Coloumn: ‘Luie ijdelheid’

Eigenlijk is het beminnen van je reflectie toch ook een vorm van zelfzorg?

Elke maand schrijft Lou over de kleine en grote dingen uit zijn dagdagelijkse leven en welke rol zijn trans identiteit daarin speelt.

Luie ijdelheid

Naar aanleiding van mijn allereerste testosteron injectie, vraagt mijn psycholoog of ik in de toekomst een snor of een baard zou laten groeien. Ik vertel hem dat ik dat niet per se wil, maar dat ik mezelf ook goed genoeg ken om te weten dat ik te lui ben om tijd te maken voor het scheren van die gezichtsbeharing net zoals ik dat al waarnam voor mijn haartooi.
Sinds de coronacrisis van start is gegaan, heb ik mijn eigen kapsel verzorgd. Ik merk op dat er een lange tijd schuilgaat tussen de eerste keer dat ik denk dat ik mijn haar eens ga moeten bijscheren en het daadwerkelijk uitvoeren van die gedachte. Daarop vraagt hij voorzichtig of het klopt dat ik dan niet zo ijdel ben. 
Ik ben soms te lui om actief voor mezelf te zorgen, maar als er een spiegel in de kamer is dan ben ik herhaaldelijk afgeleid door mijn eigen spiegelbeeld. Ik spendeer soms heel veel tijd door naar mezelf te kijken en nog eens te genieten van dat beeld ook. Achteraf heb ik dan het gevoel dat ik kostbare tijd heb verspild, maar eigenlijk is het beminnen van je reflectie toch ook een vorm van zelfzorg? 

Het brein is een krachtige tool om jezelf graag te leren zien.

Het is namelijk zo dat ik niet altijd met deze ingesteldheid naar mezelf keek, maar dit zelfbeeld heb ik getraind. Het brein is een krachtige tool om jezelf graag te leren zien. Het grootste voordeel is dat ik voor deze vorm van zelfzorg helemaal geen fysieke activiteit hoef uit te voeren in tegenstelling tot het bijscheren van mijn kapsel. Al moet ik wel zeggen dat ik na zo een knipbeurt nog tien keer meer van mijn eigen spiegelbeeld kan genieten. Zelfs als dat kapsel een beetje scheef geknipt is.
“Luie ijdelheid”, lachte mijn psycholoog. Ik voelde een opluchting dat zelfzorg niet altijd gelijk hoeft te staan aan zelfliefde. Soms kan je jezelf ook graag zien, zonder daar iets voor te moeten doen. 

Volg Lou via Instagram

Lou

Hoe Lou zichzelf zou omschrijven? "Mijn naam is Lou. Ik ben 21 jaar en studeer Performance in KASK. Ondertussen breakdance ik al 10 jaar en ja, ik ben transgender (lacht)."

Aanbevolen artikelen