Coloumn: ‘Een vleugje magie in de blok’

Behalve examenstress, heb ik ook schrik van dat vakje bovenaan op het examen. Het vakje dat je verplicht moet invullen, namelijk je naam. 

Elke maand schrijft Lou over de kleine en grote dingen uit zijn dagdagelijkse leven en welke rol zijn trans identiteit daarin speelt.

‘Een vleugje magie in de blok’

Januari staat gelijk aan examens. De Block haar wereldberoemde uitspraak blijf in je kot, zal nu zeker geen probleem zijn. De angsten en frustraties die gepaard gaan met studeren, zijn daarentegen wel een struikelblok. Ik ben zeker niet de enige student met de welbekende vrees om te buizen, maar daarnaast heb ik ook steeds schrik van dat vakje bovenaan op het examen. Het vakje dat je verplicht moet invullen, namelijk je naam. 

Ik ben zeker niet de enige student met de welbekende vrees om te buizen, maar daarnaast heb ik ook steeds schrik van dat vakje bovenaan op het examen. Het vakje dat je verplicht moet invullen, namelijk je naam. 

Mijn mooie naam kreeg ik van mijn ouders, maar hoe prachtig deze ook mag klinken, behoort deze niet tot wie ik ben. Zo bestonden mijn blokpauzes de afgelopen maand onder andere uit een paar bezoekjes aan het gemeentehuis naar de aanloop van mijn naam- en geslachtswijziging voor mijn nieuwe identiteitskaart. De wijzigingen zijn bijna afgerond, maar tijdens deze examenperiode zal ik toch nog voor een laatste keer mijn deadname* moeten invullen. Althans, dat is wat ik dacht.

De wijzigingen zijn bijna afgerond, maar tijdens deze examenperiode zal ik toch nog voor een laatste keer mijn deadname* moeten invullen. Althans, dat is wat ik dacht.

Ping. Mijn telefoon licht op. Ik werk net een les af wanneer ik een nieuwe mail ontvang waarin de school me aanbiedt om mijn nieuwe naam te gebruiken op hun schoolplatform. Deze mail kwam volledig uit het niets, want ik had nog geen aanvraag ingediend tot de wijziging van mijn gegevens op school. Voordien moest je daarvoor namelijk eerst juridisch in orde zijn. Diezelfde dag nog kreeg ik mijn nieuwe inloggegevens. Het leek net magie. Midden in de blok viel een stukje van mijn stress weg.
*Een deadname is de geboortenaam van een trans persoon, die niet meer wordt gebruikt.

Volg Lou via Instagram

Lou

Hoe Lou zichzelf zou omschrijven? "Mijn naam is Lou. Ik ben 21 jaar en studeer Performance in KASK. Ondertussen breakdance ik al 10 jaar en ja, ik ben transgender (lacht)."

Aanbevolen artikelen