probeert ze met plezier de nieuwste restaurants uit of ga ze de creatieve toer op met klei.

Aanbevolen artikelen