Coloumn: ‘Wachten op verbinding’

Wachten op verbinding. Met al die online meetings en een gebrekkige wifi, kan deze zin het afgelopen jaar wel samenvatten.

Elke maand schrijft Lou over de kleine en grote dingen uit zijn dagdagelijkse leven en welke rol zijn trans identiteit daarin speelt.

Wachten op verbinding

Ik verheugde mij op het einde van maart 2020, omdat ik wist dat het genderteam me ongeveer rond die tijd zou opbellen. Het was dan een jaar geleden dat ik belde naar hen om mij op de wachtlijst te plaatsen. Helaas, dat telefoontje bleef uit.
Ik had mijn zinnen net iets te veel op deze datum gezet, waardoor ik moeilijk kon met deze plotselinge verandering omgaan. Dit was een grote tegenslag, maar het bleek ook een opportuniteit om het oncontroleerbare te leren accepteren. De lockdown had niet-dringende hulpverlening stopgezet, en er was niets dat ik daaraan kon doen. 

Ik had geen controle over de coronacrisis, maar ik had wel grip op mijn mentale ingesteldheid. Wachten is een mindset waarin je de toekomst liever wilt dan het heden.

Aan de hand van meditatie leerde ik om die gewenste toekomst al in het heden te vinden. Ik was zo gefocust op dat telefoontje. Het was bijna alsof enkel het genderteam mij kon maken tot wie ik werkelijk ben. In het zogenaamde wachten werd ik gewaar dat ik eigenlijk al op weg naar mezelf ben. Ondanks mijn lichaam, ondervond ik dat ik mezelf al als een volwaardig man kan zien.
De telefoon rinkelt. Ik lig nog in mijn bed wanneer het goede nieuws me bereikt. Eind juli krijg ik mijn allereerste afspraak bij het genderteam.
De wachtlijst was met vier maanden opgelopen, maar tegen die tijd besefte ik meer dan ooit dat geduld meer gaat over de attitude die je aanneemt in het wachten dan over het wachten zelf. Mijn psycholoog bij het genderteam ervaart ook dat deze mindset mijn mannelijkheid bijstaat. Hierdoor kan ik makkelijker over mezelf praten en hoef ik in onze gesprekken geen blad voor de mond te nemen. Een mondmasker daarentegen wel.
Wachten op verbinding. Met al die online meetings en een gebrekkige wifi, kan deze zin het afgelopen jaar wel samenvatten. Ook ik moet nog geduld oefenen om mijn lichaam en mijn genderidentiteit met elkaar te verbinden, maar ik voel me meer dan ooit op weg.

Volg Lou via Instagram

Lou

Hoe Lou zichzelf zou omschrijven? "Mijn naam is Lou. Ik ben 21 jaar en studeer Performance in KASK. Ondertussen breakdance ik al 10 jaar en ja, ik ben transgender (lacht)."

Aanbevolen artikelen